Naslovna
Arhiva sajtova:
2010.
2009.
2008.
2007.
2006.
 
Promo film
 
Interakcija na:
 
 

30.decembar 2011.

Irene Borego iz Španije, učesnica kampa 2007, u Požegi dosnimavala materijal za dokumentarni film

Kao učesnica filmskog kampa "Interakcija", Irene Borego iz Španije je pre četiri godine boravila u Požegi i tom prilikom režirala film pod nazivom "Iznad". Želeći da film dodatno obogati, ponovo je došla u Požegu gde je u društvu producentkinje Marijanđele Mondolo iz Venecije, boravila od 30. decembra 2011. do 7. januara 2012. i dosnimila materijal za film.

 
Članak u dnevnom listu "BLIC"
5. januar 2012.
  Prilog u Dnevniku TV Požega
6. januar 2012.
22.decembar 2011.

"INTERAKCIJA PREDSTAVLJA" – filmovi sa kampa u Novom Sadu i Kragujevcu

U sredu, 21.decembra 2011.godine u 21 čas, u organizaciji Nezavisnog filmskog centra "Filmart" (Požega) i UG "Milenijum" (Kragujevac) u Domu omladine Kragujevac predstavljen je program "INTERAKCIJA predstavlja".

Kragujevačkoj publici prikazan je izbor filmova snimljenih tokom prvih šest godina realizacije Međunarodnog studentskog filmskog kampa "Interakcija".

Ljubitelji dokumentarnog filma imali su priliku da pogledaju nagrađene filmove sa kampa koje su snimili učesnici – studenti sa najprestižnijih filmskih akademija iz celog sveta: HELIUM (2008., reditelj: Giuseppe Schettino), GRUPNI PORTRET S LEĐA (2009., reditelj: Vojin Vasović), NIKOGA NIJE BRIGA (2010., reditelj: Wolfram Huke) i KAFA I CIGARETE (2011.,reditelj: Marcin Filipowicz).

Program "INTERAKCIJA predstavlja" takođe je prikazan u čevrtak 15.decembra u Artklinici u Novom Sadu.

Program "Interakcija predstavlja" deo je projekta "Mesta za kulturu" koji je podržan od strane Fonda za otvoreno društvo, a realizuje ga Asocijacija nezavisne kulturne scene Srbije, čiji su NFC "Filmart", "Artklinika" i UG "Milenijum" članovi.

12. septembar 2011. godine

Projekcijom filmova u Požegi i Beogradu završen 6. Međunarodni studentski filmski kamp “Interakcija 2011”

U subotu, 27.avgusta 2011.godine u bioskopu Kulturnog centra Požega, a dan kasnije i u Dvorani kulturnog centra Beograda prikazani su filmovi snimljeni tokom 6. Međunarodnog studentskog filmskog kampa “Interakcija 2011”.


Tokom ovogodišnjeg kampa snimljena su četiri dokumentarna filma na temu “Art dijalog”: Kafa i cigare (film snimljen u Čačku), Ne diše svako isto (Užice), Beskrajni ritam (Kosjerić) i Drum (Požega).

Na premijeri filmova u Požegi učesnike i goste su pozdravili Snežana Stojanović Plavšić - državna sekretarka Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva, Milovan Mićović  - predsednik Opštine Požega i Dejan Petrović – direktor Nezavisnog filmskog centra “Filmart”.

Beogradskoj premijeri filmova, između ostalih, prisustvovali su i Njegova ekselencija Aly Galal Abdelaziz Mohamed Bassiouny – ambasador Egipta i Njena ekselencija Mersedes Felisitas Ruiz Zapata – ambasadorka Meksika u Beogradu, kao i Predrag Marković - ministar kulture, informisanja i informacionog društva, koji se u ime generalnog pokrovitelja kampa obratio prisutnima.

Projekcijom filmova u Požegi i u Beogradu, završena je realizacija ovogodišnje “Interakcije”.

Otvaranjem izložbe „Art dijalog“ Božidara Plazinića počeo 6. Međunarodni studentski filmki kamp „INTERAKCIJA 2011“

 

Požega, 11. avgust 2011. – U četvrtak 11. avgusta 2011.godine u Gradskoj galeriji Požega, otvaranjem izlozbe „Art dijalog“ poceo je 6. Međunarodni studentski filmki kamp „Interakcija 2011“, koji ce trajati do 29.avgusta.

U prepunoj galeriji Kulturnog centra Požega, publici se najpre obratio Dejan Petrović, direktor Nezavisnog filmskog centra „Filmart“, koji je u ime organizatora pozdravio goste, najavio ovogodišnju Interakciju, a zatim i predstavio učesnike kampa. „Zadovoljstvo nam je da smo za šest godina razvili projekat koji uspeva da, uprkos ekonomskoj krizi, opstane i učvrsti na domaćoj i međunarodnoj sceni, zahvaljujći pre svega jakoj mreži pokrovitelja, sponzora i partnera iz javnog, biznis i nevladinog sektora“, istakao je Petrović i dodao da je za šest godina Interakcije učestvovalo 124 učesnika iz 37 zemalja.

