vesti

Mladi dokumentaristi iz celog sveta stižu u Srbiju

U organizaciji Nezavisnog filmskog centra Filmart  u Požegi će tokom avgusta boraviti 32 mladih dokumentarista iz 23 zemlje, koji će u okviru 13. Međunarodnog studentskog filmskog kampa Interakcija i 8. Međunarodnog masterklasa dokumentarnog filma Interdoc  učestvovati u produkciji dokumentarnih filmova, pohađati predavanja iz režije kreativnog dokumentarnog filma, prisustvovati projekcijama i razgovorima o dokumentarnom filmu.

Petnaest učesnika – studenata filmskih škola sa katedri za produkciju, režiju, kameru, zvuk i montažu iz Francuske, Argentine, Alžira, Egipta, Španije, Saudijske Arabije, Indije, Rusije, Slovenije, Palestine i Srbije, doputovaće u Beograd 11. avgusta, gde će se na uvodnoj radionici u Kulturnom centru Beograda međusobno upoznati i formirati tri filmske ekipe koje će u narednih sedam dana snimati dokumentarce na temu Ženska pitanja. Na čelu sa lokalnim koordinatorima, ekipe će nastaviti put ka tri grada zapadne Srbije – Čačku, Ivanjici i Užicu, u kojima će pronaći junake i priče za svoje filmove. Po završetku snimanja, 18. avgusta, svih petnaest učesnika će se ponovo okupiti, ovoga puta u Požegi, gde će u narednih deset dana montirati filmove i baviti se njihovom postprodukcijom.

Učesnicima kampa, u Požegi će se pridružiti i sedamnaest polaznika ovogodišnjeg masterklasa Interdoc, mladih dokumentarista iz Poljske, SAD, Indije, Malezije, Libana, Kipra, Rumunije, Južnoafričke Republike, Meksika, Jordana, Filipina, Čilea, Singapura,  sa kojima će iskustvo iz režije dokumentarnog filma podeliti domaći dokumentaristi Dragan Elčić i Mladen Matičević.

U okviru ovogodišnjeg  trećeg po redu rezidencijalnog programa za umetnike iz Srbije, IVA -inter_video_action, a koji je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja RS, dvoje umetnika iz Novog Sada – Mia Ćuk i Slobodan Stošić će u saradnji sa mladim filmadžijama učestvovati u produkciji svojih video radova.

U okviru pratećeg programa Interscreen, koji se održava u Požegi od 19. do 26. avgusta,  učesnici i šira publika, moći će da pogledaju program vrhunskih, nagrađivanih dokumentarnih filmova, od izabranih studentskih dokumentarnih filmova ovogodišnjih učesnika, preko nagrađivanih filmova domaćih autora  – Mile Turajlić (Druga strana svega), Nemanje Vojinovića (Daljine) i Srđana Šarenca (Selo bez žena), pa do retrospektive filmova čuvenog reditelja Živka Nikolića, majstora kratkog dokumentarnog filma. Nakon projekcija će biti upriličeni razgovori o filmovima.

Tokom kampa i masterklasa, učesnici će posetiti Drvengrad i Ovčarsko-kablarsku klisuru, a premijera filmova snimljenih tokom kampa zakazana je za 27. avgust u 21h u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Već trinaest godina Filmart, nastoji da afirmiše filmsko stvaralaštvo mladih i podstakne produkciju dokumentarnog filma kod studenata filmskih škola. Tokom dvanaestogodišnje realizacije kampa učestvovalo je 219 učesnika iz 53 zemlje, dok je na masterklasu Interdoc učestvovalo 97 učesnika iz 36 zemlje. Snimljena su 44 dokumentarca i osvojeno 15 nagrada na filmskim festivalima u zemlji i svetu.

13. MFSK Interakcija se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja RS, Filmskog centra Srbije, Grada Čačka, Opštine Ivanjica i producentske kuće Cinnamon Films.

