radionica
dokumentarnog filma
2022.

17 – 24.08.2022.
Požega

Deseto izdanje programa Interakcija: radionica dokumentarnog filma (I: RDF) biće održano od 17. do 24.08.2022. godine, u okviru koga će učesnici imati priliku da kroz predavanja, panel diskusije, projekcije filmova i razgovore sa autorima unaprede znanje i veštine iz kreativnog dokumentarnog filma, kao i da kroz konsultacije sa tutorima i sesije sa drugim učesnicima, razvijaju svoje dokumentarce.

Predavanja

/ za sve učesnike I: RDF programa /

Od 18.08. do 23.08. u prepodnevnim satima (10 – 14h), naši ovogodišnji eksperti – Rada Šešić i Vladimir Perović otkrivaće sa učesnicima različite aspekte kreativnog dokumentarnog filma.

Rada Šešić
Tokom intenzivnih radionica, učesnici će raditi sa Radom Šešić, filmskom rediteljkom, predavačicom iz oblasti filma i kustoskinjom koja radi na promišljanju projekata na međunarodnom nivou, u Evropi i Aziji (IDFA, IFFRotterdam, Sarajevo, Kerala, Kolkata). Na tom putu obići ćemo mnoge filmske stilove, kao i razne festivale i markete i pronaći odgovore na sledeća pitanja: IMAM IDEJU! ŠTA SAD? ŠTA hoću da kažem? KAKO hoću to da kažem? DA LI, KAKO i ŠTA odgovaraju jedno drugom? Kada snimam sjajan, upečatljiv, film, kako da budem zapažen na međunarodnom nivou?

Vladimir Perović
Leave the word, embrace the image
Riječ u filmu nije izražajno sredstvo, već samo prenosilac (konvejer) nekih informacija.
Ali film ima sve drugo: sliku, ambijentalni ali i asocijativni zvuk, montažne ritmove i tempa...
dramaturške gradacije i preokrete... sve u svemu: finu kinestetičku igru, koja artikuliše ukupnu riječ filma i emituje ukupnu poruku filma. Neverbalna, vizuelna naracija je mnogo snažniji i suštinski autentičniji, ljudskom biću bliskiji tumač stvarnosti od riječi...

Shooting Documentaries: Documenting, Expressing and Denouncing Reality
Praveći dokumentarce, mi nismo sluge stvarnosti niti bezlični prenosioci slika te stvarnosti na ekran. Nama su te slike samo materijal, one služe nama. Dokumentarac nikad nije puka stvarnost, nego uvijek, što bi rekao Žan Vigo: povodom stvarnosti. Kopanje (digging) ispod površine stvarnosti, otkrivanje smisla više. Dokumentujući, mi uvijek idemo dalje/mimo/iza (beyond): stvarajući nove, asocijativne i poetske veze, mi tumačimo, izražavamo, potkazujemo (denunciramo) stvarnost, otkrivajući ono što bi ona da sakrije, što drugi ne vide u njoj...

Doc in Progress

/ samo za 6 učesnika radionice čiji su projekti izabrani za razvoj /
Šest učesnika, čiji projekti budu izabrani za Doc in Progress će od 18. do 23.08.2022. godine, kroz individualne i grupne konsultacije sa tutorima razvijati svoje projekte.

Svaki od tutora će raditi na razvoju tri odabrana projekta, kroz grupne i individualne konsultacije sa učesnicima. Učesnici čiji su projekti izabrani za razvoj imaju priliku da o svojim projektima razgovaraju i sa ostala dva tutora u okviru dvadesetominutnih individualnih konsultacija.

Broj sati konsultacija:
  • konsultacije sa glavnim tutorom - 1 sat po projektu
  • konsultacije sa drugim tutorima - 20 minuta po projektu
Kandidati mogu prijaviti projekte u razvoju, bez obzira na dužinu (kratkometražni, dugometražni dokumentarni film) ili fazu u kojoj se projekat trenutno nalazi (u fazi razvoja, produkcije ili u fazi grube montaže).

Zajednički programi

Pored učešća u programu I: RDF, učesnici tokom boravka u Požegi imaju priliku da se upoznaju i povežu sa učesnicima ostalih programa Interakcije (I: SFK i I: FKDF) kroz učešće u zajedničkim programima:

Speed Meeting
U okviru programa Speed Meeting učesnici radionice imaju priliku da zakažu potencijalne susrete sa učesnicima ostalih programa Interakcije, ali i sa ekspertima, članovima organizacionog tima, gostima i da kroz dvadesetominutne razgovore „1 na 1“, razmene ideje, razgovaraju o soptvenim projektima ili uspostave dogovore za umrežavanje i potencijalnu buduću saradnju.

Lista svih učesnika programa Speed Meeting bi'e naknadno objavljena.

Panel
Učesnici imaju priliku da učestvuju u panel diskusijama koje organizujemo tokom njihovog boravka u Požegi. U okviru Panela okupićemo dokumentariste, da razgovaraju, diskutuju, razmenjuju poglede na teme koje su od značaja za struku, za autore i producente dokumentarnih filmova. Panel organizujemo u saradnji sa Beldocs – Međunarodnim festivalom dokumentarnog filma, jednim od najvećih festivala dokumentarnog filma na Balkanu.

Liste učesnika i tema Panela bi'e naknadno objavljene.

Interakcija: festival kratkog dokumentarnog filma
Učesnici imaju priliku da, tokom boravka na radionici, prisustvuju projekcijama izvrsnih kratkih dokumentaraca u okviru I: FKDF, kao i da učestvuju u razgovorima sa autorima filmova.

Program festivala možete ponaći OVDE.

Ponosni smo na Interscreen program – izbor kratkih dokumentaraca naših učesnika − koji smo godinama organizovali u okviru Međunarodnog studentskog filmskog kampa Interakcija i Međunarodnog masterklasa dokumentarnog filma Interdoc, prikazujući ove filmove publici. Od ove godine Interscreen je sastavni deo našeg Interakcija: festivala kratkog dokumentarnog filma, kao netakmičarski program, u okviru koga prikazujemo kratke kreativne dokumentarce učesnika radionice i kampa, izabrane od strane programera festivala.

Druženje u slobodno vreme
U cilju uspostvaljanja što bolje interakcije među našim učesnicima, organizujemo druženja u kafićima, na sportskim terenima i tokom izleta.

I: RDF se realizuje tokom avgusta u Požegi, istovremeno sa kampom i festivalom. Učesnici I: RDF mogu biti sa ili bez projekta u razvoju.

Članarina za učešće u programu iznosi 630 EUR.

Učesnicima će biti dodeljeni sertifikati o učešću, 24.08.2022. u Beogradu, u Dvorani kulturnog centra Beograda, prilikom beogradske premijere filmova snimljenih tokom kampa i projekcije filmova nagrađenih na festivalu.