vesti

JOŠ JEDNA NAGRADA ZA DOLINU VLADARA

Tri kratka dokumentarna filma nastala u okviru kampa „Interakcija“ – „Dolina vladara“ reditelja Efima Graboja,  „Žeteoci“ Gale Negrelo i „Gonjeni lovac“ rediteljke Siham Hinavi, prikazani su u zvaničnoj konkurenciji na 13. Međunarodnom filmskom festivalu „Prvi kadar“ koji je održan od 11. do 16. novembra 2019. godine u Zvorniku i Istočnom Sarajevu.

Nagradu „Filmska klapa za najbolji studentski dokumentarni film“ u selekciji „Novi pogledi“ dobio je film „Dolina vladara“ reditelja Efima Graboja iz Izraela. U obrazloženju odluke žirija koji su ove godine činili reditelji Branko Lazić i Dragan Elčić, kao i filmski kritičar Srđan Savić, kaže se da se nagrada dodeljuje „filmu proširene, refleksne metafore, koji poetikom slike, zvuka i tišine dubinski razotkriva psihološka stanja ličnosti u trećem dobu“. Nagrada predstavlja nastavak uspešnog festivalskog života ovog filma koji se nalazi među deset najboljih kratkih dokumentaraca iz celog sveta nominovanih za prestižnu IDA nagradu.

Nagrada je uručena na svečanom zatvaranju festivala u Kulturnom centru Istočno Sarajevo, a u ime NFC Filmarta i ekipe koja je snimila film, nagradu je primio Predrag Živković, izvršni producent Interakcije.

DOKUMENTARNI FILM „DOLINA VLADARA“ U NAJUŽEM IZBORU PRESTIŽNE NAGRADE MEĐUNARODNE DOKUMENTARISTIČKE ASOCIJACIJE (IDA)

Međunarodna dokumentaristička asocijacija (IDA – International Documentary Association) objavila je najuži izbor za nominacije za 35. godišnju dodelu nagrada ovog udruženja u kategorijama za najbolji dugometražni i najbolji kratkometražni dokumentarni film. Na listi kratkometražnog dokumentarnog filma, koju čini 21 film, nalazi se i srpsko – izraelski dokumentarac ,,Dolina vladara“, reditelja Efima Graboja.

IDA Awards spada među najprestižnije svetske ceremonije posvećene dokumentarnom filmu i ove godine nagrade će biti dodeljene 7. decembra u Paramaunt studiju u  Los Anđelesu.

„Dolina vladara“, poetski dokumentarac koji je snimljen u okviru Međunarodnog studentskog filmskog kampa „Interakcija“ , je priča o ljudima koji svoje poslednje godine proživljavaju u staračkom domu na brdu Zabučje iznad Užica. I dok „čekaju“, zatvoreni među zidovima i u svojim umornim telima, ovi ljudi se bore za slobodu svoje duše koja postaje jedino mesto na kom se mogu osećati mlado i živo. Ovo je priča o borbi između svetla i tame, između patnje i prihvatanja, života i smrti.

Film je snimljen u produkciji požeškog Nezavisnog filmskog centra „Filmart“ i „Okapi“ studija iz Izraela, a uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Filmskog centra Srbije, Grada Čačka, Opštine Ivanjica i Cinnamon Films.  Pored reditelja iz Izraela, multinacionalnu ekipu filma čine i Valid Mesnaoui (montažer) iz Maroka, Konstanca Sandoval (direktorka fotografije) iz Argentine, Anton Levkin (dizajner zvuka) iz Rusije i Milena Šmigić  (organizatorka) iz Srbije.

