02.10.2022.

Majčino mleko – kratki dokumentarac snimljen tokom Interakcija: studentskog filmskog kampa biće premijerno prikazan na 65. DOK Lajpcig festivalu dokumentarnog i animiranog filma

 

Kratkometražni dokumentarni film Majčino mleko, reditelja Isaac Knights-Washbourn imaće svetsku premijeru u programu Panorama na 65. DOK Lajpcig festivalu dokumentarnog i animiranog filma (DOK Leipzig) koji se održava od 17. do 23. oktobra 2022. godine.

Majčino mleko je poetični dokumentarac i nežna meditacija o majčinstvu i lancima koji nas povezuju. U brdima zapadne Srbije, Dragica svoj radni dan započinje mužom krava. Kruženje mleka, kroz hranu koji priprema svojim najbližima, otkrivaju njenu posvećenost porodici i u prošlosti i danas. Noseći crninu, nakon majčine smrti, Dragica se bori sa težinom nasleđa koje joj je ostavljeno. Dok brine o voljenima, oblak sumnje lebdi iznad nje − nastaviti majčinim stopama ili odustati od onoga što joj je zaveštano? Posmatrajući njene ritualni radnje i predanost od izlaska do zalaska sunca, krećemo na putovanje unutar granica njenog sveta.

 

 

Režiju filma potpisuje Isaac Knights-Washbourn, reditelj sa Novog Zelanda koji trenutno živi u Edinburgu, producenti filma su Nađa Lapčević i Dejan Petrović. Direktor fotografije je Antonio Pozojević (Hrvatska), dok montažu potpisuje Ivana Pejak (Srbija), a snimatelj i dizajner zvuka je Eugene Pereiaslavtsev iz Rusije.

Film je snimljen u produkciji Nezavisnog filmskog centra "Filmart", tokom 16. izdanja Kampa Interakcija (2021), traje 18 minuta. Interakcija je projekat koji kontinuirano podržava Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Filmski centar Srbije, Grad Čačak i Cinnamon Films.

www.film-art.org/interaction

PRESS KIT filma preuzmite ovde.


Septembar 2022.

Intervju sa Goranom Lapčevićem

Ima još puno prostora za razvoj partnerstva biznisa i kulture


 

Goran Lapčević je diplomirani ekonomista i regionalni direktor OTP Banke Srbija – Zapadna Srbija, jedan od osnivača Poslovnog kluba zapadne Srbije.

NFC Filmart: Poslovni klub Zapadne Srbije je prepoznao projekat Interakcija još 2017. godine. Od ove godine ste i partneri na projektu Interakcija 2022 koji je podržala i Vlada Švajcarske u okviru programa Kultura za demokratiju. Kako je došlo do interakcije filmske umetnosti i biznisa? Zašto ste se odlučili za podršku i partnerstvo sa Nezavisnim filmskim centrom Filmart na ovom projektu?

GL: Interakcija je prepoznata i izabrana zbog svoja dva kvaliteta: imate izuzetan i uspešan koncept okupljanja timova iz svih krajeva sveta pa u tih par nedelja dešavanja i Požega oživi posebnim duhom i izgleda magično i svetski, kao što je film magija za sebe. Takodje, posvećenost i strast sa kojom vaš tim pristupa organizaciji i realizaciji Interakcije je za poštovanje, takav pristup uvek treba podržati.

NFC Filmart: Vi ste inicijator osnivanja i jedan od osnivača Poslovnog Kluba Zapadne Srbije, a posedujete već višedecenijsko iskustvo u radu sa privredom Zapadne Srbije. Kako vi ocenjujete Zlatiborski okrug i privrednu klimu u ovom okrugu, koliko je privreda prepoznala važnost povezivanja sa kreativnim sektorom?

GL: Privreda našeg okruga dosta uspešno savladava izazove koje su nam donele prve decenije dvadeset prvog veka. Zbog svoje izvozne orijentacije privrednici obogaćuju svoja znanja i poslovanje kroz kontakte sa inopartnerima i verujem da ćemo nastaviti uspešno da plovimo kroz nemirne vode koje su pred nama.
Ako posmatramo veze privrede i kreativnog sektora, poslednjih godina vide se pomaci no ima još puno prostora za razvoj partnerstva na obostranu korist i na zadovoljstvo cele lokalne zajednice.

NFC Filmart: Koja je misija Poslovnog kluba Zapadne Srbije? Koga okuplja u svojim redovima i šta su vaši planovi za vreme koje dolazi?

GL: Poslovni klub zapadne Srbije je osnovan da pruži podršku članovima da povećaju konkurentnost i profitabilnost svog poslovanja kao i da svojim delovanjem pomogne javnom sektoru, opštinskoj i državnoj upravi, da stvore poslovno okruženje pogodno za otvaranje novih i rast i razvoj postojećih biznisa. Klub okuplja privrednike pre svega iz Zlatiborskog okruga koji u svojim kompanijama imaju preko 1.100 zaposlenih, čiji godišnji promet je preko 65 mil EUR i koji su izvezli robe i usluga u vrednosti od preko 37 mil EUR.
Do sada se pokazalo da je najbolje ulaganje ulaganje u nova znanja i kontakte, pa je primarni plan Kluba da nastavi sa organizacijom kvalitetnih edukacija za članove i sa povezivanjem članova sa celokupnom poslovnom zajednicom pre svega Srbije a potom I okruženja.

