english
naslovna  
o filmu  
projekcije  
mediji  
kontakt  
   
   
sinopsisi
likovi
rediteljev koncept
ekipa filma
lična karta filma
tehnički podaci

Darko Babić

 

 

Darko Babić je rođen u Užicu 1969. godine. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti 2000. godine, na slikarskom odseku u klasi profesora Momčila Antonovića. Izlagao je na više grupnih i dve samostalne izložbe. Po završetku osnovnih studija, upisao je magistarske studije slikarstva na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu.

Na samom početku karijere saznaje da boluje od multiple skleroze. Vraća se iz Beograda u Požegu, mesto gde je odrastao. Ne prihvata dijagnozu i odbija da koristi lekove i savete lekara.

Vremenom, njegovo telo odbija da ga sluša i  postaje sve slabije. Brže se umara, a razdaljina koju može da pređe bez odmora, iz dana u dan se skraćuje. Od tok trenutka započinje period postepene samoizolacije. Darko prestaje da stvara i prepušta se navikama koje ga u potpunosti pasiviziraju.

Nakon deset godina povučenosti, Darko dobija  poziv  od svoje prijateljice iz Gradske galerije Požega da izlaže i time ponovo kreće da stvara, izlazi vani. Prihvatanjem poziva umetnik započinje desetomesečni proces pripremanja izložbe, ali i neizvesni period borbe sa pasivnošću, navikama i sopstvenim ograničenjima.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Deca iz Društva za cerebralnu paralizu, dečiju paralizu i plegije opštine Požega (Udruženje osoba sa invaliditetom)Andrijana Lučić, Borko Pavlović, Ivan Stefanović, Marko Mihajlović, Sara Milčanović, Stefan Mićović, Uroš Matijević i Zoran Petrović su deca koja se svakodnevno okupljaju u požeškom udruženju provodeći vreme družeći se ili rešavajući školske zadatke.

Povremeno, za decu iz udruženja, organizuju se kreativne radionice. U okviru Likovne radionice, kroz rad sa Darkom, ova deca su imala priliku da nauče da crtaju i slikaju, ali pre svega da likovnim jezikom izraze sebe i  uspostave komunikaciju.

Kroz višemesečni period, odnos između dece i Darka se menjao. Na samom početku Darko je pre svega njihov učitelj. Postepeno toplina i prijateljstvo počinju da dominiraju u njihovom odnosu. Na kraju, kroz rad, uspostavljen je partnerski odnos između Darka i dece, u kome su ravnopravni u stvaralačkom procesu i pripremi izložbe.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Slađana Petrović VaragićSlađana Petrović Varagić, istoričarka umetnosti, ranije urednica Gradske galerije Požega, a danas rukovodi radom Kulturnog centra Požega u okviru koga radi i galerija koja se bavi prezentacijom savremene vizuelne umetnosti. Svojim radom, Slađana uporno teži da decentralizuje umetničku scenu u Srbiji, ali i da uspostavi lokalnu scenu vizuelnih umetnosti u Požegi. Umetnika Darka Babića upoznala  je kroz profesionalni angažman, a potom se saradnja razvila u prijateljstvo, koje se poslednjih godina učvrstilo.
   
   
 
     
   
 

© Nezavisni filmski centar Filmart, 2014.