vesti

DOKUMENTARNI FILM „DOLINA VLADARA“ U NAJUŽEM IZBORU PRESTIŽNE NAGRADE MEĐUNARODNE DOKUMENTARISTIČKE ASOCIJACIJE (IDA)

Međunarodna dokumentaristička asocijacija (IDA – International Documentary Association) objavila je najuži izbor za nominacije za 35. godišnju dodelu nagrada ovog udruženja u kategorijama za najbolji dugometražni i najbolji kratkometražni dokumentarni film. Na listi kratkometražnog dokumentarnog filma, koju čini 21 film, nalazi se i srpsko – izraelski dokumentarac ,,Dolina vladara“, reditelja Efima Graboja.

IDA Awards spada među najprestižnije svetske ceremonije posvećene dokumentarnom filmu i ove godine nagrade će biti dodeljene 7. decembra u Paramaunt studiju u  Los Anđelesu.

„Dolina vladara“, poetski dokumentarac koji je snimljen u okviru Međunarodnog studentskog filmskog kampa „Interakcija“ , je priča o ljudima koji svoje poslednje godine proživljavaju u staračkom domu na brdu Zabučje iznad Užica. I dok „čekaju“, zatvoreni među zidovima i u svojim umornim telima, ovi ljudi se bore za slobodu svoje duše koja postaje jedino mesto na kom se mogu osećati mlado i živo. Ovo je priča o borbi između svetla i tame, između patnje i prihvatanja, života i smrti.

Film je snimljen u produkciji požeškog Nezavisnog filmskog centra „Filmart“ i „Okapi“ studija iz Izraela, a uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Filmskog centra Srbije, Grada Čačka, Opštine Ivanjica i Cinnamon Films.  Pored reditelja iz Izraela, multinacionalnu ekipu filma čine i Valid Mesnaoui (montažer) iz Maroka, Konstanca Sandoval (direktorka fotografije) iz Argentine, Anton Levkin (dizajner zvuka) iz Rusije i Milena Šmigić  (organizatorka) iz Srbije.

ZAPADNA SRBIJA – MESTO OKUPLJANJA MLADIH DOKUMENTARISTA IZ CELOG SVETA

U organizaciji Nezavisnog filmskog centra Filmart iz Požege, od 12. do 29. avgusta 2019. godine studenti filmskih akademija iz različitih delova sveta će snimati dokumentarne filmove u okviru 14. Međunarodnog studentskog filmskog kampa Interakcija. Učesnici 9. Međunarodnog masterklasa dokumentarnog filma Interdoc će slušati predavanja iz oblasti kreativnog dokumentarnog filma, dok će u okviru programa IVA.lab nastati dva video rada domaćih umetnika.

Tokom sedmodnevnog boravka u Čačku, Ivanjici i Užicu, petnaest učesnika kampa Interakcija iz Argentine, Nemačke, Indije, Poljske, Rusije, Brazila, Grčke, Crne Gore, Hrvatske i Srbije, podeljeni u tri ekipe, pod supervizijom Efima Graboja, reditelja iz Izraela, snimiće tri dokumentarna filma na temu Svakodnevni rituali. Po završetku snimanja, 19. avgusta, učesnici će se okupiti u Požegi gde će montirati filmove.

Učesnicima kampa u Požegi će se pridružiti i grupa od dvadesetjednog učesnika 9. masterklasa Interdoc. Pored studenata filmskih akademija,učesnici masterklasa su i mladi dokumentaristi iz Češke, Južnoafričke Republike, Litvanije, Egipta, Kanade, Indije, Francuske, Severne Makedonije, Italije, Pakistana, Velike Britanije, SAD-a, Benina, Slovenije i Srbije. Predavači na ovogodišnjem masterklasu su afirmisani dokumentaristi iz Srbije i regiona – Nebojša Slijepčević, Vladimir Perović i Mladen Matičević.

U okviru programa IVA.lab (Inter-video-akcija), namenjenog vizuelnim umetnicima iz Srbije, Ivan Petrović i Dejan Klement će zajedno sa učesnicima kampa i masterklasa učestvovati u produkciji video radova.

Pored produkcije i predavanja, u okviru pratećeg programa Interscreen, namenjenog učesnicima, ali i široj publici, od 20. do 27. avgusta u Požegi će biće prikazani dokumentarni filmovi učesnika, ali i filmovi afirmisanih reditelja: Srbenka, Nebojše Slijepčevića, dokumentarac koji je na prošlogodišnjem Filmskom festivalu u Kanu dobio nagradu Doc Aliance, Žeđ kamenog mora, Vladimira Perovića, izbor kratkih filmova Miloša Tomića, ali i najnoviji dokumentarac Mladena Matićevića Nebeska tema – priča o Vladi Divljanu.