NFC Filmart: Šta očekujete dalje od partnerstva sa Filmartom u sklopu projekta Interakcija?

GL: Očekujemo da nastavite da nas prijatno iznenadjujete sa novim programima kao što ste to uradili ove godine sa prvim festivalom kratkog dokumentarnog filma koji će, verujemo, nastaviti da jača, raste i razvija se. Sve vaše aktivnosti koje promovišu Srbiju preko vaših učesnika i filmova koji nastaju u Užicu, Požegi i Čačku su dobro došle i poslovnoj zajednici. Samo tako nastavite!

23.08.2022.

Prvi Interakcija: festival kratkog dokumentarnog filma svečano je završen dodelom nagrada i premijerom filmova snimljenih na ovogodišnjem Kampu Interakcija
Prvi Interakcija: festival kratkog dokumentarnog filma svečano je završen dodelom nagrada i premijerom filmova snimljenih na ovogodišnjem Interakcija: studentskom filmskom kampu u Bioskopu SKC Požega, 23. avgusta pred požeškom publikom.

Nagradu za najbolji film festivala dobile su rediteljke Urška Djukić iz Slovenije i Émilie Pigeard iz Francuske za film Bakin seksualni život.

Od izabranih petnaest filmova u takmičarskom programu, tročlani međunarodni žiri, sastavljen od istaknutih filmskih profesionalaca u polju dokumentarnog filma – Iva Radivojević (Srbija/SAD), Pavel Možar (Nemačka) i Vladimir Perović (Srbija), izabrao je dobitnika Nagrade za najbolji film Festivala uz sledeće obrazloženje:
„Angažovan, smeo, provokativan, izuzetno maštovit, besprekorno prožima različite elemente ekspresije. Izvanredno izrađena animacija iz kontrapuntka do brutalnog svedočenja, otvara mračni abis istorijskih dimenzija. Balansirajući težinu teme sa činjenicama izgovorenim od strane naratora i tragikomičnim jezikom animacije, film stvara novi prostor u kome iskustvo ove viševekovne priče, postaje blisko i sveprožimajuće. Izvanredna kombinacija ovih elemenata dotiče naše telo i um. Prosto predivno!“

Nagradu korediteljki Urški Djukić je uručila predstavnica Sirogojno Company koja je sponzor ove nagrade, a pored novčanog iznosa nagrada podrazumeva i umetnički rad vajara Marka Crnobrnje. Dobitnica nagrade, zahvalila se na nagradi, na izuzetnom obrazloženju žirija, i toplom prijemu od strane publike.

Na osnovu glasova publike i Žirija publike dodeljena je i Nagrada publike filmu „Moj teča Tudor“, pobeniku Berlinskog festivala 2021, a koji je režirala moldavska rediteljka Olgia Lucovnicnova.
Takođe, na svečanoj ceremoniji zatvaranja festivala, prikazana su tri kratka dokumentarna filma nastala na ovogodišnjem Studentskom filmskom kampu – Interakcija. Učesnici 17. Kampa Interakcija su proteklih dana, u Užicu, Čačku i Požegi snimali kratke dokumentarce uz mentorstvo izraelskog reditelja Efima Graboja. Ekipa u Čačku, na čelu mladim rediteljem Jovanom Dopuđom iz Srbije, snimila je film Rajkova sreća o Čačaninu Rajku koji pokušava da opstane u svom gradu, dok nastoji da pronađe i ženu za sebe. Užička ekipa, koju je predvodio reditelj Abraham Eskobedo Salas iz Meksika, pronašla je inspiraciju za film upoznavši fotografa Miloša Cvetkovića Cveklu i snimila film pod nazivom Jesenja sonata, dok je požeška ekipa na čelu sa rediteljkom Jovanom Avramović u filmu Povratak imala za temu introspektivno putovanje ove mlade rediteljke po povratku u svoj rodni grad u kome nastoji da pronađe deliće proteklih vremena. Isti program filmova očekuje i beogradsku publiku u Dvorani kulturnog centra Beograda u 21.00.

U okviru ovogodišnjeg programa Interakcija 2022 (Kamp, Radionica i Festival) NFC Filmart je ugostio 45 učesnika iz 25 zemalja: Argentina, Belgije, Brazil, Poljska, Izrael, Holandija, Španije, Velika Britanija, Hong Kong, Indija, Litvanija, Nemačka, Slovačka, Švajcarska, Kanada, Češka, Estonija, Slovenija, Francuska, Južna Afrika, Moldavija, Danska, Meksiko, Kuba i Srbija.
Pored Kampa (8 - 24. avgust) i Festivala, od 17. do 24. avgusta u Požegi je održana Interakcija: Radionica dokumentarnog filma, na kojoj je učestvovalo 26 izabranih mladih dokumentarista iz Nemačke, Slovačke, Indije, Brazila, Litvanije, Estonije, Argentine, Poljske, Meksika, Velike Britanije, Slovenije, Južnoafričke Republike, Belgije i Srbije. Njihovi predavači i tutori bili su afirmisani dokumentaristi - Rada Šešić, Vladimir Perović i Marko Grba Singh.

Program Interakcija 2022 organizuje NFC Filmart uz podršku Vlade Švajcarske, u okviru projekta Kultura za demokratiju, koji realizuju Hartefakt fond, kao i uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Filmskog centra Srbije, Grada Čačka, Cinnamon Filmsa, Opštine Požega i drugih partnera i sponzora.


