vesti

img1

Film “Isti” - najbolji dokumentarni film 32. Hercegnovskog filmskog festivala!

Na Svečanom zatvaranju 32. Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro film festival, 7. avgusta na Kanli Kuli, Grand Pri – Zlatna Mimoza uručen je reditelju filma „Isti“ Dejanu Petroviću.

ZLATNU MIMOZU ZA NAJBOLJI DOKUMENTARNI FILM na 32. Hercegnovskom filmskom festival dobio je film “ISTI” reditelja Dejana Petrovića iz Srbije „za svjež i osoben autorski glas i za ingeniozno korišćenje dokumentaristike u stvaranju majstorske metafore o sudbini čovjeka i pravom značenju pojmova sloboda i identitet“ – navodi se u sopštenju žirija dokumentarne selekcijekoga su činili Huaćing Đin, reditelj iz Kine, Senad Šahmanović, reditelj iz Crne Gore i Zofia Kovalevska, rediteljka iz Poljske, dobitnica Grand prija za najbolji dokumentarni film na prošlogodišnjem Hercegnovskom festivalu za film Closed Ties, koji se našao u i najužem izboru za nominaciju za Oskara.

U selekciji dokumentarnog filma prikazano je 29 dokumentaraca, autora koji dolaze iz Portugalije, Hrvatske, Irana, Meksika, Velike Britanije, Kazahstana, Nemačke, Španije, Moldavije, Francuske, Tunisa, Palestine, Švajcarske, Norveške, Turske, Finske, Ukrajine, Austrije, Poljske, Rumunije, Belgije, Italije, Bangladeša, Švedske, Kine, Kanade, Indije, Rusije i Srbije.Više informacijaimg1

Gran Pri za film “Isti” stiže iz Egipta

Dokumentarni film “Isti”, Dejana Petrovića, osvojio je Gran Pri za najbolji kratkometražni dokumentarni film na 20. Međunarodnom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma Ismailia u Egiptu. Nagrada je uručena na ceremoniji svečanog zatvaranja u Ismailiji, u utorak, 17.aprila 2018.

Pored filma „Isti“, u kategoriji kratkometražnog dokumentarnog filma, prikazano je još 12 dokumentaraca iz Irana, Danske, SAD, Poljske, Španije, Turske, Francuske, Sirije, Egipta, Indije, Japana.

Festival je održan od 11. do 17.aprila 2018. u Ismailiji, nedaleko od Kaira, u organizaciji Nacionalnog filmskog centra Egipta, a uz podršku Ministarstva kulture Egipta.

Više informacijaimg1

Projekcija filma "Isti" na festivalu u Egiptu

Nakon domaće premijere i osvojenog Gran Prija za najbolji kratki dokumentarni film na 65. Martovskom festivalu, dokumentarac Isti, Dejana Petrovića, biće prikazan u takmičarskom programu, jubilarnog, 20. Međunarodnog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma Ismailia u Egiptu.

Pored filma Isti u kategoriji kratkometražnog dokumentarnog filma biće prikazano još 12 dokumentaraca iz Irana, Danske, SAD, Poljske, Španije, Turske, Francuske, Sirije, Egipta, Indije, Japana.

Festival će biti održan od 11. do 17.aprila 2018. u Ismailiji, nedaleko od Kaira, na levoj obali Sueckog kanala, a u organizaciji Nacionalnog filmskog centra Egipta. Pored takmičarskog programa, u kome će biti prikazano oko 60 dokumentarnih, animiranih i kratkih igranih filmova, na jubilarnom festivalu biće prikazani i filmovi u brojnim revijalnim programima.

Više informacijaimg1

Dve nagrade za film „Isti“ na 65. Martovskom festivalu

U nedelju 1. aprila 2018, na svečanom zatvaranju 65. Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma (Martovskog festivala) dodeljene su nagrade najboljim filmovima koji su prikazani u takmičarskim selekcijama.

