vesti

Dokumentarac sa Interakcije na Festivalu Big Sky u Montani (SAD)

Film „Dolina vladara“ imaće svoju, drugu po redu, festivalsku projekciju na najvećem i najznačajnijem festivalu dokumentarnog filma na zapadnoj obali Severne Amerike – Big Sky Documentary Film Festival u Montani. Ovaj film, koji je snimljen tokom 12. Međunarodnog studentskog filmskog kampa „Interakcija 2017“, biće prikazan u okviru takmičarskog programa festivala. Takođe, Big Sky je jedan od festivala na kom se pobednički filmovi direktno kvalifikuju za prestižnu nagradu Oskar.

„Dolina vladara“ je dokumentarac o ljudima koji svoje poslednje godine proživljavaju u staračkom domu u selu Zabučje iznad Užica. Producenti filma su NFC Filmart (www.film-art.org) iz Srbije i Okapi studio iz Izraela. Reditelj filma je Efim Graboy, preducent Dejan Petrović, dok ostatak ekipe predstavljaju studenti filma iz različitih zemalja – Walid Messnaoui iz Maroka (montažer), Constanza Sandoval iz Argentine (direktor fotografije), Anton Levkin iz Rusije (snimatelj i dizajner zvuka) i Milena Šmigić iz Srbije (organizatorka). Lokalni koordinator produkcije u Užicu bila je Ana Ostojić.

Završnica 13. Interakcije – premijerna projekcija dokumentaraca snimljenih tokom kampa

Dokumentarni filmovi o snažnim ženama u Zapadnoj Srbiji, snimljeni u okviru 13. Međunarodnog studentskog filmskog kampa „Interakcija“, premijerno su prikazani 27. avgusta u Dvorani Kulturnog centra Beograda, uz dodelu sertifikata učesnicima iz celog sveta.

U organizaciji Nezavisnog filmskog centra „Filmart“ iz Požege, 13. „Interakcija“ okupila je 15 studenata filmskih škola sa katedri za produkciju, režiju, kameru, zvuk i montažu, izabranih među više od 150 prijavljenih. Učesnici podeljeni u tri grupe, snimali su dokumentarne filmove na temu Ženska pitanja u Čačku, Ivanjici i Užicu, predvođeni lokalnim koordinatorima. Filmovi su potom montirani u Požegi, gde se učesnicima „Interakcije“ pridružilo i 17 polaznika 8. Međunarodnog masterklasa dokumentarnog filma „Interdoc”, sa kojima su iskustvo iz režije dokumentarnog filma podelili domaći autori Dragan Elčić i Mladen Matičević.

Ekipa u Čačku, koju je predvodila rediteljka Siham Hinawi iz Francuske, snimila je film Gonjeni lovac o sredovečnoj ženi Jovanki. Uz rediteljku, studentkinju režije na belgijskoj filmskoj školi INSAS, koja je već dobila niz nagrada za igrane i dokumentarne filmove, u ekipi su bili i organizator Sidali Zafoun iz Alžira, snimateljka Ravan Namngani iz Saudijske Arabije, snimatelj zvuka Evgenij Ziborov iz Rusije i montažer Jakob Hrešček iz Slovenije.

Film Žeteoci, snimljen u Ivanjici režirala je Gala Negrello iz Argentine, a glavna junakinja je osamdesetogodišnja Ruža, energična i duhovita žena koja bere kupine ne gubeći nadu da će jednoga dana ipak moći da vidi more i druge lepote o kojima sanja. Rediteljka Gala Negrello je na završnoj godini audiovizuelnog dizajna na Univerzitetu Buenos Aires, učesnica je Berlinale Talentsa 2017. godine i dobitnica niz nagrada na različitim festivalima. Ekipu filma snimljenog u Ivanjici činili su i snimatelj Arnold Fernandes iz Indije, organizator Osama Ajed iz Egipta, Ruskinja Olja Solovjeva koja je snimala zvuk i montažer Stefan Rokvić iz Srbije.