19.08.2022.

Otvoren Festival kratkog dokumentarnog filma Interakcija 2022

Sinoć, 18. avgusta, je u punoj sali Bioskopa SKC Požega, otvoreno prvo izdanje Interakcija: festivala kratkog dokumentarnog filma (I: FKDF) u organizaciji NFC Filmarta iz Požege. Festival će biti odžan u narednih sedam dana, do 24. avgusta 2022. godine i predstaviće požeškoj publici 23 vrhunska kratka dokumentarna filma u okviru takmičarskog i dva prateća programa – U fokusu: Poljska i Interscreen.
Publici se obratio Dejan Petrović, umetnički direktor i selektor Interakcija Festivala, koji je ovim povodom istakao:
„Pokretanjem Festivala Interakcija želimo da autorima koji se bave kratkim dokumentarcima omogućimo da uspostave komunikaciju sa publikom, da pokažemo svu snagu kratke forme, koja svojom eksperimentalnošću i inovativnošću značajno doprinosi pomeranju granica dokumentarnog filma. Nijedan filmski festival ne čine samo filmovi, koji su na programu već i njegova publika. Mi smo sigurni da ćete vi naša publika iz Požege, Čačka, Užica i okolnih mesta, znati da prepoznate kvalitete “.

Nakon oficijelnog dela, publici je predstavljen specijalno priređen program u saradnji sa Krakovskom filmskom fondacijom (Krakow Film Foundation) U fokusu – Poljska. Poljski dokumentarni film, koji ima dugu tradiciju, predstavljen je kroz izbor od tri kratka dokumentarna filma: prošlogodišnji pobednik Krakovskog filmskog festivala Malo parče raja (r. Andrzej Cichocki / Poljska), zatim Jaki (r. Marcin Polar / Poljska) i U krug (r. Monika Kotecka, Karolina Poryzała / Poljska), dokumentarci koji su, između ostalog prikazani i na čuvenom Sundance Film Festival-u.
Narednih pet večeri publika će imati priliku da uživa u filmovima u okviru dva programa – takmičarskog i Interscreen programa, a na Svečanom zatvaranju 23. avgusta će biti proglašeni pobednici Festivala i dodeljene nagrade, a takođe i prikazani filmovi snimljeni tokom ovogodišnjeg Kampa Interakcija. Dan kasnije isti program imaće priliku da pogleda i beogradska publika u Dvorani Kulturnog centra Beograda (24. avgust).

Interakcija: festival kratkog dokumentarnog filma nastoji da postane mesto susreta publike, autora i učesnika ostalih programa Interakcije, mesto prikazivanja kratkih kreativnih dokumentaraca i dugih razgovora o njima. U okviru takmičarskog programa Festivala biće prikazano 15 jedinstvenih, kratkih dokumentaraca čiji su autori izabrani i pozvani da svoje filmove prikažu publici prvog izdanja Interakcija Festivala. Stilski i tematski potpuno različiti ovi dokumentarci su u protekle tri godine zapaženi od strane publike i žirija na najznačajnijim festivalima širom sveta.
Od izabranih filmova za takmičarski program, tročlani međunarodni žiri će izabrati dobitnika Nagrade za najbolji film Festivala, a na osnovu glasova publike biće dodeljena i Nagrada publike. Nagrada za najbolji film se dodeljuje reditelju filma, a obezbeđuje je Sirogojno Company, dok je statua autorsko rešenje vajara Marka Crnobrnje.

NFC Filmart organizuje program Interakcija 2022 uz podršku švajcarske vlade, u okviru projekta Kultura za demokratiju koji sporovodi Hartefakt fond, te Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Filmskog centra Srbije, Grada Čačka, Cinnamon Films, Opštine Požega i drugih partnera i sponzora.

Satnica Festivala je na ovom linku.


09.08.2022.

Počinje snimanje dokumentarnih filmova na 17. Kampu Interakcija

U ponedeljak, 8. avgusta, dolaskom petnaest učesnika, studenata filmskih akademija iz Argentine, Velike Britanije, Kube, Meksika, Izraela, Indije, Hong Konga i Srbije, počeo je 17. Interakcija: studentski filmski kamp. Studenti su se okupili u Kulturnom centru Beograda i nakon uvodne radionice, otputovali u Čačak, Užice i Požegu, gde će podeljeni u tri ekipe snimiti tri kratka dokumentarna filma.
Užičku ekipu predvodi reditelj Abraham Escobedo-Salas iz Meksika, koji je nedavno okončao svoje master studije na programu DocNomads (Mađarska, Portugal, Belgija). Abraham je bio nominovan za nagradu Meksičke filmske akademije Ariel, a takođe je dobitnik Državne nagrade za mlade u Zakatekasu, stipendije Erasmus Mundus, FONCA stipendije za mlade meksičke talente, kao i nagrade Sophia Student koju dodeljuje Portugalska filmska akademija.

Reditelj čačanske ekipe je Jovan Dopuđ, koji je nedavno diplomirao na Akademiji umetnosti u Beogradu. Autor je nagrađivanog kratkog dokumentarca „Obeleženi“. Početkom 2019. godine, nakon što je prikazan na 'Filmskom festivalu o ljudskim pravima' u Barseloni, organizacija AECID, pod pokroviteljstvom španskog Ministarstva spoljnih poslova, prikazivala je njegov film „Obeleženi“ u skoro svim zemljama Južne Amerike, Afrike i Bliskog istoka, sa ciljem širenja svesti o borbi za ljudska prava.

