vesti

Strukovni žiri 66. Martovski festival – Belgrade Documentary and Short Film Festival dodelio je posebno priznanje Nezavisnom filmskom centru FILMART.

Obrazloženje žirija:  
„Žiri nagrađuje posebnom diplomom Nezavisni filmski centar „Filmart“ za izuzetnu selekciju filmova, koji su svojim umetničkim kvalitetom dali veliki doprinos 66. Martovskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma. Ovi filmovi su nastali u okviru projekta „Interakcija“ čiji je cilj internacionalno povezivanje studenata svih filmskih smerova, što je rezulturalo naslovima „Dolina vladara“ i „Žeteoci“ čiji kvalitet na ovaj način želimo posebno da istaknemo.“

Dokumentarci sa Interakcije na 66. Martovskom festivalu (Beograd) i Atlanta film festivalu (SAD)

Filmovi „Dolina vladara“ i „Žeteoci“, snimljeni tokom Međunarodnog studentskog filmskog festivala „Interakcija“ će tokom marta i aprila 2019. godine biti prikazani u zvaničnom takmičarskom programu dva festivala – 66. Martovskog festivala u Beogradu (Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma) i Atlanta filmskog festivala u Americi.

Film „Dolina vladara“ srpsko-izraelska koprodukcija, reditelja Efima Graboja iz Izreala, snimljen tokom 12. Međunarodnog studentskog filmskog kampa „Interakcija 2017“ u produkciji NFC Filmarta, post-produciran u Izraelu u Okapi studiju, posle uspešnih prikazivanja na Tel Aviv Međunarodnom studentskom filmskom festivalu i Big Sky festivalu dokumentarnog filma u Montani (SAD), biće premijerno prikazan u Srbiji na 66. Martovskom festivalu (Dom omladine Beograda, 29. mart 2019, 21.00h), kao i na Atlanta filmskom festivalu (11. aprila, u Hilan Theater, 19.30). Ovo je drugo prikazivanje filma u Americi na festivalu na kome se pobednički filmovi direktno kvalifikuju za prestižnu nagradu Oskar.

Film „Žeteoci“ rediteljke Gale Negrelo iz Argentine, snimljen tokom 13. Međunarodnog studentskog filmskog kampa „Interakcija 2018“ u Ivanjici, biće premijerno prikazan na 66. Martovskom festivalu u Beogradu (Dom omladine Beograda, 29. mart 2019, 21.00h). Kratki dokumentarac „Žeteoci“ je portret 82-godišnje Ruže iz okoline Ivanjice, koja berući kupine na padinama ivanjičkih planina sanja svoj san. Producent filma je Dejan Petrović, a pored rediteljke iz Argentine, ekipu su činili Osama Aiad iz Egipta (organizator), Olja Solovjova iz Rusije (snimateljka zvuka), Arnold Fernandes iz Indije (direktor fotografije) i Stefan Rokvić, montažer iz Srbije. Lokalni koordinator produkcije u Ivanjici bio je Aleksandar Dimitrijević (producent).

„Dolina vladara“ je dokumentarac o ljudima koji svoje poslednje godine proživljavaju u staračkom domu u selu Zabučje iznad Užica. Reditelj filma je Efim Graboj, preducent Dejan Petrović, dok ostatak ekipe predstavljaju studenti filma iz različitih zemalja – Walid Messnaoui iz Maroka (montažer), Constanza Sandoval iz Argentine (direktor fotografije), Anton Levkin iz Rusije (snimatelj i dizajner zvuka) i Milena Šmigić iz Srbije (organizatorka). Lokalni koordinator produkcije u Užicu bila je Ana Ostojić.

Beograd, Srbija, Dom omladine Beograda, 29. mart 2019, 21:00

Atlanta, SAD, Hilan Theater, 11. april 2019, 19:30

 

KONKURS za učešće na 14. Međunarodnom studentskom filmskom kampu „Interakcija 2019“
Požega, od 12. do 29. avgusta 2019. godine

poziv za prijavljivanje

U organizaciji Nezavisnog filmskog centra „Filmart”, u Požegi, od 12. do 29. avgusta 2019. godine biće održan 14. Međunarodni studentski filmski kamp „Interakcija 2019“, tokom koga će petnaest učesnika, podeljeni u tri ekipe, snimiti tri dokumentarna filma na zadatu temu. Istovremeno sa produkcijom filmova biće realizovani i prateći programi: program „Interscreen“, izlet, slobodne aktivnosti, kao i premijerna projekcija filmova.

 

pravo učešća na konkursu

Vaša prijava će biti uzeta u razmatranje ukoliko ispunjavate sledeće uslove:

 • studirate produkciju, režiju, kameru, dizajn zvuka ili montažu
 • učestvovali ste u produkciji bar jednog dokumentarnog filma
 • govorite engleski jezik
 • dostavite ispravno popunjen online prijavni obrazac
 • postavite dokumentarni film, u čijoj ste produkciji učestvovali, na neki od online servisa (youtube, vimeo), a link ka filmu i šifru za pristup upišete u prijavni obrazac

 

organizator obezbeđuje:

 • smeštaj i hranu za učesnike
 • tehniku i materijal za produkciju filmova
 • prevoz na relaciji Beograd – Požega – Beograd

 

učesnik snosi troškove:

 • prevoza (do Beograda i nazad)
 • međunarodnog putnog zdravstvenog osiguranja
 • izdavanja vize (ukoliko je potrebna za dolazak u Srbiju)


prijavljivanje na konkurs

Prijavljivanje je besplatno.

Da biste se prijavili na konkurs potrebno je da dostavite ispravno popunjen online prijavni obrazac.

Rok za prijavljivanje: 20. april 2019.

 

film sa kojim konkurišete mora biti:

 • dokumentarni
 • titlovan na engleski jezik
 • snimljen tokom vašeg studiranja

Film postavite na neki od online servisa (youtube, vimeo), a link ka filmu i šifru za pristup upišite u online prijavni obrazac. Vaš film mora biti dostupan na dostavljenom linku do objavljivanja rezultata konkursa – do10. maja 2019. godine.

 

Informator 14. MSFK „Interakcija 2019“ [pdf] možete preuzeti ovde

Online prijavni obrazac 14. MSFK „Interakcija 2019“ ovde

Plakat konkursa za učešće na 14. MSFK „Interakcija 2019”[pdf] možete preuzeti ovde

 

selekcija kandidata

Po završetku roka za prijavljivanje, selekciona komisija će razmotriti prijave,  izvršiti selekciju kandidata i objaviti listu učesnika. Učesnici koji budu odabrani za učešće na ovogodišnjem kampu biće informisani putem e-maila najkasnije do 10. maja 2019. godine.