radionica dokumentarnog filma

Edukativni program namenjen filmskim profesionalcima, studentima filmskih akademija,
kao i svima onima koji žele da unaprede znanje i veštine iz kreativnog dokumentarnog filma
ili da sa našim tutorima razvijaju svoje dokumentarce.

Interakcija: radionica dokumentarnog filma (I: RDF) je intenzivni, sedmodnevni program koji učesnicima omogućava da kroz predavanja, panel diskusije, projekcije filmova i razgovore sa autorima unaprede znanje i veštine iz kreativnog dokumentarnog filma, kao i da kroz konsultacije sa tutorima i sesije sa drugim učesnicima, razvijaju svoje dokumentarce.

Nakon dvogodišnje pauze, uzrokovane pandemijom Covid-19, nastavljamo sa realizacijom našeg edukativnog programa, koji smo pokrenuli 2011. godine pod nazivom Međunarodni masterklas dokumentarnog filma Interdoc. Do danas, 128 učesnika iz 46 zemalja je pohađalo naš program čiji su predavači bili vrhunski reditelji iz Srbije i regiona − Želimir Žilnik, Vladimir Perović, Dragan Elčić, Nebojša Slijepčević i Mladen Matičević.

Deseto izdanje, pored izmene u nazivu programa (Interakcija: radionica dokumentarnog filma) donosi i brojne novine u samom sadržaju programa. Kao i do sada, u okviru predavanja, 20 učesnika radionice će imati priliku da upoznaju naše eksperte, izvrsne dokumentariste i da sa njima otkrivaju različite aspekte kreativnog dokumentarnog filma.

Od ove godine, učesnici, ukoliko imaju dokumentarne projekte, u bilo kojoj fazi razvoja (u fazi razvoja, produkcije ili u rough cut fazi), mogu se prijaviti za Doc in Progress. Šest učesnika, čiji projekti budu izabrani za Doc in Progress imaju priliku da kroz individualne i grupne konsultacije sa našim tutorima, ali i kroz organizovane sesije sa ostalim učesnicima radionice razvijaju svoje dokumentarce.

Takođe, učesnici I: RDF, tokom boravka u Požegi, imaju priliku da se upoznaju i povežu sa učesnicima ostalih programa Interakcije (Interakcija: studentski filmski kamp – I: SFK i Interakcija: festival kratkog dokumentarnog filma – I: FKDF) kroz učešće u zajedničkim programima: Speed Meeting – kratki dvadesetominutni razgovori i Panel – okupljanje dokumentarista koji kroz razgovor i diskusiju razmenjuju poglede na teme koje su od značaja za struku, za autore i producente dokumentarnih filmova. Učesnici imaju priliku da, tokom boravka na kampu, prisustvuju festivalskim projekcijama (I: FKDF) i učestvuju u razgovorima sa autorima filmova.

U želji da se naši učesnici što bolje umreže, posebnu pažnju posvećujemo sadržajima u okviru slobodnog vremena.

...

I: RDF se realizuje tokom avgusta u Požegi, istovremeno sa kampom i festivalom i učesnici programa mogu biti sa ili bez projekta u razvoju.

Po završetku radionice učesnicima će biti dodeljen sertifikat o učešću.

Članarina za učešće u programu iznosi 630 EUR.