Treću ekipu učesnika koja će boraviti u Požegi predvodi Jovana Avramović, studentkinja master studija režije na FDU u Beogradu. Avramovićeva je Požežanka koja je svoje prve korake u polju filma i napravila u okviru programa FECI – Filmski edukativni centar „Interkacija“ kada je snimila kratki igrani film „Ožiljak“ (2013) koji je na 42. Reviji filmskog stvaralaštva dece i omladine Srbije osvojio Granpri i nagradu za najbolji zvuk. U međuvremenu je završila osnovne studije filmske i TV režije na FDU u Beogradu, režirala kratke igrane i dokumentarne filmove koji su prikazivani i nagrađivani na festivalima širom sveta.

Pored troje reditelja, učesnici i učesnice ovogodišnjeg kampa u sektorima kamere, montaže, zvuka i produkcije su: Candelaria Gutierez (Argentina/ Švedska), Guillermina Gala Chiariglione (Argentina), Ariele Granof (Izrael), Siddhant Sarin (Indija), Violena Ampudia (Kuba), Luis Armando Sosa Gi (Meksiko), Matt Part (UK), Sudarshan Sawant (Indija), Ognjen Vidaković (Srbija), Anđela Lazić (Srbija), Simona Đukanović (Srbija) i Katniss Tung Cheng (Hong Kong).

Učesnici će u narednih sedam dana pronaći priče i snimiti dokumentarce, a zatim će se 15. avgusta okupiti u Požegi, gde će do 22. avgusta montirati filmove. Produkcija filmova se odvija pod mentorstvom izrealskog reditelja Efima Graboja. Podšku učesnicima Kampa u svim fazama pruža tim Interakcija kampa, kao i članovi lokalnog saveta Interakcije (Jasminka Đurić Lalović, Dušan Darijević, Zoran Filipović) u sva tri grada.

Projekcija filmova snimljenih tokom Kampa biće održana 23. avgusta 2022. u požeškom bioskopu, prilikom zatvaranja Interakcija: festivala kratkog dokumentarnog filma, a dan kasnije u 21h u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Tokom druge faze kampa, u Požegi će boraviti i 26 mladih filmskih profesionalaca iz celog sveta – učesnika/ca Interakcija: radionice dokumentarnog filma (I:RDF), čiji su predavači i tutori afirmisani dokumentaristi Rada Šešić, Vladimir Perović i Marko Grba Singh. Istovremeno, učesnici kampa i radionice, zajedno sa lokalnom publikom, imaće priliku od 17. do 24. avgusta da, u okviru novopokrenutog Interakcija: festivala kratkog dokumentarnog filma, pogledaju najuzbudljivija ostvarenja iz oblasti kratkog dokumentarnog filma koja su nastala u prethodne dve godine.

Interakcija kamp okupio je tokom šesnaestogodišnje realizacije više od 260 učesnika iz više od 60 zemalja, studenata više od sto filmskih akademija. Snimljena su 53 dokumentarna filma, a osvojeno je više od 20 nagrada na filmskim festivalima širom sveta.

NFC Filmart organizuje program Interakcija 2022 uz podršku švajcarske vlade, u okviru projekta Kultura za demokratiju koji sporovodi Hartefakt fond, te Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Filmskog centra Srbije, Grada Čačka, Cinnamon Films, Opštine Požega i drugih partnera i sponzora.


03.08.2022.

Interakcija - objavljen program prvog izdanja festivala kratkog dokumentarnog filma

Pored kampa i radionice, NFC Filmart će ove godine organizovati i prvo izdanje Interakcija Festivala, koje će biće održano u Požegi od 17. do 23. avgusta 2022. godine, i predstaviće publici 23 vrhunska kratka dokumentarna filma u okviru takmičarskog i dva prateća programa – U fokusu: Poljska i Interscreen. Filmove je izabrao Dejan Petrović, umetnički direktor i selektor Interakcija Festivala, koji je ovim povodom istakao:

Godinama stvarajući, ali i prikazujući kratke dokumentarce u okviru kampa Interakcija, uočili smo zainteresovanost publike za kratku formu, ali i osetili strast autora da nam se obrate poetikom minimalizma, da sažeto i jezgrovito prenesu svoj odnos prema svetu koji delimo. Pokretanjem Festivala Interakcija želimo da autorima koji se bave kratkim dokumentarcima omogućimo da uspostave komunikaciju sa publikom, da pokažemo svu snagu kratke forme, koja svojom eksperimentalnošću i inovativnošću značajno doprinosi pomeranju granica dokumentarnog filma“.
Interakcija: festival kratkog dokumentarnog filma nastoji da postane mesto susreta publike, autora i učesnika ostalih programa Interakcije, mesto prikazivanja kratkih kreativnih dokumentaraca i dugih razgovora o njima.

Takmičarski program

U takmičarskom programu biće prikazano 15 jedinstvenih, kratkih dokumentaraca čiji su autori izabrani i pozvani da svoje filmove prikažu publici prvog izdanja Interakcija Festivala. Stilski i tematski potpuno različiti ovi dokumentarci su u protekle tri godine zapaženi od strane publike i žirija na najznačajnijim festivalima širom sveta.

