IVA.lab

Rezidencijalni program za produkciju video umetnosti, pokrenut 2016. godine sa ciljem da na jednom mestu okupi vizuelne umetnike iz Srbije sa filmskim profesionalcima i studentima filmskih škola iz celog sveta. Nastala kao reakcija na problem nedostatka rezidencijalnih programa medijske umetničke prakse, kao i kolonija i radionica za video umetnost, IVA.lab omogućava produkciju nove „pokretne slike“, kao i kontinuirano testiranje bliskosti dva medija – filma i videa, posebno dokumentarnog filma i vizulne (video) umetnosti kroz saradnju i razmenu znanja i iskustava dokumentarista i vizuelnih umetnika i sagledavanja potencijala za koprodukcije.

Na prvoj održanoj rezidenciji 2016. godine, učestvovale su dve afirmisane umetnice koje u svojoj umetničkoj praksi veliku pažnju posvećuju mediju videa – Dragana Žarevac i Anica Vučetić. Tokom druge IVA.lab producirana su dva video rada umetnika – Mirjane Bobe Stojadinović i Miloša Tomića. Tokom trećeg IVA.lab programa, dvoje umetnika iz Novog Sada, Mia Ćuk i Slobodan Stošić, u saradnji sa mladim filmadžijama su radili na svojim radovima u formi videa, a učesnici 5. IVA.lab bili su umetnici Ivan Petrović i Dejan Klement.

U junu 2020. godine održana je izložba Vreme 244’33’’ – IVA.lab u Likovnoj galeriji i Galeriji Podroom (Kulturni centar Beograda) od 11. juna do 4. jula 2020. godine.

Kustoskinja: Slađana Petrović Varagić
Umetnici / e: Sesilija Belen Sandoval, Efim Graboj, Rand Bejruti, Miloš Bojović, Anica Vučetić, Dragana Žarevac, Dejan Klement, Ivan Petrović, Retro Future, Mirjana Boba Stojadinović, Slobodan Stošić, Vladimir Tomić, Miloš Tomić, Joana Turkan, Mia Ćuk

IVA.lab podržava Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije

Katalog izložbe - OVDE.