ZAPADNA SRBIJA – MESTO OKUPLJANJA MLADIH DOKUMENTARISTA IZ CELOG SVETA

U organizaciji Nezavisnog filmskog centra Filmart iz Požege, od 12. do 29. avgusta 2019. godine studenti filmskih akademija iz različitih delova sveta će snimati dokumentarne filmove u okviru 14. Međunarodnog studentskog filmskog kampa Interakcija. Učesnici 9. Međunarodnog masterklasa dokumentarnog filma Interdoc će slušati predavanja iz oblasti kreativnog dokumentarnog filma, dok će u okviru programa IVA.lab nastati dva video rada domaćih umetnika.

Tokom sedmodnevnog boravka u Čačku, Ivanjici i Užicu, petnaest učesnika kampa Interakcija iz Argentine, Nemačke, Indije, Poljske, Rusije, Brazila, Grčke, Crne Gore, Hrvatske i Srbije, podeljeni u tri ekipe, pod supervizijom Efima Graboja, reditelja iz Izraela, snimiće tri dokumentarna filma na temu Svakodnevni rituali. Po završetku snimanja, 19. avgusta, učesnici će se okupiti u Požegi gde će montirati filmove.

Učesnicima kampa u Požegi će se pridružiti i grupa od dvadesetjednog učesnika 9. masterklasa Interdoc. Pored studenata filmskih akademija,učesnici masterklasa su i mladi dokumentaristi iz Češke, Južnoafričke Republike, Litvanije, Egipta, Kanade, Indije, Francuske, Severne Makedonije, Italije, Pakistana, Velike Britanije, SAD-a, Benina, Slovenije i Srbije. Predavači na ovogodišnjem masterklasu su afirmisani dokumentaristi iz Srbije i regiona – Nebojša Slijepčević, Vladimir Perović i Mladen Matičević.

U okviru programa IVA.lab (Inter-video-akcija), namenjenog vizuelnim umetnicima iz Srbije, Ivan Petrović i Dejan Klement će zajedno sa učesnicima kampa i masterklasa učestvovati u produkciji video radova.

Pored produkcije i predavanja, u okviru pratećeg programa Interscreen, namenjenog učesnicima, ali i široj publici, od 20. do 27. avgusta u Požegi će biće prikazani dokumentarni filmovi učesnika, ali i filmovi afirmisanih reditelja: Srbenka, Nebojše Slijepčevića, dokumentarac koji je na prošlogodišnjem Filmskom festivalu u Kanu dobio nagradu Doc Aliance, Žeđ kamenog mora, Vladimira Perovića, izbor kratkih filmova Miloša Tomića, ali i najnoviji dokumentarac Mladena Matićevića Nebeska tema – priča o Vladi Divljanu.

Premijera filmova snimljenih tokom ovogodišnjeg kampa biće održana 28. avgusta u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Do danas, u okviru kampa, masterklasa i IVA.lab učestvovalo je oko 400 učesnika iz više od 60 zemalja. Snimljena su 44 dokumentarca i osvojeno je 15 nagrada na filmskim festivalima širom sveta.

Ovogodišnji programi su podržani od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Filmskog centra Srbije, Grada Čačak, Opštine Ivanjica, producentske kuće Cinnamon Films, kao i drugih organizacija iz javnog i biznis sektora.

REZULTATI SELEKCIJE – 14. Međunarodni studentski filmski kamp Interakcija 2019.

Na konkurs za učešće na kampu, od 7. marta do 20. aprila 2019. godine pristigle su 123 prijave iz 38 zemalja. Članovi selekcione komisije: Inma de Reyes (rediteljka / Španija), Efim Graboy (reditelj / Izrael) i Dejan Petrović (reditelj i direktor NFC „Filmart“ / Srbija) razmotrili su prijave kandidata i odlučili da su učesnici 14. Međunarodnog studentskog filmskog kampa Interakcija 2019:

Filmska produkcija:

 • Katarina Kastratović (Crna Gora) / Fakultet dramskih umjetnosti Cetinje (Crna Gora)
 • Tanja Zeba (Hrvatska) / Akademija umetnosti Beograd (Srbija)
 • Nenad Marinković (Srbija) / Akademija umetnosti Novi Sad (Srbija)