Publika Festivala u Požegi će moći da pogleda filmove dobitnika Evropske filmske nagrade - Sve mačke su sive u mraku (r: Lasse Linder / Švajcarska) koji je proglašen za najbolji evropski kratki film 2020. godine i Moj teča Tudor (r: Olga Lucovnicova / Belgija, Mađarska, Portugalija) koji je dobitnik nagrade za najbolji film prošle godine, kada je i osvojio Zlatnog medveda na Berlinskom festivalu.
U konkurenciji za nagrade Interakcija Festivala naći će se i Bakin seksualni život (r: Urška Djukić, Émilie Pigeard / Slovenija, Francuska), S ljubavlju, tata (r: Diana Cam Van Nguyen / Češka Republika, Slovačka) i Hotel Bejvju (r: Daniel Cook / Škotska, Velika Britanija), dokumentarci koji su kandidati za ovogodišnju Evropsku filmsku nagradu.
U takmičarskom program festivala biće prikazan i film Igra (r: Roman Hodel / Švajcarska) koji je publika mogla da pogleda prošle godine, između ostalog i na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji, ali i Agrilogistika (r: Gerard Ortín Castellví / Španija, Velika Britanija) koji se našao u trci za Zlatnog medveda u Berlinu ove godine.
Većina filmova izabranih za ovogodišnju Interakciju prikazani su, između ostalog i na Hot Docs-u, najvećem festivalu dokumentarnog filma u Severnoj Americi. Pored nekih već pomenutih filmova u programu Hot Docs-a prethodnih godina prikazani su i Lepa reka (r: Guillaume Fournier, Samuel Matteau, Yannick Nolin / Kanada, SAD), Naja (r. Sebastian Mulder / Holandija), Pričaj mi još (r. Martyna Peszko / Poljska), A sad se spušta veče (r: Maja Novaković / Srbija, Bosna i Hercegovina), dokumentarci koje će moći da pogleda i požeška publika tokom Festivala.
Ljubitelji kratkih dokumentaraca moći će da pogledaju i film Duhovi Morije (r. Florian Elabdi, Michael Graversen / Danska), koji je prikazan vodećem festivalu kratkog filma u svetu Clermont - Ferrand, zatim dokumentarac Imamo jedno srce (r. Katarzyna Warzecha / Poljska), koji je bio izabran od strane selektora prestižnog Visions du Réel-u, Ožiljci (r. Alex Anna / Kanada) koji je prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu (TIFF), kao i dokumentarac Medved na putu (r. Jack Weisman, Gabriela Osio Vanden / Kanada), koji je imao međunarodnu premijeru na IDFA u Amsterdamu, jednom od najvećih festivala dokumentarnog filma u svetu.U fokusu: Poljska

U fokusu: Poljska je prateći program Festivala koji se realizuje u saradnji sa Krakovskom filmskom fondacijom, jednom od najznačajnijih filmskih institucija u Poljskoj koja organizuje čuveni Krakovski filmski festival, ali i bavi promocijom poljskog filma u svetu. Poljski dokumentarni film, koji ima dugu tradiciju, biće predstavljen kroz tri kratka dokumentarna filma. Tokom Svečanog otvaranja Interakcija Festivala, 17. avgusta biće prikazani: prošlogodišnji pobednik Krakovskog filmskog festivala Malo parče raja (r. Andrzej Cichocki / Poljska), kao i Jaki (r. Marcin Polar / Poljska) i U krug (r. Monika Kotecka, Karolina Poryzała / Poljska), dokumentarci koji, između ostalog prikazani i na čuvenom Sundance Film Festival –u.

Interscreen program

U okviru Interscreen programa biće prikazano pet izabranih kratkih dokumentaraca ovogodišnjih učesnika kampa i radionice. Kolegama i publici Festivala predstaviće se autori filmova: Gde je moja crvena kravata (Ananthakrishnan Baburajendran Pillai / Mađarska, Italija, Indija), Nedođija (Violena Ampudia / Kuba), Obeleženi (Jovan Dopuđ / Srbija), Volim (Anja Koprivšek / Hrvatska) koji je imao premijeru na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Docslisboa i Mahalina škola - porodica uživo (Akshay Ingle / Indija), koji je prikazan na IDFA prošle godine.

Žiri festivala

Od izabranih filmova za takmičarski program, tročlani međunarodni žiri će izabrati dobitnika Nagrade za najbolji film festivala, a na osnovu glasova publike biće dodeljena i Nagrada publike. Nagrada za najbolji film se dodeljuje reditelju filma i pored statue i diplome uključuje i novčani iznos koji obezbeđuje Sirogojno Company, dok je statua je autorsko rešenje vajara Marka Crnobrnje.

NFC Filmart organizuje program Interakcija 2022 uz podršku švajcarske vlade, u okviru projekta Kultura za demokratiju koji sporovodi Hartefakt fond, te Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Filmskog centra Srbije, Grada Čačka, Cinnamon Films, Opštine Požega i drugih partnera i sponzora.


27.07.2022.

