vesti

04.05.2022.

PRODUŽEN ROK ZA PRIJAVE za Interakciju: studentski filmski kamp

Novi rok za prijavljivanje je 10. maj 2022.

Sedamnaesto izdanje programa Interakcija: studentski filmski kamp (I: SFK) održava se od 8. do 24.08.2022. godine, u okviru koga petnaest učesnika podeljeni u tri ekipe, tokom tronedeljnog boravka u zapadnom delu Srbije (Čačak, Požega, Užice), snimaju tri kratka kreativna dokumentarna filma na određenu temu.

Tokom šesnaestogodišnje realizacije kampa učestvovalo je više od 260 učesnika iz preko 60 zemalja, studenata više od 100 filmskih akademija. Snimljena su 53 dokumentarna filma i osvojeno preko 20 nagrada na filmskim festivalima širom sveta.

Ko se može prijaviti?

Program je namenjen studentima filmskih akademija koji su zainteresovani da uče i razvijaju svoja znanja i veštine u oblasti dokumentarnog filma. Pravo učešća na konkursu imaju studenati produkcije, režije, kamere, dizajna zvuka i montaže, koji imaju iskustva u produkciji dokumentarnih filmova.

Program Interakcija realizuje NFC Filmart uz podršku Ministarststva kulture i informisanja Republike Srbije, Filmskog centra Srbije i Švajcarske vlade, u okviru projekta “Kultura za demokratiju”, koji sporovodi Hartefakt fond.

Apliciraj OVDE.

05.04.2022.

Filmart raspisao dva konkursa za Interakcija kamp i radionicu dokumentarnog filma

Nezavisni filmski centar Filmart iz Požege je raspisao konkurs za učešće na Interakcija 2022 - filmskom kampu i radionici dokumentarnog filma.

Sedamnaesto izdanje Interakcija: studentskog filmskog kampa (I: SFK) biće održano od 8. do 24. avgusta 2022. godine, u okviru koga će petnaest učesnika podeljeni u tri ekipe, tokom tronedeljnog boravka u zapadnom delu Srbije (Čačak, Požega, Užice), snimiti tri kratka kreativna dokumentarna filma. Na konkurs za učešće na kampu (I: SFK), koji je otvoren do 30. aprila, mogu se prijaviti studenti produkcije, režije, kamere, dizajna zvuka i montaže, koji imaju iskustva u produkciji dokumentarnog filma.

Nakon dvogodišnje pauze, uzrokovane pandemijom Covid-19, Filmart nastavlja sa realizacijom edukativnog programa posvećenog dokumentarnom filmu. Program Interakcija: radionica dokumentarnog filma (I: RDF) biće realizovan od 17. do 24. avgusta 2022. godine, u okviru koga će učesnici imati priliku da kroz predavanja, panel diskusije, projekcije filmova i razgovore sa autorima unaprede znanje i veštine iz kreativnog dokumentarnog filma, kao i da kroz konsultacije sa tutorima i sesije sa drugim učesnicima, razvijaju svoje dokumentarce. Svoje iskustvo sa ovogodišnjim učesnicima radionice će podeliti Rada Šešić, programerka brojnih festivala (IDFA, Sarajevo film festival itd.), predavačica i filmska rediteljka nagrađena na brojnim festivalima, kao i dokumentarista Vladimir Perović, čiji su filmovi prizanai i zapaženi na najznačajnijim festivalima u svetu.

Pravo učešća na konkursu imaju filmski profesionalci, studenti filmskih akademija, kao i svi oni koji žele da unaprede znanja i veštine iz kreativnog dokumentarnog filma ili da sa našim tutorima - razvijaju svoje dokumentarce. Konkurs za radionicu (I: RDF) biće otvoren do 10. juna 2022. godine.

Godinama učestvujući u produkciji i promociji kratkog dokumentarnog filma NFC Filmart uočivši zainteresovanost publike za kratku formu, kao i strast autora da nam se obrate poetikom minimalizma, ove 2022. godine, pokreće Interakcija: festival kratkog dokumentarnog filma (I: FKDF). Tokom festivala biće prikazani kratki dokumentarci prikazani i nagrađeni na najznačajnijim festivalima širom sveta.

Tokom šesnaestogodišnje realizacije kampa učestvovalo je više od 260 učesnika iz preko 60 zemalja, studenata više od 100 filmskih akademija. Snimljena su 53 dokumentarna filma i osvojeno preko 20 nagrada na filmskim festivalima širom sveta. Poseban uspeh postigao je film Dolina vladara (reditelj: Efim Graboj), koji je 2019. godine bio u nominaciji za najbolji kratkometražni dokumentarni film, prestižne Međunarodne dokumentarističke asocijacije (IDA). Radionicu (masterklas) pohađalo je 128 učesnika iz 46 zemalja, a dosadašnji predavači su bili vrhunski reditelji iz Srbije i regiona − Želimir Žilnik, Vladimir Perović, Dragan Elčić, Nebojša Slijepčević i Mladen Matičević.

Program Interakcija realizuje NFC Filmart uz podršku Švajcarske vlade, u okviru projekta “Kultura za demokratiju”, koji sporovodi Hartefakt fond.