predavači

Vladimir Perović

Vladimir Perović (1955, Cetinje) je diplomirao filmsku i TV režiju na FDU Beograd. Njegovi kreativni dokumentarci, prikazivani na najznačajnijim festivalima širom sveta, osvojili su 102 domaće i međunarodne nagrade. Više puta bio član žirija u Jugoslaviji, Srbiji, Crnoj Gori, Iranu, Rusiji, Nemačkoj, Rumuniji, i držao master-klasove i Kini, Turskoj, Grčkoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori. Kao slobodni umetnik radio za više producentskih kuća u Srbiji i Crnoj Gori. Zaposlen kao autor u Dokumentarnoj redakciji RTV, Novi Sad. Gostujući profesor Dokumentarnog filma na FDU Cetinje. Selektor: dokumentarne sekcije Film Festivala Herceg Novi; FESTEF-a, Kučevo; Festivala srpskog kratkometražnog i dokumentarnog filma Vašington (Krug Orfelin). Član DOKSRBIJA, AFUN (Akademija filmske umetnosti i nauke Srbije) i UFUS (Udruženje filmskih umetnika Srbije). Živi u Beogadu, a filmove snima i u Srbiji i Crnoj Gori. 

Odabrana filmografija: 1989: Une maison; Srećna Nova; 1992: Saga o Samuraju i Glibu; 1996: Hodočašće; 1997: U/dešavanje glasa; 2000: Ura; Sin; 2001: Ljubav, zavet; 2002:  Mali kvar na mojoj sjajnoj zvezdi; 2003: Nestajanje; 2006: Dim; 2007: Žeđ kamenog mora; 2011: Život, priključenija i održivi razvoj jednog kokota; Zvezdana prašina; 2013: Život je; 2015: Eoha; 2016: 2 & 2; Zaveslaji; 2017/2018:  Ognjilo – u snimanju; Procenti života – u montaži.

Nebojša Slijepčević

Nebojša Slijepčević (1973, Zagreb, Hrvatska) diplomirao je filmsku režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Režirao je brojne kreativne dokumentarce (Srbenka, Gangster te voli, Nešto o životu, Muški film, Za 4 godine, O kravama i ljudima). Njegovi filmovi prikazani su na festivalima širom sveta (IDFA, Doc Leipzig, Hot Docs, Karlovy Vary Film Festival…) i osvojili su više od 30 nagrada. Za svoje televizijske filmove tri puta je nominovan za nagradu Prix Europa. Njegov poslednji dokumentarac Srbenka se našao u užem izboru za Europsku filmsku nagradu. Radi kao predavač i mentor u Školi dokumentarnog filma Restart u Zagrebu. 

Dva puta je nagrađen na ZagrebDox-u, četiri puta na Sarajevskom filmskom festivalu, a vredi izdvojiti i nagradu Doc Alliance Selection Award na prošlogodišnjem Međunarodnom filmskom festivalu u Kanu i ulazak sa filmom Srbenka.  

Odabrane nagrade: film Srbenka (2018) – Nagrada Doc Aliance, Marche Du Film, Cannes Film Festival (Francuska); Posebno priznanje, Slobodna zona (Srbija); Nagrada Buyens-Chagoll, Visions Du Reel (Švajcarska); Nagrada Gaze of the Others, Festival Dei Popoli (Italija); Najbolji reditelj u konkurenciji Srednje i Istočne Evrope, Astra Film Festival (Rumunija); Srce Sarajeva za najbolji dokumentarac  i Nagrada publike, najbolji dokumentarac, Sarajevo Film Festival (BIH); Posebno priznanje, Motovun Film Festival (Hrvatska)…

Mladen Matičević

Mladen Matičević (1965) diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu – Odsek za filmsku i TV režiju. Režirao je više od 20 dokumentarnih filmova od kojih su najpoznatiji „Geto-tajni život grada“ (1996), „Kako postati heroj“ (2007), „Run for life“ (2010) i „Moj zanat“ (2014).

Režirao TV seriju „Neki novi klinci“ (2003), kao i dva dugometražna igrana filma „Jedan na jedan“ (2002) i „Zajedno“ (2011). Umetnički direktor 62. Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma.

Filmovi Mladena Matičevića prikazani su na brojnim međunarodnim filmskim festivalima (London International Film Festival – selekcija New European Cinema, International Documentary Film Festival Amsterdam, ZagrebDox, BelDox).

Dobitnik je brojnih nagrada na festivalima u Bukureštu, Moskvi, Permu, na ZagrebDox-u, BelDox-u… Dugometražni igrani filmovi: „Jedan na jedan“ nagrađen kao najbolji srpski film 2002. godine u izboru FIPRESCI Srbija, a film „Zajedno“ nagrađen drugom nagradom za scenario na Festivalu filmskog scenarija Vrnjačka Banja 2011.