Režija:

 • Ivan Murgic (Argentina) / Universidad de Buenos Aires – UBA (Argentina)
 • Andreas Boschmann (Nemačka / Rusija) / Film University Babelsberg KONRAD WOLF (Nemačka)
 • Pablo Radice (Argentina) / Universidad de Buenos Aires – UBA (Argentina)

Montaža:

 • Dorota Roś (Poljska) / Lodz Film School (Poljska)
 • Paraskevi Loi (Grčka) / Hellenic Cinema and Television School Stavrakos (Grčka)
 • Pedro de Alencar (Brazil) / Universida de Federal Fluminense – UFF (Brazil)

Kamera:

 • Guido Amadeo Nucci (Argentina) / Universidad Nacional de Cordoba (Argentina)
 • Cecilia Sandoval (Argentina) / Universidad de Buenos Aires (Argentina)
 • Sachin Yaduvanshi (Indija) / Central University of Rajasthan (Indija)

Dizajn zvuka:

 • Rahul Rabha (Indija) / Film And Television Institute of India (Indija)
 • Olga Krasivicheva (Rusija) / The All-Russian State Institute of Cinematography of S. A. G. – VGIK (Rusija)
 • Anton Levkin (Rusija) / The All-Russian State Institute of Cinematography of S. A. G. – VGIK (Rusija)

Selekciona komisija 14. Međunarodnog studentskog filmskog kampa „Interakcija 2019“:

Inma de Reyes | Španija
Studirala na Film & TV from the University of Navarra 2011. godine u Španiji. Nakon diplomiranja, preselila se u London gde je podržana od strane Leonardo Da Vinci granta za rad u odeljenju produkcije Life and Sould Pictures produkcijske kuće u Londonu. Strast za pripovedanjem i njeno lično trganje za novim načinima pripovedanja dovela ju je direktno u pozorište u Bristolu, gde je provela naredne četiri godine. Kao rezultat ovog iskustva, Inma kombinuje različite elemente filma i pozorišta u svojim projektima, stvarajući scenu gde stvarni junaci nalikuju karakterima u nepredvidljivom igranom narativu. Trenutno živi u Edinburgu gde je nedavno odbranila master iz filma na Edinburgh College of Art  na The University of Edinburgh. Njen prvi dokumentarni film To be a torero premijerno je prikazan na festivalu Sheffield Doc/Fest  u junu 2018. godine, a kasnije i širom sveta. Kao rezultat premijere, trenutno radi na svom prvom igranom filmu, u međunarodnoj koprodukciji Los Anđelesa i Škotske. Takođe, radi na još jednom dugometražnom filmu producenta iz Glazgova, Škotske (međunarodna koprodukcija). Bila je učesnica 13. MSFK Interakcija 2018, gde je snimila kratki dokumentarni film 80 dinara.

Efim Graboy | Izrael
Sa samo 20 godina, Efim je dobio finansijska sredstva za svoj prvi dokumentarni film Home Sweet Home (2010). Film je prikazivan u Izraelu i nagrađen na nekoliko festivala. Nakon toga razvija svoje rediteljske sposobnosti na filmskom odseku na Tel Aviv Univerzitetu. Radio je kao montažer i reditelj na najvećem sportskom kanalu u Izraelu. 2012. godine napravio je kratki eksperimentalni film Minilook Kiev, a 2013. snimio je Life in a Plate stop-motion animirani film napravljen isključivo korišćenjem hrane, koji je bio prikazivan na TV stanicama i art muzeju. 2015. godine učestvuje u programu Looking for China i snima film Bird of Paradice o glavnom gradu Shaaxi provincije – Xi’na. Njegov dokumentarni film Lamps Lit on a Towpath (2016) pripadao je oficijalnoj selekciji na prestižnom festivalu Plam Springs Short Fest 2016. Njegov film The Unknown Soldier  (2017) prikazivan je u bioskopima u Izraelu i dobio je 6 nagrada na festivalima. 2017. godine Efim je odabran za učešće na filmskom kampu Interakcija na kome snima film u planinama Srbije, pod nazivom Valley of the Rulers.