Generalni pokrovitelji kampa su Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva, Centralnoevropska inicijativa i Opština Požega. U ime pokrovitelja, učesnike je pozdravio Milovan Mićović, predsednik Opštine Požega koji je istakao značaj Interakcije i dodao: „Smatrajući da smo dužni da sliku o Srbiji menjamo svugde i svakog trenutka, pronalazimo da je ovakav vid promocije Srbije kroz kulturu i saradnju mladih kreativnih ljudi iz celog sveta, zapravo najdelotvorniji instrument  u menjanju slike o našoj zemlji na bolje“.

Tokom kampa, dvadeset studenata filmskih akademija iz sedamnaest zemalja (Indija, Urugvaj, Kostarika, Meksiko, Rusija, Portugalija, Brazil, Poljska, Moldavija, Bugarska, Nemačka, Velika Britanija, Mađarska, Egipat, Rumunija, Makedonija i Srbija) snimiće četiri dokumentarna filma na teritoriji Užica, Kosjerića, Čačka i Požege. Tema ovogodišnje Interakcije je  „Art dijalog“.

Izložba koja je otvorena u Gradskoj galeriji Požega deo je projekta umetnika Božidara Plazinića, koji se realizuje od 2006. godine, a nosi naziv „Art dijalog“. Otvarajući  izložbu, istoričarka umetnosti, Slađana Petrović Varagić, istakla je da se umetnik Božidar Plazinić  bavi fenomenom društvene marginalizovanosti i iniciranjem dijaloga između umetnika i margine kroz jezik vizuelnih umetnosti.

Pored izložbe, istovremeno sa produkcijom filmova biće održane projekcije filmova, prezentacije zemalja koje imaju učesnike na kampu, književne večeri,  radionice, ali i izleti, žurke i sporstske aktivnosti.

Prvi put, istovremeno sa montažom filmova, biće realizovan sedmodnevni Međunarodni masterklas dokumentarnog filma „INTERdoc 2011“. Jedanaest učesnika masterklasa prisustvovaće predavanjima koja će, na temu „Kreativni dokumentarni film“, držati mr Dragan Elčić i Mila Turajlić.

Premijerna projekcija filmova biće održana 27.avgusta u Kulturnom centru Požega, a dan kasnije i u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

(Fotografije sa otvaranja izložbe preuzmite OVDE)

Studenti sa najprestižnijih filmskih akademija iz celog sveta u drugoj polovini avgusta snimaće dokumentarce u Zapadnoj Srbiji tokom 6.“Interakcije“

 

U cilju afirmacije multikulturalnosti kroz filmsko stvaralaštvo mladih, od 11. do 29.avgusta 2011.godine u Požegi, biće održan 6. Međunarodni studentski filmski kamp „Interakcija 2011“. Tokom kampa, dvadeset studenata filmskih akademija iz sedamnaest zemalja snimiće četiri dokumentarna filma na temu „Art dijalog“. Istovremeno sa produkcijom filmova biće održane projekcije filmova, prezentacije zemalja koje imaju učesnike na kampu, izložbe, književne večeri,  radionice, ali i izleti, žurke i sporstske aktivnosti.

 

Učesnici kampa, podeljeni u četiri ekipe, snimaće dokumentarne filmove na teritoriji Čačka, Užica, Kosjerića i Požege.

Istovremeno sa montažom filmova, od 20. do 26.avgusta, u Gradskoj galeriji Požega biće realizovani programi „INTERface“ i „INTERscreen“. U okviru programa „INTERface“, učesnici će predstaviti kulturu svojih zemalja. Program „INTERscreen“ podrazumeva projekcije studentskih filmova, ali i program filmova nagrađenih na festivalu „CILECT PRIZE 2010“, (festival u organizaciji CILECT-a - Međunarodne asocijacije filmskih i televizijskih škola). Takođe, dokumentarni filmovi „Cinema komunisto“ Mile Turajlić i „Milena“ Čarne Radoičić biće prikazani u okvru programa „INTERscreen“.

 

U saradnji sa Narodnom bibliotekom Požega, u Gradskoj galeriji Požega, 19. avgusta, biće održano pesničko veče „Pod nemim zvezdama“  Kayoko Yamasaki, pesnikinje iz Japana.
 

Povodom početka realizacije ovogodišnjeg kampa, 11. avgusta u Gradskoj galeriji Požega, biće otvorena izložba „Art dijalog“ Božidara Plazinića. Izložba se realizuje u saradnji sa Kulturnim centrom Požega.

