english
naslovna  
o filmu  
projekcije  
mediji  
kontakt  
   
   
sinopsisi
likovi
rediteljev koncept
ekipa filma
lična karta filma
tehnički podaci

Kratak sinopsis
Nakon desetogodišnje pasivnosti i samoizolacije, slikar Darko Babić prihvata poziv galerije u svom gradu, da u njoj izlaže. Time započinje desetomesečni proces pripremanja izložbe, ali i neizvesni period borbe sa pasivnošću, navikama i sopstvenim ograničenjima. Uz poziv, umetnik prihvata i rizik da zidovi galerije ostanu prazni.


Dugačak sinopsis
Restart je priča o Darku Babiću, slikaru iz Požege, koji više od deset godina živi skrajnut od aktivnih socijalnih kontakata i pasivan po pitanju sopstvenog stvaranja, o čoveku od koga sredina i društvo više ništa ne očekuju, čoveku koji je prestao da očekuje od drugih, o čoveku koji je, naizgled, izgubio i svoja očekivanja.

 

Na samom početku karijere, pre deset godina, nakon prve samostalne izložbe, saznaje da boluje od multiple skleroze - neizlečive bolesti u kojoj organizam uništava samog sebe, u kojoj su veze između mozga i mišića, ekstremiteta, oštećene, a poruke iz mozga na „cilj“ stižu sa zakašnjenjem, greškom, najčešće se gube i nestaju. Od tog trenutka započinje period postepene samoizolacije. Umetnik prestaje da stvara i prepušta se navikama koje ga u potpunosti pasiviziraju.


Ipak, očekivanja prema umetniku nisu u potpunosti iščezla. Poziv za izlaganje u Gradskoj galeriji Požega dolazi od prijateljice Slađane Petrović Varagić, sa namerom da se prizivanjem umetnika Darka, probudi uspavani prijatelj.

Darko prihvata poziv. Time započinje desetomesečni proces pripremanja izložbe, ali i neizvesni period borbe sa pasivnošću, navikama i sopstvenim ograničenjima. Uz poziv, umetnik prihvata i rizik da zidovi galerije ostanu prazni.

Restart nije priča o bolesti. Bolest se iščitava kao metafora ljudske pasivnosti, nemogućnosti da se misli, govori  i dela u skladu sa sopstvenim potrebama, kao metafora pojedinačne i kolektivne svesne samoizolacije i marginalizacije.

 


Restart je film koji svedoči o upornosti, ogromnim fizičkim naporima, ali i odluci Darka Babića da se zagleda duboko u sebe na najiskreniji i najhrabriji način, i da započne novo poglavlje svog umetničkog stvaranja, ali i sopstvenog života. Restart je priča o pronalaženju novog smisla i nove pokretačke snage, kroz komunikaciju jezikom vizuelnih umetnosti sa decom i mladima sa različitim formama tzv. invaliditeta, o sinergiji i zajedničkom izlasku u javnost; o razbijajanju predrasuda, o povratku dostojanstva; o snazi dečje čiste emotivnosti, neposrednosti i slobode za eksperiment, o prijateljstvu i ljubavi; o podjednakoj  važnosti svakog koraka, kao i cilja ka kome idemo.

   
   
 
     
   
 

© Nezavisni filmski centar Filmart, 2014.