vesti

ZAPADNA SRBIJA – MESTO OKUPLJANJA MLADIH DOKUMENTARISTA IZ CELOG SVETA

U organizaciji Nezavisnog filmskog centra Filmart iz Požege, od 12. do 29. avgusta 2019. godine studenti filmskih akademija iz različitih delova sveta će snimati dokumentarne filmove u okviru 14. Međunarodnog studentskog filmskog kampa Interakcija. Učesnici 9. Međunarodnog masterklasa dokumentarnog filma Interdoc će slušati predavanja iz oblasti kreativnog dokumentarnog filma, dok će u okviru programa IVA.lab nastati dva video rada domaćih umetnika.

Tokom sedmodnevnog boravka u Čačku, Ivanjici i Užicu, petnaest učesnika kampa Interakcija iz Argentine, Nemačke, Indije, Poljske, Rusije, Brazila, Grčke, Crne Gore, Hrvatske i Srbije, podeljeni u tri ekipe, pod supervizijom Efima Graboja, reditelja iz Izraela, snimiće tri dokumentarna filma na temu Svakodnevni rituali. Po završetku snimanja, 19. avgusta, učesnici će se okupiti u Požegi gde će montirati filmove.

Učesnicima kampa u Požegi će se pridružiti i grupa od dvadesetjednog učesnika 9. masterklasa Interdoc. Pored studenata filmskih akademija,učesnici masterklasa su i mladi dokumentaristi iz Češke, Južnoafričke Republike, Litvanije, Egipta, Kanade, Indije, Francuske, Severne Makedonije, Italije, Pakistana, Velike Britanije, SAD-a, Benina, Slovenije i Srbije. Predavači na ovogodišnjem masterklasu su afirmisani dokumentaristi iz Srbije i regiona – Nebojša Slijepčević, Vladimir Perović i Mladen Matičević.

U okviru programa IVA.lab (Inter-video-akcija), namenjenog vizuelnim umetnicima iz Srbije, Ivan Petrović i Dejan Klement će zajedno sa učesnicima kampa i masterklasa učestvovati u produkciji video radova.

Pored produkcije i predavanja, u okviru pratećeg programa Interscreen, namenjenog učesnicima, ali i široj publici, od 20. do 27. avgusta u Požegi će biće prikazani dokumentarni filmovi učesnika, ali i filmovi afirmisanih reditelja: Srbenka, Nebojše Slijepčevića, dokumentarac koji je na prošlogodišnjem Filmskom festivalu u Kanu dobio nagradu Doc Aliance, Žeđ kamenog mora, Vladimira Perovića, izbor kratkih filmova Miloša Tomića, ali i najnoviji dokumentarac Mladena Matićevića Nebeska tema – priča o Vladi Divljanu.

Premijera filmova snimljenih tokom ovogodišnjeg kampa biće održana 28. avgusta u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Do danas, u okviru kampa, masterklasa i IVA.lab učestvovalo je oko 400 učesnika iz više od 60 zemalja. Snimljena su 44 dokumentarca i osvojeno je 15 nagrada na filmskim festivalima širom sveta.

Ovogodišnji programi su podržani od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Filmskog centra Srbije, Grada Čačak, Opštine Ivanjica, producentske kuće Cinnamon Films, kao i drugih organizacija iz javnog i biznis sektora.

KONKURS za učešće na 9. Međunarodnom masterklasu dokumentarnog filma „Interdoc 2019”
Požega, od 19. do 29. avgusta 2019.

poziv za prijavljivanje

9. Međunarodni masterklas dokumentarnog filma „Interdoc 2019” biće održan od 19. do 29. avgusta 2019. godine u Požegi, u organizaciji Nezavisnog filmskog centra „Filmart“. Od 20. do 27. avgusta 2019. biće održane radionice koje će voditi afirmisani profesori i reditelji dokumentarnog filma – Vladimir Perović (Srbija), Nebojša Slijepčević (Hrvatska) i Mladen Matičević (Srbija). Na osnovu utvrđenog rasporeda i programa, predavači će učesnicima masterklasa preneti znanje i iskustvo stečeno dugogodišnjim radom na dokumentarnom filmu. Pored predavanja biće održane projekcije dokumentarnih filmova po izboru predavača. 9. MMDF „Interdoc 2019”, kroz intenzivan program predavanja, radionica, projekcija, kao i razmenu iskustva sa učesnicima kampa „Interakcija“, nastoji da pruži nove mogućnosti za praktično i teorijsko sticanje znanja mladih filmskih stvaralaca iz oblasti kreativnog dokumentarnog filma. Tokom boravka u Požegi, biće realizovane zajedničke prateće aktivnosti za učesnike 9. MMDF „Interdoc 2019” i učesnike 14. MSFK „Interakcija 2019”: program „Interscreen“, izleti, sportske i muzičke aktivnosti.

 

pravo učešća na konkursu

Pravo učešća na konkursu imaju studenti filmskih škola, filmski i televizijski profesionalci, kao i svi oni koji žele da saznaju više o kreativnom dokumentarnom filmu, a koji:

 • govore engleski jezik
 • dostave ispravno popunjen online prijavni obrazac

 

prijavljivanje na konkurs

Prijavljivanje na konkurs je besplatno.

Da biste se prijavili na konkurs potrebno je da dostavite ispravno popunjen online prijavni obrazac.

Broj učesnika je ograničen.

Rok za prijavljivanje: 10. jun 2019.

 

članarina za učešće na masterklasu

Članarina iznosi 590 eura (u dinarskoj protivvrednosti) po učesniku i uključuje:

 1. Troškove predavanja
 2. Troškove pratećih aktivnosti
 3. Troškove smeštaja u hostelu i ishrane:
 • 9 noćenja u hostelu u Požegi / dvokrevetna ili trokrevetna soba (19 – 27. avgust 2019.)
 • doručak: 9 obroka (20 – 28. avgust 2019.)
 • ručak: 8 obroka (20 – 27. avgust 2019.)
 • večera: 9 obroka (19 – 27. avgust 2019.)
 • lanč paket: 2 obroka (28. avgust 2019.)
 • 1 noćenje u hostelu u Beogradu / dvokrevetna ili trokrevetna soba (28. avgust 2019.)
 1. Troškove prevoza učesnika:
 • Beograd – Požega (19. avgust 2019.)
 • Požega – Beograd (28. avgust 2019.)

5. Troškove organizovanja izleta

 

Informator 9. MMDF „Interdoc 2019“ [pdf] možete preuzeti ovde

Online prijavni obrazac 9. MMDF „Interdoc 2019“ možete pronaći ovde

Plakat konkursa za učešće na 9. MMDF „Interdoc 2019“ [pdf] možete preuzeti ovde

 

selekcija kandidata

Po završetku roka za prijavljivanje, selekciona komisija  će razmotriti prijave,  izvršiti selekciju kandidata i objaviti listu učesnika. Kandidati koji budu odabrani za učešće na ovogodišnjem masterklasu biće informisani putem e-maila najkasnije do 16. juna 2019. godine.