Dejan Petrović | Srbija
Scenarista i reditelj kratkih igranih i dokumentarnih filmova. U svojstvu producenta, učestvovao je u produkciji više od četrdeset kratkometražnih dokumentaraca. Osnivač je i direktor Nezavisnog filmskog centra Filmart, u okviru koga se realizuje nekoliko projekata, između ostalih i Međunarodni studentski filmski kamp Interakcija. Profesor je režije dokumentarnog filma na Akademiji umetnosti u Beogradu, ali i član udruženja DOKSrbijaDokumentaristi Srbije. Sa filmom Isti, u novembru 2017. godine učestvovao je u takmičarskom programu najznačajnijeg festivala dokumentarnog filma u svetu – IDFA. Dobitnik je 15 nagrada na filmskim festivalima za dokumentarac Isti.

Strukovni žiri 66. Martovski festival – Belgrade Documentary and Short Film Festival dodelio je posebno priznanje Nezavisnom filmskom centru FILMART.

Obrazloženje žirija:  
„Žiri nagrađuje posebnom diplomom Nezavisni filmski centar „Filmart“ za izuzetnu selekciju filmova, koji su svojim umetničkim kvalitetom dali veliki doprinos 66. Martovskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma. Ovi filmovi su nastali u okviru projekta „Interakcija“ čiji je cilj internacionalno povezivanje studenata svih filmskih smerova, što je rezulturalo naslovima „Dolina vladara“ i „Žeteoci“ čiji kvalitet na ovaj način želimo posebno da istaknemo.“

Dokumentarci sa Interakcije na 66. Martovskom festivalu (Beograd) i Atlanta film festivalu (SAD)

Filmovi „Dolina vladara“ i „Žeteoci“, snimljeni tokom Međunarodnog studentskog filmskog festivala „Interakcija“ će tokom marta i aprila 2019. godine biti prikazani u zvaničnom takmičarskom programu dva festivala – 66. Martovskog festivala u Beogradu (Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma) i Atlanta filmskog festivala u Americi.

Film „Dolina vladara“ srpsko-izraelska koprodukcija, reditelja Efima Graboja iz Izreala, snimljen tokom 12. Međunarodnog studentskog filmskog kampa „Interakcija 2017“ u produkciji NFC Filmarta, post-produciran u Izraelu u Okapi studiju, posle uspešnih prikazivanja na Tel Aviv Međunarodnom studentskom filmskom festivalu i Big Sky festivalu dokumentarnog filma u Montani (SAD), biće premijerno prikazan u Srbiji na 66. Martovskom festivalu (Dom omladine Beograda, 29. mart 2019, 21.00h), kao i na Atlanta filmskom festivalu (11. aprila, u Hilan Theater, 19.30). Ovo je drugo prikazivanje filma u Americi na festivalu na kome se pobednički filmovi direktno kvalifikuju za prestižnu nagradu Oskar.

Film „Žeteoci“ rediteljke Gale Negrelo iz Argentine, snimljen tokom 13. Međunarodnog studentskog filmskog kampa „Interakcija 2018“ u Ivanjici, biće premijerno prikazan na 66. Martovskom festivalu u Beogradu (Dom omladine Beograda, 29. mart 2019, 21.00h). Kratki dokumentarac „Žeteoci“ je portret 82-godišnje Ruže iz okoline Ivanjice, koja berući kupine na padinama ivanjičkih planina sanja svoj san. Producent filma je Dejan Petrović, a pored rediteljke iz Argentine, ekipu su činili Osama Aiad iz Egipta (organizator), Olja Solovjova iz Rusije (snimateljka zvuka), Arnold Fernandes iz Indije (direktor fotografije) i Stefan Rokvić, montažer iz Srbije. Lokalni koordinator produkcije u Ivanjici bio je Aleksandar Dimitrijević (producent).

