interakcija

Interakcija je iskustvo koje je mnogima promenilo život.

Misija

Film, više nego bilo koji medij, pruža mogućnost ljudima da se međusobno razumeju, da preispituju i utiču na svet oko sebe. Posebno mesto pripada kreativnom dokumentarnom filmu, a u okviru njega kratkom kreativnom dokumentarcu.
Koristeći moć dokumentarnog filma Interakcija inspiriše ljude da menjaju svet na bolje.

Vizija

Interakcija je iskustvo koje je mnogim mladim filmadžijama promenilo život i pogled na svet.
Nastojeći da podrži produkciju, edukaciju i promociju u oblasti kreativnog dokumentarnog filma, stavljajući naglasak na kratkometražne dokumentarce Interakcija uspostavlja neraskidivu mrežu saradnje, razumevanja i tolerancije koja se proteže duž svih kontinenata.
Donoseći najkvalitetniji međunarodni dokumentarni film najširoj publici Interakcija pruža posebno filmsko iskustvo, podržava nezavisne i mlade filmske stvaraoce i podstiče interkulturni dijalog. Stimulišući produkciju kratkih dokumentarnih filmova kroz direktnu saradnju studenata filmskih škola iz celog sveta, podstičući edukaciju u oblasti kreativnog dokumentarnog filma, Interakcija promoviše vrednosti kao što su sloboda kreativnog izražavanja, inovativnost, inkluzija i solidarnost.

Interakcija: studentski filmski kamp (I: SFK)

I: SFK je program namenjen studentima filmskih akademija i podrazumeva produkciju kratkih dokumentaraca. Program realizujemo od 2006. godine u cilju promovisanja kratkog dokumentarnog filma među mladima – studentima filmskih akademija, kao i podsticanja njihovog umrežavanja i razmene znanja i iskustva kroz rad u multinacionalnim ekipama. Tokom šesnaestogodišnje realizacije kampa učestvovalo je više od 260 učesnika iz preko 60 zemalja, studenata više od 100 filmskih akademija. Snimljena su 53 dokumentarna filma i osvojeno preko 20 nagrada na filmskim festivalima širom sveta. Poseban uspeh postigao je film Dolina vladara (reditelj: Efim Graboj), koji je 2019. godine bio u nominaciji za najbolji kratkometražni dokumentarni film, prestižne Međunarodne dokumentarističke asocijacije (IDA).

Interakcija: festival kratkog dokumentarnog filma (I: FKDF)

Godinama stvarajući, ali i prikazujući kratke dokumentarce u okviru Međunarodnog studentskog filmskog kampa Interakcija, uočili smo zainteresovanost publike za kratku formu, ali i osetili strast autora da nam se obrate poetikom minimalizma, da sažeto i jezgrovito prenesu svoj odnos prema svetu koji delimo. Pokretanjem I: FKDF želimo da autorima koji se bave kratkim dokumentarcima omogućimo da uspostave komunikaciju sa publikom, da pokažemo svu snagu kratke forme, koja svojom eksperimentalnošću i inovativnošću značajno doprinosi pomeranju granica dokumentarnog filma. I: FKDF nastoji da postane mesto susreta publike, autora i učesnika ostalih programa Interakcije, mesto prikazivanja kratkih kreativnih dokumentaraca i dugih razgovora o njima.

Interakcija: radionica dokumentarnog filma (I: RDF)

I: RDF je intenzivni, sedmodnevni program koji učesnicima omogućava da kroz predavanja, panel diskusije, projekcije filmova i razgovore sa autorima unaprede znanje i veštine iz kreativnog dokumentarnog filma, kao i da kroz konsultacije sa tutorima i sesije sa drugim učesnicima, razvijaju svoje dokumentarce. Ovaj edukativni program je pokrenut 2011. godine pod nazivom Međunarodni masterklas dokumentarnog filma Interdoc. Do danas je 128 učesnika iz 46 zemalja pohađalo naš program čiji su predavači bili vrhunski reditelji iz Srbije i regiona − Želimir Žilnik, Vladimir Perović, Dragan Elčić, Nebojša Slijepčević i Mladen Matičević.