Premijera filmova snimljenih tokom ovogodišnjeg kampa biće održana 28. avgusta u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Do danas, u okviru kampa, masterklasa i IVA.lab učestvovalo je oko 400 učesnika iz više od 60 zemalja. Snimljena su 44 dokumentarca i osvojeno je 15 nagrada na filmskim festivalima širom sveta.

Ovogodišnji programi su podržani od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Filmskog centra Srbije, Grada Čačak, Opštine Ivanjica, producentske kuće Cinnamon Films, kao i drugih organizacija iz javnog i biznis sektora.

REZULTATI SELEKCIJE – 14. Međunarodni studentski filmski kamp Interakcija 2019.

Na konkurs za učešće na kampu, od 7. marta do 20. aprila 2019. godine pristigle su 123 prijave iz 38 zemalja. Članovi selekcione komisije: Inma de Reyes (rediteljka / Španija), Efim Graboy (reditelj / Izrael) i Dejan Petrović (reditelj i direktor NFC „Filmart“ / Srbija) razmotrili su prijave kandidata i odlučili da su učesnici 14. Međunarodnog studentskog filmskog kampa Interakcija 2019:

Filmska produkcija:

 • Katarina Kastratović (Crna Gora) / Fakultet dramskih umjetnosti Cetinje (Crna Gora)
 • Tanja Zeba (Hrvatska) / Akademija umetnosti Beograd (Srbija)
 • Nenad Marinković (Srbija) / Akademija umetnosti Novi Sad (Srbija)

Režija:

 • Ivan Murgic (Argentina) / Universidad de Buenos Aires – UBA (Argentina)
 • Andreas Boschmann (Nemačka / Rusija) / Film University Babelsberg KONRAD WOLF (Nemačka)
 • Pablo Radice (Argentina) / Universidad de Buenos Aires – UBA (Argentina)

Montaža:

 • Dorota Roś (Poljska) / Lodz Film School (Poljska)
 • Paraskevi Loi (Grčka) / Hellenic Cinema and Television School Stavrakos (Grčka)
 • Pedro de Alencar (Brazil) / Universida de Federal Fluminense – UFF (Brazil)

Kamera:

 • Guido Amadeo Nucci (Argentina) / Universidad Nacional de Cordoba (Argentina)
 • Cecilia Sandoval (Argentina) / Universidad de Buenos Aires (Argentina)
 • Sachin Yaduvanshi (Indija) / Central University of Rajasthan (Indija)

Dizajn zvuka:

 • Rahul Rabha (Indija) / Film And Television Institute of India (Indija)
 • Olga Krasivicheva (Rusija) / The All-Russian State Institute of Cinematography of S. A. G. – VGIK (Rusija)
 • Anton Levkin (Rusija) / The All-Russian State Institute of Cinematography of S. A. G. – VGIK (Rusija)

Selekciona komisija 14. Međunarodnog studentskog filmskog kampa „Interakcija 2019“:

Inma de Reyes | Španija
Studirala na Film & TV from the University of Navarra 2011. godine u Španiji. Nakon diplomiranja, preselila se u London gde je podržana od strane Leonardo Da Vinci granta za rad u odeljenju produkcije Life and Sould Pictures produkcijske kuće u Londonu. Strast za pripovedanjem i njeno lično trganje za novim načinima pripovedanja dovela ju je direktno u pozorište u Bristolu, gde je provela naredne četiri godine. Kao rezultat ovog iskustva, Inma kombinuje različite elemente filma i pozorišta u svojim projektima, stvarajući scenu gde stvarni junaci nalikuju karakterima u nepredvidljivom igranom narativu. Trenutno živi u Edinburgu gde je nedavno odbranila master iz filma na Edinburgh College of Art  na The University of Edinburgh. Njen prvi dokumentarni film To be a torero premijerno je prikazan na festivalu Sheffield Doc/Fest  u junu 2018. godine, a kasnije i širom sveta. Kao rezultat premijere, trenutno radi na svom prvom igranom filmu, u međunarodnoj koprodukciji Los Anđelesa i Škotske. Takođe, radi na još jednom dugometražnom filmu producenta iz Glazgova, Škotske (međunarodna koprodukcija). Bila je učesnica 13. MSFK Interakcija 2018, gde je snimila kratki dokumentarni film 80 dinara.

