studentski filmski kamp

Program podrazumeva produkciju kratkih dokumentaraca i namenjen je studentima filmskih akademija.

Petnaest učesnika – studenata produkcije, režije, kamere, dizajna zvuka i montaže iz različitih delova sveta, podeljeni u tri multinacionalne ekipe, tokom sedamnaestodnevnog boravka u zapadnom delu Srbije, snimaju tri kratka kreativna dokumentarna filma na određenu temu.

Program realizujemo od 2006. godine u cilju promovisanja kratkog dokumentarnog filma među mladima – studentima filmskih akademija, kao i podsticanja njihovog umrežavanja i razmene znanja i iskustva kroz rad u multinacionalnim ekipama.

Pored učešća u produkciji, učesnici Interakcija: studentskog filmskog kampa (I: SFK) tokom boravka na kampu imaju priliku da se upoznaju i povežu sa učesnicima ostalih programa Interakcije (Interakcija: radionica dokumentarnog filma - I: RDF i Interakcija: festival kratkog dokumentarnog filma - I: FKDF) kroz učešće u zajedničkim programima: Speed Meeting – kratki dvadesetominutni razgovori i Panel – okupljanje dokumentarista koji kroz razgovor i diskusiju razmenjuju poglede na teme koje su od značaja za struku, za autore i producente dokumentarnih filmova. Učesnici imaju priliku da, tokom boravka na kampu, prisustvuju festivalskim projekcijama (I: FKDF) i učestvuju u razgovorima sa autorima filmova.

Takođe, u želji da se naši učesnici što bolje umreže, posebnu pažnju posvećujemo realizaciji zajedničkih aktivnosti u okviru slobodnog vremena.

Tokom šesnaestogodišnje realizacije kampa učestvovalo je više od 260 učesnika iz preko 60 zemalja, studenata više od 100 filmskih akademija. Snimljena su 53 dokumentarna filma i osvojeno preko 20 nagrada na filmskim festivalima širom sveta. Poseban uspeh postigao je film Dolina vladara (reditelj Efim Graboj), koji je 2019. godine bio u nominaciji za najbolji kratkometražni dokumentarni film, prestižne Međunarodne dokumentarističke asocijacije (IDA).

Po završetku, učesnicima programa biće dodeljen sertifikat o učešću.

Učešće u programu I: SFK je besplatno.