Ekipa predvođena rediteljkom Inmom de Rajes iz Španije snimila je dokumentarac Osamdeset dinara na užičkoj pijaci, prateći Anicu koja, deleći štand sa drugim ženama na pijaci, pronalazi novi dom. Snimatelj filma je Bendžamin Garaj iz Argentine, montažerka Maha Musa je iz Palestine, organizatorka Milica Jokić iz Srbije, a dizajner zvuka Egipćanin Ahmed Karem. Rediteljka Inma de Reyes nedavno je odbranila master iz filma na Edinburgškom koledžu za umetnost, a njen prvi dokumentarni film To be a torero premijerno je prikazan na nedavnom Šefild doc festivalu.

Na kampu „Interakcija“ tokom proteklih 12 godina učestvovalo je 219 mladih dokumentarista iz 53 zemlje, dok je na masterklasu „Interdoc“ bilo do sada 97 učesnika iz 36 zemlje.Snimljena su 44 dokumentarca, koja su osvojila 15 nagrada na filmskim festivalima u Srbiji i sveta.

13. MSFK „Interakcija“ realizovan je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Filmskog centra Srbije, Grada Čačka, Opštine Ivanjica i producentske kuće Cinnamon Films, uz podršku brojnih partnera i prijatelja.

Medijski pokrovitelji bili su: RTS, Danas i SEEcult.org

Mladi dokumentaristi iz celog sveta stižu u Srbiju

U organizaciji Nezavisnog filmskog centra Filmart  u Požegi će tokom avgusta boraviti 32 mladih dokumentarista iz 23 zemlje, koji će u okviru 13. Međunarodnog studentskog filmskog kampa Interakcija i 8. Međunarodnog masterklasa dokumentarnog filma Interdoc  učestvovati u produkciji dokumentarnih filmova, pohađati predavanja iz režije kreativnog dokumentarnog filma, prisustvovati projekcijama i razgovorima o dokumentarnom filmu.

Petnaest učesnika – studenata filmskih škola sa katedri za produkciju, režiju, kameru, zvuk i montažu iz Francuske, Argentine, Alžira, Egipta, Španije, Saudijske Arabije, Indije, Rusije, Slovenije, Palestine i Srbije, doputovaće u Beograd 11. avgusta, gde će se na uvodnoj radionici u Kulturnom centru Beograda međusobno upoznati i formirati tri filmske ekipe koje će u narednih sedam dana snimati dokumentarce na temu Ženska pitanja. Na čelu sa lokalnim koordinatorima, ekipe će nastaviti put ka tri grada zapadne Srbije – Čačku, Ivanjici i Užicu, u kojima će pronaći junake i priče za svoje filmove. Po završetku snimanja, 18. avgusta, svih petnaest učesnika će se ponovo okupiti, ovoga puta u Požegi, gde će u narednih deset dana montirati filmove i baviti se njihovom postprodukcijom.

Učesnicima kampa, u Požegi će se pridružiti i sedamnaest polaznika ovogodišnjeg masterklasa Interdoc, mladih dokumentarista iz Poljske, SAD, Indije, Malezije, Libana, Kipra, Rumunije, Južnoafričke Republike, Meksika, Jordana, Filipina, Čilea, Singapura,  sa kojima će iskustvo iz režije dokumentarnog filma podeliti domaći dokumentaristi Dragan Elčić i Mladen Matičević.

U okviru ovogodišnjeg  trećeg po redu rezidencijalnog programa za umetnike iz Srbije, IVA -inter_video_action, a koji je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja RS, dvoje umetnika iz Novog Sada – Mia Ćuk i Slobodan Stošić će u saradnji sa mladim filmadžijama učestvovati u produkciji svojih video radova.