Interakcija 2022: predstavlja eksperte i učesnike 10. izdanja Radionice dokumentarnog filma

U okviru ovogodišnje Interakcije pored sedamnaestog izdanja Studentskog filmskog kampa i prvog izdanja Festivala kratkog dokumentarnog filma, u periodu od 17. do 24. avgusta 2022. godine u Požegi, biće održano i deseto izdanje programa Interakcija: radionica dokumentarnog filma. Učesnici Radionice, 27 mladih filmadžija iz celog sveta, će imati priliku da kroz predavanja i panel diskusije, unaprede znanje i veštine iz kreativnog dokumentarnog filma, kao i da kroz konsultacije sa tutorima i sesije sa drugim učesnicima razvijaju svoje dokumentarce.

Nakon dvogodišnje pauze, uzrokovane pandemijom Covid-19, Filmart nastavlja sa realizacijom ovog edukativnog programa, koji je pokrenut 2011. godine pod nazivom Međunarodni masterklas dokumentarnog filma Interdoc. Deseto izdanje, pored izmene u nazivu programa (Interakcija: radionica dokumentarnog filma) donosi i brojne novine u samom sadržaju programa. Veliko interesovanje za ovogodišnju Radionicu rezultiralo je zapaženim brojem prijava izvrsnih kandidiata i učešće na radionici uzeće 27 izabranih mladih dokumentarista iz Nemačke, Slovačke, Indije, Brazila, Litvanije, Estonije, Argentine, Poljske, Meksika, Velike Britanije, Slovenije, Južnoafričke Republike, Belgije i Srbije.

Kao i do sada, u okviru Predavanja, učesnici će imati priliku da upoznaju naše eksperte, izvrsne dokumentariste i da sa njima otkrivaju različite aspekte kreativnog dokumentarnog filma. Svoje iskustvo sa ovogodišnjim učesnicima radionice će podeliti Rada Šešić, programerka brojnih festivala (IDFA, Sarajevo film festival itd.), predavačica i filmska rediteljka nagrađena na brojnim festivalima, kao i predavač i nagrađivani dokumentarista Vladimir Perović, čiji su filmovi prikazani i zapaženi na najznačajnijim festivalima u svetu.

Program Doc in Progress je novi segment Radionice koji podrazumeva učešće šest učesnika čiji su projekti izabrani za razvoj, koji će kroz individualne i grupne konsultacije sa tutorima razvijati svoje projekte. Pored predavača Rade Šešić i Vladimira Perovića, timu tutora Doc in Progress programa pridružiće se i Marko Grba Singh, reditelj i umetnički direktor Beldocs festivala. Izabrani projeki za razvoj u programu Doc in Progress su: Skeniram te (red. Ananthakrišnan Baburađendran Pilai / Belgija, Indija, Italija); Džama - Plutajuće cigle (red. Alvina Joši / Indija); Anthropos (red. Migel Anhel Sančez / Meksiko); Kunčok (red. Ašok Meena / Indija), Ostrvo daltonista (red. Sane De Vilde / Belgija, Holandija) i Cvetanje (red. Ariane Doering / Holandija, Nemačka, Kenija).

Tokom ovogodišnje Radionice, u saradnji sa Beldocs – Međunarodnim festivalom dokumentarnog filma, biće organizovan Panel na temu „Moć kratke forme u dokumentarnom filmu“. Učesnice panela su Jelena Maksimović, filmska montažerka i rediteljka, docentkinja na Departmanu za digitalne umetnosti FMK u Beogradu, Andrijana Stojković, filmska rediteljka i profesorka dokumentarnog filma na FDU u Beogradu, a moderator je Marko Grba Singh, reditelj i umetnički direktor Beldoksa. Panel će biti otvoren za publiku, a održaće se 21. avgusta u 12h u Bisokopu u Požegi.Učesnici Radionice, tokom boravka u Požegi, imaju priliku da se upoznaju i povežu sa učesnicima ostalih programa Interakcije (Kampa i Festivala) gostima i ekspertima, kroz učešće u zajedničkim programima kao što su program Speed Meeting – dvadesetominutni razgovori „1 na 1“ namenjeni razmeni ideja, razgovorima o projektima ili uspostavljanju dogovora za umrežavanje i potencijalnu buduću saradnju.
Takođe, učesnici imaju priliku da, tokom održavanja Radionice, prisustvuju projekcijama izvrsnih kratkih dokumentaraca u okviru Interakcija: festival kratkog dokumentarnog filma, kao i da učestvuju u razgovorima sa autorima filmova.

Do danas, 128 učesnika iz 46 zemalja je pohađalo ovaj edukativni program čiji su predavači bili vrhunski reditelji iz Srbije i regiona − Želimir Žilnik, Vladimir Perović, Dragan Elčić, Nebojša Slijepčević i Mladen Matičević.


18.07.2022.

Interakcija 2022: predstavlja učesnike 17. izdanja kampa

Sedamnaesti Interakcija: studentski filmski kamp (I:SFK) okupiće od 8. do 24. avgusta petnaestoro studentata filmskih akademija iz različitih delova sveta, koji će snimiti tri kratka dokumentarna filma u zapadnoj Srbiji, u produkciji i organizaciji Nezavisnog filmskog centra „Filmart“. Studenti režije, kamere, montaže, dizajna zvuka i produkcije okupiće se najpre u Beogradu 8. avgusta na uvodnoj radionici u Kulturnom centru Beograda, nakon čega će, podeljeni u tri ekipe, snimati kratke dokumentarce u Čačku, Užicu i Požegi, u okviru prve, sedmodnevne faze I: SFK.