„Dolina vladara“ je dokumentarac o ljudima koji svoje poslednje godine proživljavaju u staračkom domu u selu Zabučje iznad Užica. Reditelj filma je Efim Graboj, preducent Dejan Petrović, dok ostatak ekipe predstavljaju studenti filma iz različitih zemalja – Walid Messnaoui iz Maroka (montažer), Constanza Sandoval iz Argentine (direktor fotografije), Anton Levkin iz Rusije (snimatelj i dizajner zvuka) i Milena Šmigić iz Srbije (organizatorka). Lokalni koordinator produkcije u Užicu bila je Ana Ostojić.

Beograd, Srbija, Dom omladine Beograda, 29. mart 2019, 21:00

Atlanta, SAD, Hilan Theater, 11. april 2019, 19:30

 

KONKURS za učešće na 14. Međunarodnom studentskom filmskom kampu „Interakcija 2019“
Požega, od 12. do 29. avgusta 2019. godine

poziv za prijavljivanje

U organizaciji Nezavisnog filmskog centra „Filmart”, u Požegi, od 12. do 29. avgusta 2019. godine biće održan 14. Međunarodni studentski filmski kamp „Interakcija 2019“, tokom koga će petnaest učesnika, podeljeni u tri ekipe, snimiti tri dokumentarna filma na zadatu temu. Istovremeno sa produkcijom filmova biće realizovani i prateći programi: program „Interscreen“, izlet, slobodne aktivnosti, kao i premijerna projekcija filmova.

 

pravo učešća na konkursu

Vaša prijava će biti uzeta u razmatranje ukoliko ispunjavate sledeće uslove:

 • studirate produkciju, režiju, kameru, dizajn zvuka ili montažu
 • učestvovali ste u produkciji bar jednog dokumentarnog filma
 • govorite engleski jezik
 • dostavite ispravno popunjen online prijavni obrazac
 • postavite dokumentarni film, u čijoj ste produkciji učestvovali, na neki od online servisa (youtube, vimeo), a link ka filmu i šifru za pristup upišete u prijavni obrazac

 

organizator obezbeđuje:

 • smeštaj i hranu za učesnike
 • tehniku i materijal za produkciju filmova
 • prevoz na relaciji Beograd – Požega – Beograd

 

učesnik snosi troškove:

 • prevoza (do Beograda i nazad)
 • međunarodnog putnog zdravstvenog osiguranja
 • izdavanja vize (ukoliko je potrebna za dolazak u Srbiju)


prijavljivanje na konkurs

Prijavljivanje je besplatno.

Da biste se prijavili na konkurs potrebno je da dostavite ispravno popunjen online prijavni obrazac.

Rok za prijavljivanje: 20. april 2019.

 

film sa kojim konkurišete mora biti:

 • dokumentarni
 • titlovan na engleski jezik
 • snimljen tokom vašeg studiranja

Film postavite na neki od online servisa (youtube, vimeo), a link ka filmu i šifru za pristup upišite u online prijavni obrazac. Vaš film mora biti dostupan na dostavljenom linku do objavljivanja rezultata konkursa – do10. maja 2019. godine.

 

Informator 14. MSFK „Interakcija 2019“ [pdf] možete preuzeti ovde

Online prijavni obrazac 14. MSFK „Interakcija 2019“ ovde

Plakat konkursa za učešće na 14. MSFK „Interakcija 2019”[pdf] možete preuzeti ovde

 

selekcija kandidata

Po završetku roka za prijavljivanje, selekciona komisija će razmotriti prijave,  izvršiti selekciju kandidata i objaviti listu učesnika. Učesnici koji budu odabrani za učešće na ovogodišnjem kampu biće informisani putem e-maila najkasnije do 10. maja 2019. godine.