U okviru pratećeg programa Interscreen, koji se održava u Požegi od 19. do 26. avgusta,  učesnici i šira publika, moći će da pogledaju program vrhunskih, nagrađivanih dokumentarnih filmova, od izabranih studentskih dokumentarnih filmova ovogodišnjih učesnika, preko nagrađivanih filmova domaćih autora  – Mile Turajlić (Druga strana svega), Nemanje Vojinovića (Daljine) i Srđana Šarenca (Selo bez žena), pa do retrospektive filmova čuvenog reditelja Živka Nikolića, majstora kratkog dokumentarnog filma. Nakon projekcija će biti upriličeni razgovori o filmovima.

Tokom kampa i masterklasa, učesnici će posetiti Drvengrad i Ovčarsko-kablarsku klisuru, a premijera filmova snimljenih tokom kampa zakazana je za 27. avgust u 21h u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Već trinaest godina Filmart, nastoji da afirmiše filmsko stvaralaštvo mladih i podstakne produkciju dokumentarnog filma kod studenata filmskih škola. Tokom dvanaestogodišnje realizacije kampa učestvovalo je 219 učesnika iz 53 zemlje, dok je na masterklasu Interdoc učestvovalo 97 učesnika iz 36 zemlje. Snimljena su 44 dokumentarca i osvojeno 15 nagrada na filmskim festivalima u zemlji i svetu.

13. MFSK Interakcija se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja RS, Filmskog centra Srbije, Grada Čačka, Opštine Ivanjica i  producentske kuće Cinnamon Films.

Medijski pokrovitelji kampa su: RTS, Danas i SEEcult.org

„Dolina vladara“  na  Tel Aviv International Student Film Fest

Dokumentarni film „Dolina vladara“ (Valley of the rulers), snimljen tokom 12. Međunarodnog studentskog filmskog kampa „Interakcija 2017“, imao je svoju svetsku premijeru na Međunarodnom studentskom filmskom festivalu u Tel Avivu (Tel Aviv International Student Film Fest ). Film je premirejno prikazan 13. juna 2018. u sali bioskopa Cinematheque u Tel Avivu, a takmičio se u programu „Nezavisni filmovi“ sa još 14 filmova iz celog sveta.

„Dolina vladara“ je dokumentarni kratki film o stanovnicima staračkog doma na Zabučju, pored Užica, gde je film i snimljen tokom kampa Interakcija u avgustu 2017. godine u produkciji NFC Filmart-a. 
Premijeri su prisustvovali reditelj filma Efim Graboy (Izrael), producentkinja Milena Šmigić (Srbija) i dizajner zvuka Anton Levkin (Rusija). Ekipu filma čine i direktor fotografije Constanza Sandoval (Argentina) i montažer Walid Messnaoui (Maroko), a lokalni vodič ove ekipe u Užicu bila je Ana Ostojić.

REZULTATI SELEKCIJE – 13. Međunarodni studentski filmski kamp „Interakcija 2018“

Članovi selekcione komisije: Nayra Sanz Fuentes (rediteljka, scenaristkinja, producentkinja i montažerka / Španija), Efim Graboy (reditelj / Izrael) i Dejan Petrović (reditelj i direktor NFC „Filmart“ / Srbija) razmotrili su prijave kandidata i odlučili da su učesnici 13. Međunarodnog studentskog filmskog kampa „Interakcija 2018“:

Filmska produkcija:

 • Milica Jokić (Srbija) / Akademija umetnosti Novi Sad (Srbija)
 • Osama Aiad (Egipat) / Higher Cinema Institute (Egipat)
 • Sidali Zaafoune (Alžir) / Institut Supérieur des Métiers des Arts du Spectacle – ISMAS (Alžir)

Režija:

 • Siham Hinawi (Francuska) / INSAS (Belgija)
 • Inma de Reyes (Španija) / University of Edinburgh (Velika Britanija)
 • Gala Negrello (Argentina-Italija) / Universidad de Buenos Aires – UBA (Argentina)