Medijski pokrovitelji kampa su: RTS, Danas i SEEcult.org

KONKURS za učešće na 8. Međunarodnom masterklasu dokumentarnog filma „Interdoc 2018”
Požega, od 18. do 28. avgusta 2018.

poziv za prijavljivanje
8. Međunarodni masterklas dokumentarnog filma „Interdoc 2018” biće održan od 18. do 28. avgusta 2018. godine u Požegi, u organizaciji Nezavisnog filmskog centra „Filmart“. Od 19. do 26. avgusta 2018. biće održane radionice koje će voditi afirmisani profesori i reditelji dokumentarnog filma – Dragan Elčić i Mladen Matičević. Na osnovu utvrđenog rasporeda i programa, predavači će učesnicima masterklasa preneti znanje i iskustvo stečeno dugogodišnjim radom na dokumentarnom filmu. Pored predavanja biće održane projekcije dokumentarnih filmova po izboru predavača.

8. MMDF „Interdoc 2018”, kroz intenzivan program predavanja, radionica, projekcija, kao i razmenu iskustva sa učesnicima kampa „Interakcija“, nastoji da pruži nove mogućnosti za praktično i teorijsko sticanje znanja mladih filmskih stvaralaca iz oblasti kreativnog dokumentarnog filma.

Tokom boravka u Požegi, biće realizovane zajedničke prateće aktivnosti  za učesnike 8. MMDF „Interdoc 2018” i učesnike 13. MSFK  „Interakcija 2018”: program „Interscreen“, izleti, sportske i muzičke aktivnosti.

pravo učešća na konkursu

Pravo učešća na konkursu imaju studenti filmskih škola, filmski i televizijski profesionalci, kao i svi oni koji žele da saznaju više o kreativnom dokumentarnom filmu, a koji:

 • govore engleski jezik
 • dostave ispravno popunjen online prijavni obrazac

 

članarina za učešće na masterklasu

Članarina iznosi 580 eura (u dinarskoj protivvrednosti) po učesniku i uključuje:

 1. Troškove predavanja
 2. Troškove pratećih aktivnosti
 3. Troškove smeštaja u hostelu i ishrane:
 • 9 noćenja u hostelu u Požegi / dvokrevetna ili trokrevetna soba (18 – 26. avgust 2018)
 • doručak: 9 obroka (19 – 27. avgust 2018)
 • ručak: 8 obroka (19 – 26. avgust 2018)
 • večera: 9 obroka (18 – 26. avgust 2018)
 • lanč paket: 2 obroka (27. avgust 2018)
 • 1 noćenje u hostelu u Beogradu / dvokrevetna ili trokrevetna soba (27. avgust 2018)
 1. Troškove prevoza učesnika na relaciji Požega – Beograd (27. avgust 2018)
 2. Troškove organizovanja izleta

Članarina ne uključuje:

 1. Troškove prevoza do Beograda i nazad (iz zemlje iz koje učesnik dolazi)
 2. Troškove prevoza na relaciji Beograd – Požega (18. avgust 2018)
 3. Troškove izdavanja vize (ukoliko je potrebna za dolazak u Srbiju)
 4. Troškove međunarodnog putnog zdravstvenog osiguranja
 5. Dodatne troškove u hostelu

Članarina može biti plaćena, u dve rate, najkasnije do 25. jula 2018:

 • I rata: u iznosu od 290 eura – najkasnije do 25. juna 2018.
 • II rata: u iznosu od 290 eura – najkasnije do 25. jula 2018.

 

prijavljivanje na konkurs

Prijavljivanje na konkurs je besplatno.
Da biste se prijavili na konkurs potrebno je da dostavite ispravno popunjen online prijavni obrazac.

 

Rok za prijavljivanje: 10. jun 2018.

Broj učesnika je ograničen.

 

Informator 8. MMDF „Interdoc 2018“ [pdf] možete preuzeti ovde

Online prijavni obrazac 8. MMDF „Interdoc 2018“ možete pronaći ovde

Plakat konkursa za učešće na 8. MMDF „Interdoc 2018“ pdf] možete preuzeti ovde

selekcija kandidata

Po završetku roka za prijavljivanje, selekciona komisija  će razmotriti prijave,  izvršiti selekciju kandidata i objaviti listu učesnika. Kandidati koji budu odabrani za učešće na ovogodišnjem masterklasu biće informisani putem e-maila najkasnije do 15. juna 2018. godine.