Na konkurs za učešće na 17. kampu Interakcija, koji je bio raspisan od 5. aprila do 10. maja, pristiglo je čak 108 prijava iz 39 zemalja. Članovi selekcione komisije – alumnisti kampa Interakcija − Pablo Radice (reditelj iz Argentine), Dorota Ros (montažerka i rediteljka iz Poljske) i Stefan Krasić (reditelj iz Srbije) izabrali su 15 učesnika/ca koji dolaze sa različitih kontinenata - iz Argentine, Velike Britanije, Kube, Meksika, Indonezije, Indije, Hong Konga i Srbije, kao i iz različitih filmskih škola: Abraham Escobedo-Salas (Mexico), Jovana Avramović (Srbija), Jovan Dopuđ (Srbija), Candelaria Gutierez (Argentina/ Švedska), Guillermina Gala Chiariglione (Argentina), Riskya Duavania Prihardini (Indonezija), Siddhant Sarin (Indija), Violena Ampudia (Kuba), Luis Armando Sosa Gi (Meksiko), Matt Part (UK), Sudarshan Sawant (Indija), Ognjen Vidaković (Srbija), Anđela Lazić (Srbija), Simona Đukanović (Srbija) i Katniss Tung Cheng (Hong Kong).

Produkcija kratkih dokumentarnih filmova u okviru Interakcija kampa je prilika da učesnici međusobno razmene iskustva i unaprede znanje. Produkcija filmova se odvija pod mentorstvom izrealskog reditelja Efima Graboja, alumniste Interakcije, čiji je kratki dokumentarni film "Dolina vladara" (snimljen u okviru Interakcije) bio nominovan za prestižnu IDA Award. Podšku studentima filmskih akademija u svim fazama pretprodukcije i produkcije pruža tim Interakcija kampa, pre svega, izvršni producent - Predrag Živković, lokalni koordinatori produkcije (Nikolina Milić, Jovana Jevremović, Filip Stokić) kao i članovi lokalnog saveta Interakcije (Jasminka Đurić Lalović, Dušan Darijević, Zoran Filipović) u sva tri grada (Čačak, Požega, Užice).

Po završetku snimanja, sve tri ekipe kampa će se okupiti 17. avgusta u Požegi, gde će do 22. avgusta montirati filmove, tj. raditi i na postprodukciji slike i zvuka. Tokom druge faze kampa, u Požegi će boraviti i 20-ak mladih filmskih profesionalaca iz celog sveta – učesnika/ca Interakcija: radionice dokumentarnog filma (I:RDF), čiji su predavači i tutori afirmisani dokumentaristi Rada Šešić, Vladimir Perović i Marko Grba Singh.
Istovremeno, učesnici kampa i radionice, zajedno sa lokalnom publikom, imaće priliku od 17. do 24. avgusta da, u okviru novopokrenutog Interakcija festivala, pogledaju najuzbudljivija ostvarenja iz oblasti kratkog dokumentarnog filma koja su nastala u prethodne dve godine.

Premijera filmova snimljenih tokom ovogodišnjeg kampa biće održana 23. avgusta u požeškom bioskopu, kada će biti proglašene i nagrade festivala Interakcija. Dan kasnije, 24. avgusta, filmovi će biti prikazani u Dvorani Kulturnog centra Beograda.Interakcija kamp okupio je tokom šesnaestogodišnje realizacije više od 260 učesnika iz više od 60 zemalja, studenata više od sto filmskih akademija. Snimljena su 53 dokumentarna filma, a osvojeno je više od 20 nagrada na filmskim festivalima širom sveta.

NFC “Filmart” organizuje 17. Interakcija: Studentski filmski kamp uz podršku švajcarske vlade, u okviru projekta “Kultura za demokratiju” koji sporovodi Hartefakt fond, te Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Filmskog centra Srbije, Grada Čačka, Cinnamon Films, Opštine Požega i drugih partnera i sponzora.


04.07.2022.

INTERAKCIJA 2022 - KAMP, RADIONICA I FESTIVAL

I ovog avgusta, dokumentaristi iz različitih delova sveta će se okupiti na ovogodišnjem izdanju INTERAKCIJE, koja se realizuje u organizaciji Nezavisnog filmskog centra Filmart.

Specifičnost ovogodišnje Interakcije je u tome, da će pored ranije ustaljena dva programa – studentskog filmskog kampa (I: SFK) i radionice dokumentarnog filma (I: RDF), po prvi put biti održan i Interakcija: festival kratkog dokumentarnog filma (I: FKDF), kao treća programska celina.


Interakcija: studentski filmski kamp (8 – 24. avgust) je program koji ove godine doživljava svoje sedamnaesto izdanje, a u okviru koga će 15 studenata filmskih akademija iz celog sveta učestvovati u produkciji tri kratka dokumentaraca, koji će biti snimani u Užicu, Čačku i Požegi. Kamp se realizuje od 2006. godine u cilju promovisanja kratkog dokumentarnog filma među studentima filmskih akademija i podsticanja razmene znanja i iskustva kroz rad u multinacionalnim ekipama. Tokom šesnaestogodišnje realizacije kampa učestvovalo je više od 260 učesnika iz preko 60 zemalja, studenata više od 100 filmskih akademija. Snimljena su 53 dokumentarna filma i osvojeno preko 20 nagrada na filmskim festivalima širom sveta. Poseban uspeh postigao je film Dolina vladara, izraelskog reditelja Efim Graboja (ovogodišnjeg mentora kampa Interakcija), koji je 2019. godine bio u nominaciji za najbolji kratkometražni dokumentarni film, prestižne Međunarodne dokumentarističke asocijacije (IDA).