Kamera:

 • Rawan Namngani (Saudijska Arabija) / Effat University (Saudijska Arabija)
 • Arnold Fernandes (Indija) / Satyajit Ray Film and Television Institute of India (Indija)
 • Benjamin Garay (Argentina) / Universidad de Buenos Aires – UBA (Argentina)

Dizajn zvuka:

 • Evgeniy Ziborov (Rusija) / The All-Russian State Institute of Cinematography of S. A. G. – VGIK (Rusija)
 • Ahmed Karem (Egipat) / Higher Cinema Institute (Egipat)
 • Olga Solovyova (Rusija) / The All-Russian State Institute of Cinematography of S. A. G. – VGIK (Rusija)

Montaža:

 • Jakob Hreščak (Slovenija) / Academy for Theater, Radio, Film and Television, University of Ljubljana (Slovenija)
 • Stefan Rokvić (Srbija) / Fakultet dramskih umetnosti (Srbija)
 • Maha Moussa (Palestina) / American University in Dubai (UAE)

Selekciona komisija 13. Međunarodni studentski filmski kamp „Interakcija 2018“:

Nayra Sanz Fuentes (Španija)
Rediteljka, spisateljica, producentkinja i montažerka – završila je špansku filozofiju, sa specijalizacijom  na polju moderne književnosti. Pisala je deo svog doktorata na Humboldt univerzitetu u Berlinu, gde je razvijala studiju baziranu na radu rediteljke Leni Rifenštal. Nakon toga upisuje i završava master studije filmske režije u Njujorku. Nakon povratka u Španiju osniva producentsku kuću Rinoceronte Films (www.rinocerontefilms.com). Režirala je šest kratkih igranih i dokumentarnih filmova i dobija nekoliko nagrada, učestvujući na preko 200 filmskih festivala (Anniversary, 2009; Encounter, 2010; Things in Common, 2011; Un día cualquiera, 2014; Sub Terrae, 2017; In those lands, 2018). Njen prvi dokumentarni film „As Old as the World“ (2012), osvaja nagradu „Precolombino de Oro” na 29. Međunarodnom festivalu u Bogoti. Takođe je radila kao montažer i direktor produkcije na filmu “The Building” (2012) kao i koproducent i koscenarista na filmu “The hidden city” (2018) koji je režirao Viktor Moreno koji je nominovan za Goya nagradu 2015. godine.

Efim Graboy (Izrael)
Sa samo 20 godina, Efim je dobio finansijska sredstva za svoj prvi dokumentarni film “Home Sweet Home” (2010). Film je prikazivan u Izraelu i nagrađen na nekoliko festivala. Nakon toga razvija svoje rediteljske sposobnosti na filmskom odseku na Tel Aviv Univerzitetu. Radio je kao montažer i reditelj na najvećem sportskom kanalu u Izraelu. Godine 2012. napravio je kratki eksperimentalni film „Minilook Kiev“. Godine 2013. snimio je “Life in a Plate” stop-motion animirani film napravljen isključivo korišćenjem hrane, koji je bio prikazivan na TV stanicama i art muzeju. Jula 2015. godine učestvuje u programu “Looking for China” i snima film “Bird of Paradice” o glavnom gradu Shaaxi provincije – Xi’na. Njegov dokumentarni film “Lamps Lit on a Towpath” (2016) pripadao je oficijalnoj selekciji na prestižnom festivalu Plam Springs Short Fest 2016. godine. Njegov film “The Unknown Soldier” (2017) prikazivan je u bioskopima u Izraelu i dobio je 6 nagrada na festivalima. Godine 2017. Efim je odabran da učestvuje na filmskom kampu “Interakcija” i napravio je film u planinama Srbije, pod nazivom “Valley of the Rulers” (2018)