Filmovi snimljeni tokom kampa premijerno će biti prikazani 27.avgusta u Bioskopu Kulturnog centra Požega, a dan kasnije i u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

 

Po prvi put, istovremeno sa montažom filmova, biće realizovan sedmodnevni Međunarodni masterklas dokumentarnog filma „INTERdoc 2011“. Jedanaest učesnika masterklasa prisustvovaće predavanjima koja će, na temu „Kreativni dokumentarni film“, držati mr Dragan Elčić i Mila Turajlić.

 

Tokom boravka na kampu, učesnici će posetiti kulturno-istorijske znamenitosti zapadnog dela Srbije (Mokra Gora, Ovčarsko-kablarska klisura). U slobodno vreme, u cilju druženja i međusobnog upoznavanja učesnika, biće organizovane muzičke i sportske aktivnosti.

 

Organizator kampa je Nezavisni filmski centar „Filmart“, dok su generalni pokrovitelji i ove godine Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva, Centralnoevropska inicijativa (CEI) i Opština Požega.

na vrh strane


 

MEĐUNARODNI MASTERKLAS DOKUMENTARNOG FILMA "INTERDOC 2011" / Požega / od 20. do 28. avgusta 2011.

Rok za prijavljivanje: 10. jun 2011. godine

U organizaciji Nezavisnog filmskog centra "Filmart", od 20. do 28. avgusta 2011. u Požegi, biće održan Međunarodni masterklas dokumentarnog filma "INTERdoc 2011". MMDF "INTERdoc" biće održan istovremeno sa realizacijom druge faze 6. Međunarodnog studentskog filmskog kampa "INTERakcija".

Detaljnije informacije na www.film-art.org/interdoc
 

na vrh strane

 


U organizaciji Nezavisnog filmskog centra “Filmart”, u Požegi, od
11. - 29. avgusta  2011. godine biće održan 6. Međunarodni studentski filmski kamp “Interakcija 2011”, tokom koga će dvadeset studenata produkcije, režije, kamere, dizajna zvuka i montaže iz petnaest zemalja, podeljeni u četiri ekipe, snimiti četiri dokumentarna filma na temu “Art dijalog”.

 

Organizator obezbeđuje:

·          smeštaj i ishranu za učesnike,

·          tehniku i materijal za produkciju filmova (mini DV format),

·          prevoz na relaciji Beograd – Požega - Beograd

 

Student / učesnik snosi troškove:

·          izdavanja vize (ukoliko je potrebna za dolazak u Srbiju)

·          prevoza (do Beograda i nazad) i

·          međunarodnog putnog zdravstvenog osiguranja

 

Pravo učesća na konkursu imaju studenti produkcije, režije, kamere, dizajna zvuka i montaže koji:

·          imaju iskustva u produkciji dokumentarnog filma,

·          govore engleski jezik,

·         popune i u roku dostave prijavni obrazac, svoju fotografiju i kopiju filma u čijoj su produkciji učestvovali tokom studija

 

Ukoliko ste zainteresovani, najpre pročitajte INFORMATOR,  a zatim popunite PRIJAVNI OBRAZAC

 

Prijavljivanje na konkurs

Na konkurs dostaviti:

1         Popunjen prijavni obrazac (u elektronskoj formi)

2         Svoju fotografiju (JPEG format)

3         Kopiju filma u čijoj ste produkciji učestvovali tokom studija (DVD format)
 

Film mora biti:

1         dokumentarni ili kratkometražni igrani

2         titlovan na engleski jezik

3         snimljen tokom vašeg studiranja


Prijavni obrazac možete preuzeti ovde.

Prijavni obrazac (PDF) možete popuniti elektronski pomoću programa Adobe Acrobat Reader (minimum
verzija 8). Program Adobe Acrobat Reader možete preuzeti
ovde.

 

Popunjen prijavni obrazac i svoju fotografiju (JPEG format) pošaljite na office@film-art.org

 

Kopiju filma (DVD format) pošaljite, poštom, na adresu:

NEZAVISNI FILMSKI CENTAR „FILMART“

MEĐUNARODNI STUDENTSKI FILMSKI KAMP „INTERAKCIJA“

Radnička 11, 31210 Požega, SRBIJA

sa naznakom: NO COMMERCIAL VALUE - FOR CULTURAL PURPOSE ONLY

           

Rok za prijavljivanje je 15. april 2011. godine
 

Selekcija kandidata
Po završetku roka za prijavljivanje, selekciona komisija  će razmotriti prijave,  izvršiti selekciju kandidata i objaviti listu učesnika. Studenti koji budu odabrani za učešće na ovogodišnjem kampu biće informisani putem e-maila najkasnije do 15. maja 2011. godine.

na vrh strane

 
Nezavisni filmski centar "FILMART" 2011.