Žiri u sastavu Robert Zuber, reditelj i novinar, Dragan Jovićević, pisac, novinar i filmski kritičar i Srđan Šarenac, reditelj, scenarista I producent, dodelio je Gran Pri za najbolji kratki dokumentarac filmu “Isti“, Dejana Petrovića. „Osobenom filmskom vizuelnom stilizacijom reditelj ovog ostvarenja daje nam uvid u nepristupačne živote ljudi na margini. Originalnim dramatruškim i filmskim pristupom jednoj nesvakidašnjoj temi odnosa kažnjenih i vlasti, reditelj nas vodi kroz osećaj jednakosti između njih“, navedeno je u obrazloženju žirija.

Takođe, Dejanu Petroviću, reditelju filma „Isti“, produkcijska kuća „Living Pictures“ dodelila je specijalnu nagradu u vrednosti od 2000 evra za usluge postprodukcije narednog filma.

Više informacijaimg1

Nakon svetske premijere na IDFA i regionalne na ZagrebDox-u domaća premijera dokumentarca "Isti" na Martovskom festivalu

Dokumentarni film Isti, Dejana Petrovića, imaće domaću premijeru na 65. Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma (Martovski festival), koji će biti održan od od 28. marta do 1. aprila 2018.godine.

Nakon svetske premijere na prestižnom 30. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu (IDFA) u novembru prošle godine i regionalne premijere, početkom marta na 14. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma ZagrebDox, film Isti biće prikazan u selekciji kratkometražnog dokumentarnog filma ovogodišnjeg Martovskog festivala, u petak, 30. marta 2018. godine, u 16 časova, u Velikoj sali Doma omladine Beograda.

Isti je film metafore koji se, prikazivanjem svakodnevice osuđenika i stražara u nekoliko najvećih zatvora u Srbiji, bavi temom gubljenja identiteta pojedinca pod uticajem sistema. Uspostavljajući paralelu između zatvorskog i šireg društvenog sistema, ovaj dokumentarac istražuje relativnost ljudske slobode. Uz finansijsku podršku Filmskog centra Srbije i pomoć Uprave za izvršenje krivičnih sankcija film je snimljen u Kazneno-popravnim zavodima u Sremskoj Mitrovici, Požarevcu (Zabeli), Nišu, kao i u Kazneno-popravnom zavodu za žene u Požarevcu.

Pored filma Isti, u takmičarskom programu ovogodišnjeg Martovskog festivala biće prikazan još jedan film iz produkcije požeškog Nezavisnog filmskog centra Filmart, dokumentarac Svitanje, Havijara Rodrigeza. Film je snimljen u Čačku tokom 12. Međunarodnog studentskog filmskog kampa Interakcija. Opservacijski dokumentarac koji prikazuje ljude koji rade noću, dok ostali spavaju, ljude zahvaljujući kojima se osećamo sigurnije. Dokumentarac, ovog mladog reditelja iz Španije, biće prikazan u subotu, 31.marta 2018.godine, u 15 časova, takođe u Velikoj sali Doma omladine Beograda.

U takmičarskom programu ovogodišnjeg Martovskog festivala biće prikazano 80 kratkometražnih igranih i dokumentarnih, dugometražnih dokumentarnih, animiranih i eksperimentalnih filmova. Pored projekcijefilmova, tokom festivala biće održane i radionice, razgovori sa autorima i susrete sa gostima iz sveta filma.

Više informacijaimg1

Regionalna premijera filma “Isti“ u Zagrebu

Nakon svetske premijere na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu (IDFA), dokumentarni film “Isti” Dejana Petrovića imaće regionalnu premijeru u okviru 14. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox, koji će biti održan od 25. februara do 4. marta 2018. godine u Zagrebu.

Film će biti prikazan u Kaptol Boutique Cinema, u četvrtak, 1.marta, a zatim i 2.marta 2018.godine, kada su predviđene dve projekcije, kao i razgovor sa rediteljem filma.

Od 1.386 filmova, koliko je ove godine pristiglo na konkurs, 38 dokumentaraca biće prikazano u takmičarskom programu, u okviru međunarodne i regionalne konkurencije. Pored filma “Isti”, u regionalnoj konkurenciji biće prikazano još 16 dokumentaraca iz regiona.