Efim Graboy | Izrael
Sa samo 20 godina, Efim je dobio finansijska sredstva za svoj prvi dokumentarni film Home Sweet Home (2010). Film je prikazivan u Izraelu i nagrađen na nekoliko festivala. Nakon toga razvija svoje rediteljske sposobnosti na filmskom odseku na Tel Aviv Univerzitetu. Radio je kao montažer i reditelj na najvećem sportskom kanalu u Izraelu. 2012. godine napravio je kratki eksperimentalni film Minilook Kiev, a 2013. snimio je Life in a Plate stop-motion animirani film napravljen isključivo korišćenjem hrane, koji je bio prikazivan na TV stanicama i art muzeju. 2015. godine učestvuje u programu Looking for China i snima film Bird of Paradice o glavnom gradu Shaaxi provincije – Xi’na. Njegov dokumentarni film Lamps Lit on a Towpath (2016) pripadao je oficijalnoj selekciji na prestižnom festivalu Plam Springs Short Fest 2016. Njegov film The Unknown Soldier  (2017) prikazivan je u bioskopima u Izraelu i dobio je 6 nagrada na festivalima. 2017. godine Efim je odabran za učešće na filmskom kampu Interakcija na kome snima film u planinama Srbije, pod nazivom Valley of the Rulers.

Dejan Petrović | Srbija
Scenarista i reditelj kratkih igranih i dokumentarnih filmova. U svojstvu producenta, učestvovao je u produkciji više od četrdeset kratkometražnih dokumentaraca. Osnivač je i direktor Nezavisnog filmskog centra Filmart, u okviru koga se realizuje nekoliko projekata, između ostalih i Međunarodni studentski filmski kamp Interakcija. Profesor je režije dokumentarnog filma na Akademiji umetnosti u Beogradu, ali i član udruženja DOKSrbijaDokumentaristi Srbije. Sa filmom Isti, u novembru 2017. godine učestvovao je u takmičarskom programu najznačajnijeg festivala dokumentarnog filma u svetu – IDFA. Dobitnik je 15 nagrada na filmskim festivalima za dokumentarac Isti.

Strukovni žiri 66. Martovski festival – Belgrade Documentary and Short Film Festival dodelio je posebno priznanje Nezavisnom filmskom centru FILMART.

Obrazloženje žirija:  
„Žiri nagrađuje posebnom diplomom Nezavisni filmski centar „Filmart“ za izuzetnu selekciju filmova, koji su svojim umetničkim kvalitetom dali veliki doprinos 66. Martovskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma. Ovi filmovi su nastali u okviru projekta „Interakcija“ čiji je cilj internacionalno povezivanje studenata svih filmskih smerova, što je rezulturalo naslovima „Dolina vladara“ i „Žeteoci“ čiji kvalitet na ovaj način želimo posebno da istaknemo.“

Dokumentarci sa Interakcije na 66. Martovskom festivalu (Beograd) i Atlanta film festivalu (SAD)

Filmovi „Dolina vladara“ i „Žeteoci“, snimljeni tokom Međunarodnog studentskog filmskog festivala „Interakcija“ će tokom marta i aprila 2019. godine biti prikazani u zvaničnom takmičarskom programu dva festivala – 66. Martovskog festivala u Beogradu (Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma) i Atlanta filmskog festivala u Americi.

Film „Dolina vladara“ srpsko-izraelska koprodukcija, reditelja Efima Graboja iz Izreala, snimljen tokom 12. Međunarodnog studentskog filmskog kampa „Interakcija 2017“ u produkciji NFC Filmarta, post-produciran u Izraelu u Okapi studiju, posle uspešnih prikazivanja na Tel Aviv Međunarodnom studentskom filmskom festivalu i Big Sky festivalu dokumentarnog filma u Montani (SAD), biće premijerno prikazan u Srbiji na 66. Martovskom festivalu (Dom omladine Beograda, 29. mart 2019, 21.00h), kao i na Atlanta filmskom festivalu (11. aprila, u Hilan Theater, 19.30). Ovo je drugo prikazivanje filma u Americi na festivalu na kome se pobednički filmovi direktno kvalifikuju za prestižnu nagradu Oskar.