Interakcija: radionica dokumentarnog filma (17 – 24. avgust) je intenzivni, sedmodnevni program koji uključuje predavanja iz oblasti kreativnog dokumentarnog filma, panel diskusije, konsultacije sa tutorima i drugim učesnicima, kao i razvoj šest odabranih najuspešnijih projekta učesnika radionice u okviru programa Doc in Progress. Predavači ovogodišnje radionice su dokumentaristi sa višegodišnjim međunarodnim iskustvom – Rada Šešić i Vladimir Perović, koji će istovremeno sa rediteljem Markom Grbom Singh biti i tutori u okviru programa Doc in Progress.

Ovaj edukativni program je pokrenut 2011. godine pod nazivom Međunarodni masterklas dokumentarnog filma Interdok i do danas je 128 učesnika iz 46 zemalja pohađalo ovaj program, čiji su predavači bili istaknuti dokumentaristi iz Srbije i regiona − Želimir Žilnik, Vladimir Perović, Dragan Elčić, Nebojša Slijepčević i Mladen Matičević.

Interakcija: festival kratkog dokumentarnog filma će ove godine od 17. do 24. avgusta u požeškom bioskopu, učesnicima i publici, prikazati najuzbudljivija ostvarenja iz oblasti kratkog dokumentarnog filma koja su nastala u prethodne dve godine. Umetnički direktor i programer ovogodišnjeg izdanja festivala je reditelj Dejan Petrović, osnivač i direktor Interakcije. Festival se sastoji iz takmičarskog programa i dva prateća programa – U fokusu: Poljska i Interscreen.
Interakcija festival nastoji da postane mesto susreta publike i autora, mesto prikazivanja kratkih kreativnih dokumentaraca i dugih razgovora o njima.

Program IVA.lab (17 – 24. avgust) − pored navedena tri programa u oblasti dokumentarnog filma, Filmart će ove godine realizovati i rezidencijalni program za produkciju video umetnosti IVA.lab koji će ugostiti četvoro vizuelnih umetnika/ca – Saša Tatić, Mila Panić, Jelena Prljević i Miloš Bojović.

Ovogodišnji programi su podržani od strane Švajcarske vlade, u okviru projekta „Kultura za demokratiju”, koji sporovodi Hartefakt fond, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Filmskog centra Srbije, Grada Čačka i Opštine Požega.


04.07.2022.

INTERAKCIJA 2022 – KONKURS ZA VOLONTERE/KE

Budi volonter/ka Interakcije!!!

Nezavisni filmski centar FILMART raspisuje konkurs za volontere/ke Interakcije. Prijave za volontiranje primamo do 20. jula 2022. godine, do ponoći.

Prijavni obrazac se nalazi OVDE.

I ovog avgusta, dokumentaristi iz različitih delova sveta će se okupiti na ovogodišnjem izdanju Interakcije, koja se realizuje u organizaciji Nezavisnog filmskog centra Filmart. Specifičnost ovogodišnje Interakcije je u tome, da će pored ranije ustaljena dva programa – studentskog filmskog kampa (I: SFK) i radionice dokumentarnog filma (I: RDF), po prvi put biti održan i Interakcija: festival kratkog dokumentarnog filma (I: FKDF), kao treća programska celina.

Više o Interakciji možeš pronaći na našem SAJTU.

U zavisnosti od znanja i veština koja poseduješ, kao i od tvojih interesovanja, možeš nam pomoći u realizaciji sledećih aktivnosti:

  • Pisano i simultano prevođenje sa srpskog na engleski i sa engleskog na srpski
  • Organizovanje rada montaže u okviru produkcije filmova
  • Organizovanje programa radionice
  • Organizovanje programa festivala
  • Tehnička podrška u okviru festivala
  • Organizovanje smeštaja, ishrane, prevoza i slobodnih aktivnosti
  • PR služba i digitalni marketing
  • Foto i video dokumentovanje (fotografisanje događaja, video produkcija kratkih video formi)
  • Organizovanje aktivnosti volontera
Angažovanje volontera/ki na Interakciji je predvi]eno u periodu od 15. do 24. avgusta 2022. godine, 4 - 5 sati dnevno.
Ukoliko si iz Požege i okoline, imaš više od 15 godina, komunikativna si osoba, govoriš engleski jezik, imaš interesovanja za film, želiš da upoznaš mlade ljude iz celog sveta, a u skladu sa svojim interesovanjima i željama – prijavi se na konkurs.
Popuni ON-LINE PRIJAVNI OBRAZAC, najkasnije do 20. jula 2022. godine, do ponoći i postani deo tima Interakcije. O rezultatima konkursa bićeš obavešten/a e-mailom, najkasnije do 26. jula 2022. godine.
Zauzvrat nudimo dragoceno iskustvo kroz sve segmente pripreme i realizacije Interakcije, uz druženje i sticanje novih poznanstava sa učesnicima kampa, radionice i festivala, prisustvo filmskim projekcijama i pratećim programima, kao i sertifikat o volontiranju.

Za sva dodatna pitanja slobodno nam piši na office@film-art.org

Vidimo se na Interakciji!