Dejan Petrović (Srbija)
Scenarista i reditelj kratkih igranih i dokumentarnih filmova, kao i brojnih promotivnih filmova, reklamnih i muzičkih spotova i tv emisija.  U svojstvu producenta, učestvovao je u produkciji više od četrdeset kratkometražnih dokumentaraca. Osnivač je i direktor Nezavisnog filmskog centra „Filmart“, u okviru koga se realizuje nekoliko projekata, između ostalih i Međunarodni studentski filmski kamp „Interakcija“. Profesor je režije na Akademiji umetnosti u Beogradu, ali i član udruženja Doksrbija – Dokumentaristi Srbije. Sa filmom „Isti“, u novembru 2017. godine učestvovao je u takmičarskom programu najznačajnijeg festivala dokumentarnog filma u svetu – IDFA. Dobitnik je nekoliko nagrada na filmskim festivalima, između ostalih i nagrade Gran-pri za najbolji kratki dokumentarni film za dokumentarac “Isti” na 65. Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma u Beogradu (april, 2018).

KONKURS za učešće na 13. Međunarodnom studentskom filmskom kampu „Interakcija 2018“
Požega, od 11. do 28. avgusta 2018. godine

poziv za prijavljivanje

U organizaciji Nezavisnog filmskog centra „Filmart”, u Požegi, od 11. do 28. avgusta 2018. godine biće održan 13. Međunarodni studentski filmski kamp „Interakcija 2018“, tokom koga će petnaest učesnika, podeljeni u tri ekipe, snimiti tri dokumentarna filma na zadatu  temu. Istovremeno sa produkcijom filmova, biće realizovani i prateći programi: program „Interscreen“, izlet, slobodne aktivnosti, kao i premijerna projekcija filmova.

pravo učešća na konkursu

Vaša prijava će biti uzeta u razmatranje ukoliko ispunjavate sledeće uslove:

 • studirate produkciju, režiju, kameru, dizajn zvuka ili montažu
 • učestvovali ste u produkciji bar jednog dokumentarnog filma
 • govorite engleski jezik
 • dostavite ispravno popunjen online prijavni obrazac
 • postavite film, u čijoj ste produkciji učestvovali, na neki od online servisa (youtube, vimeo), a link ka filmu i šifru za pristup upišete u prijavni obrazac.

 

organizator obezbeđuje:

 • smeštaj i hranu za učesnike
 • tehniku i materijal za produkciju filmova
 • prevoz na relaciji Beograd – Požega – Beograd

 

učesnik snosi troškove:

 • prevoza (do Beograda i nazad)
 • međunarodnog putnog zdravstvenog osiguranja
 • izdavanja vize (ukoliko je potrebna za dolazak u Srbiju)


prijavljivanje na konkurs

Prijavljivanje je besplatno.

Da biste se prijavili na konkurs potrebno je da dostavite ispravno popunjen online prijavni obrazac.

 

rok za prijavljivanje je 30. april 2018. godine

 

film sa kojim konkurišete mora biti:

 • dokumentarni
 • titlovan na engleski jezik
 • snimljen tokom vašeg studiranja

Film postavite na neki od online servisa (youtube, vimeo), a link ka filmu i šifru za pristup upišite u online prijavni obrazac. Vaš film mora biti dostupan na dostavljenom linku do objavljivanja rezultata konkursa – do 20. maja 2018. godine.

 

Informator 13. MSFK „Interakcija 2018“ [pdf] možete preuzeti ovde

Online prijavni obrazac 13. MSFK „Interakcija 2018“ ovde

Plakat konkursa za učešće na 13. MSFK „Interakcija 2018”[pdf] možete preuzeti ovde

 

selekcija kandidata

Po završetku roka za prijavljivanje, selekciona komisija će razmotriti prijave,  izvršiti selekciju kandidata i objaviti listu učesnika. Učesnici koji budu odabrani za učešće na ovogodišnjem kampu biće informisani putem e-maila najkasnije do 20. maja 2018. godine.