Film „Žeteoci“ rediteljke Gale Negrelo iz Argentine, snimljen tokom 13. Međunarodnog studentskog filmskog kampa „Interakcija 2018“ u Ivanjici, biće premijerno prikazan na 66. Martovskom festivalu u Beogradu (Dom omladine Beograda, 29. mart 2019, 21.00h). Kratki dokumentarac „Žeteoci“ je portret 82-godišnje Ruže iz okoline Ivanjice, koja berući kupine na padinama ivanjičkih planina sanja svoj san. Producent filma je Dejan Petrović, a pored rediteljke iz Argentine, ekipu su činili Osama Aiad iz Egipta (organizator), Olja Solovjova iz Rusije (snimateljka zvuka), Arnold Fernandes iz Indije (direktor fotografije) i Stefan Rokvić, montažer iz Srbije. Lokalni koordinator produkcije u Ivanjici bio je Aleksandar Dimitrijević (producent).

„Dolina vladara“ je dokumentarac o ljudima koji svoje poslednje godine proživljavaju u staračkom domu u selu Zabučje iznad Užica. Reditelj filma je Efim Graboj, preducent Dejan Petrović, dok ostatak ekipe predstavljaju studenti filma iz različitih zemalja – Walid Messnaoui iz Maroka (montažer), Constanza Sandoval iz Argentine (direktor fotografije), Anton Levkin iz Rusije (snimatelj i dizajner zvuka) i Milena Šmigić iz Srbije (organizatorka). Lokalni koordinator produkcije u Užicu bila je Ana Ostojić.

Beograd, Srbija, Dom omladine Beograda, 29. mart 2019, 21:00

Atlanta, SAD, Hilan Theater, 11. april 2019, 19:30

 

KONKURS za učešće na 14. Međunarodnom studentskom filmskom kampu „Interakcija 2019“
Požega, od 12. do 29. avgusta 2019. godine

poziv za prijavljivanje

U organizaciji Nezavisnog filmskog centra „Filmart”, u Požegi, od 12. do 29. avgusta 2019. godine biće održan 14. Međunarodni studentski filmski kamp „Interakcija 2019“, tokom koga će petnaest učesnika, podeljeni u tri ekipe, snimiti tri dokumentarna filma na zadatu temu. Istovremeno sa produkcijom filmova biće realizovani i prateći programi: program „Interscreen“, izlet, slobodne aktivnosti, kao i premijerna projekcija filmova.

 

pravo učešća na konkursu

Vaša prijava će biti uzeta u razmatranje ukoliko ispunjavate sledeće uslove:

 • studirate produkciju, režiju, kameru, dizajn zvuka ili montažu
 • učestvovali ste u produkciji bar jednog dokumentarnog filma
 • govorite engleski jezik
 • dostavite ispravno popunjen online prijavni obrazac
 • postavite dokumentarni film, u čijoj ste produkciji učestvovali, na neki od online servisa (youtube, vimeo), a link ka filmu i šifru za pristup upišete u prijavni obrazac

 

organizator obezbeđuje:

 • smeštaj i hranu za učesnike
 • tehniku i materijal za produkciju filmova
 • prevoz na relaciji Beograd – Požega – Beograd

 

učesnik snosi troškove:

 • prevoza (do Beograda i nazad)
 • međunarodnog putnog zdravstvenog osiguranja
 • izdavanja vize (ukoliko je potrebna za dolazak u Srbiju)


prijavljivanje na konkurs

Prijavljivanje je besplatno.

Da biste se prijavili na konkurs potrebno je da dostavite ispravno popunjen online prijavni obrazac.

Rok za prijavljivanje: 20. april 2019.

 

film sa kojim konkurišete mora biti:

 • dokumentarni
 • titlovan na engleski jezik
 • snimljen tokom vašeg studiranja

Film postavite na neki od online servisa (youtube, vimeo), a link ka filmu i šifru za pristup upišite u online prijavni obrazac. Vaš film mora biti dostupan na dostavljenom linku do objavljivanja rezultata konkursa – do10. maja 2019. godine.

 

Informator 14. MSFK „Interakcija 2019“ [pdf] možete preuzeti ovde

Online prijavni obrazac 14. MSFK „Interakcija 2019“ ovde

Plakat konkursa za učešće na 14. MSFK „Interakcija 2019”[pdf] možete preuzeti ovde

 

selekcija kandidata

Po završetku roka za prijavljivanje, selekciona komisija će razmotriti prijave,  izvršiti selekciju kandidata i objaviti listu učesnika. Učesnici koji budu odabrani za učešće na ovogodišnjem kampu biće informisani putem e-maila najkasnije do 10. maja 2019. godine.