Uz takmičarski program, ZagrebDox standardno donosi i niz drugih programa: Biografski dox, Muzički globus, Happy Dox, Kontraverzni dox, Majstore doxa, Stanje stvari, Teen Dox i ADU Dox. Posebni programi uključuju Restartovu školu dokumentarnog filma i “U fokusu: Nova Europa”. ZagrebDox ove godine restrospektive posvećuje francuskoj rediteljki Claire Simon i hrvatskom dokumentaristi i snimatelju Borisu Poljaku.

Više informacijaimg1

Svetska premijera domaćeg filma ‘Isti’ na najznačajnijem festivalu dokumentarnog filma u svetu

Dokumentarni film Dejana Petrovića “Isti” imaće svetsku premijeru u takmičarskom programu najznačajnijeg i najvećeg festivala dokumentarnog filma na svetu, koji će se jubilarni 30. put održati od 15. do 26. novembra u Amsterdamu (IDFA 2017).

“Isti” je kratkometražni dokumentarni film (16 min) koji na jedinstven način prikazuje svakodnevicu osuđenika i stražara u nekoliko najvećih zatvora u Srbiji. Njegova izuzetna fotografija i unikatna poetika daje pogled na život u zatvoru koji još uvek nije viđen u domaćem dokumentarnom filmu. To je prepoznato i od strane Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu (International Documentary Film Festival Amsterdam – IDFA), koji je film “Isti” uvrstio u takmičarski program, u kategoriji kratkometražnog dokumentarnog filma.

Koliko je ovo veliki uspeh za domaći film govori činjenica da su autori iz Srbije poslednji put učestvovali u takmičarskom programu festivala u Amsterdamu pre šest godina (Goran Radovanović – „Uz Fidela do kraja“ i Srđan Keča – „Pismo ocu“), a za 30 godina, koliko postoji IDFA, u takmičarskim programima ovog prestižnog festivala prikazano je samo 9 dokumentaraca domaćih autora.

“Isti” je film metafore koji se, prikazujući život u zatvoru, bavi temom gubljenja identiteta pojedinca pod uticajem sistema. Uspostavljajući paralelu između zatvorskog i šireg društvenog sistema, ovaj dokumentarac istražuje relativnost ljudske slobode.

Zahvaljujući podršci Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde Republike Srbije film je snimljen u Kazneno-popravnim zavodima: u Sremskoj Mitrovici, Požarevcu (Zabeli), Nišu, kao i u Kazneno-popravnom zavodu za žene u Požarevcu.

Reditelj i scenarista filma je Dejan Petrović, direktor fotografije - Dragan Vildović, montažer - Aleksandar Popović, snimatelj i dizajner zvuka - Nikola Cvijanović, kompozitor - Vojin Ristivojević. Iza filma stoji producentska kuća Nezavisni filmski centar Filmart, a koproducent je Cinnamon Films.

Trailer za film možete pogledati ovde.

“Isti” je snimljen uz podršku Filmskog centra Srbije (podržan na konkursu FCS-a za finansiranje i sufinansiranje proizvodnje kratkometražnih dokumentarnih filmova).

Pored filma “Isti“, u okviru Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu, biće prikazano i ostvarenje "Druga strana svega" Mile Turajlić u takmičarskom programu, u kategoriji dugometražnog dokumentarnog filma, kao i "Slatko od Ništa" Borisa Mitića u netakmičarskom programu Masters.

Dejan Petrović, scenarista i reditelj nekoliko kratkih igranih i dokumentarnih filmova, kao i brojnih promotivnih filmova, reklamnih i muzičkih spotova, kao i emisija za televiziju. U svojstvu producenta, učestvovao je u produkciji oko četrdeset kratkometražnih dokumentaraca. Osnivač je i direktor Nezavisnog filmskog centra „Filmart“, u okviru koga se realizuje nekoliko projekata, između ostalih i Međunarodni studentski filmski kamp „Interakcija“. Profesor je režije na Akademiji umetnosti u Beogradu, ali i član udruženja Doksrbija – Dokumentaristi Srbije. Dobitnik je nekoliko nagrada na filmskim festivalima, između ostalih i Zlatne medalje Beograda za najbolji scenario na 62. Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma u Beogradu za film “Restart”.

Važne online adrese:

• Sajt filma „Isti“ - www.thesame.rs

• Nezavisni filmski centar Filmart - www.film-art.org

• IDFA - www.idfa.nl