Аrhiva sajtova za:  2006 | 2007  godinu

 

 

9 -16.decembar 2008.godine
Čačak/Beograd/Novi Sad/Užice/Požega

U cilju promocije aktivnosti i rezultata 3. Međunarodnog studentskog filmskog kampa „Interakcija – Zlatibor 08“, tokom decembra, održane su projekcije filmova snimljenih tokom ovogodišnje realizacije projekta: 

  • u utorak, 9.decembra 2008.godine sa početkom u 19.30 časova  u Domu kulture u Čačku
  • u četvrtak, 11.decembra 2008.godine sa početkom u 14.00 časova u bioskopu „Balkan“ u Beogradu, u okviru Međunarodnog studentskog filmskog festivala
  • u petak, 12.decembra 2008.godine sa početkom u 20.00 časova u Art bioskopu „Vojvodina“ (Spens) u Novom Sadu u okviru Euro In Festivala
  • u ponedeljak, 15.decembra 2008.godine sa početkom u 19.00 časova u Crvenom krstu Užice u Užicu
  • u utorak, 16.decembra 2008.godine sa početkom u 19.00 časova u bioskopu Kulturnog centra u Požegi.

Projekciji filmova prisustvovali su i članovi organizacionog odbora i predstavnici Nezavisnog filmskog centra „Filmart” koji je i organizator kampa.
 

                

na vrh strane
 

 

18. novembar 2008. godine

U okviru 28. Međunarodnog festivala VGIK, održanog u Moskvi od 10. do 15. novembra, Nezavisni filmski centar „Filmart“ predstavio je „Interakciju“ – Međunarodni studentski filmski kamp. Tokom Festivala, pored projekcije filmova u takmičarskom programu, organizuju se i prezentacije filmskih škola i radionica.

Na ovogodišnjem Festivalu predstavljeni su najprestižnije evropske filmske radionice – Berlinale Talent Campus (kamp koji se održava u okviru Filmskog festivala koji se održava u Berlinu), Cinetrain (Rusija) i Interakcija (Srbija).

Dejan Petrović, direktor Nezavisnog filmskog centra „Filmart“, u ime organizatora kampa, prezentovao je ciljeve i aktivnosti „Interakcije“, a zatim su o utiscima sa kampa govorili bivši učesnici, studenti VGIK-a Aleksandra Marčenko, Elena Titova, Georgi Molodtsov i Nikita Sjutirin. Na kraju prezentacije, studenti i profesori, gosti Festivala, pogledali su izbor filmova snimljenih tokom prethodnih godina na „Interakciji“ (CQ, Druge boje, Helijum, Čvor).

Tokom Festivala, Nezavisni filmski centar „Filmart“ učvrstio je dugogodišnju uspešnu saradnju sa VGIK-om, najstarijom filmskom školom na svetu, ali i uspostavio kontakte sa brojnim filmskim institucijama. Postignut je dogovor o saradnji sa ESTC Portugal (Escola Superior de Teatro e Cinema), Hong Kong Baptist University, School of Communication-Hong Kong, FAMU – Češka Republika, Janacek Academy of Music and Performing Arts, Brno- Češka Republika, The Polish National Film, Television and Theatre School –Poljska i Iranian Documentary Filmmakers Association-Iran.
 

                

na vrh strane

 


15. novembar 2008. godine


Film
-HЕ- Хелијум” (reditelj Giuseppe Scettino), snimljen tokom III Međunarodnog studentskog filmskog kampa “Interakcija Zlatibor 2008”, biće prikazan na Cape Winelands filmskom festivalu, koji se održava od 21. do 29. marta 2009. godine u Južnoafričkoj Republici.
 

na vrh strane

 


8. novembar 2008. godine

U organizaciji Nezavisnog filmskog centra „Filmart“ i Doma Kulture Ivanjice,  7. novembra u Plavoj sali Doma Kulture Ivanjice održana je projekcija filmova snimljenih tokom III Međunarodnog studentskog filmskog kampa „Interakcija-Zlatibor 2008“.

Projekciji filmova, u ime NFC “Filmart-a” prisustvovali su članovi najužeg tima “Interakcije” Slađana Varagić, Jelena Ćuslović, Predrag Živković, Stevica Janković i Dejan Petrović.
 

                    

na vrh strane
 

 

20. oktobar 2008.godine

Dokumentarni film „Iznad“, rediteljke Irene M. Borego, studentkinje režije iz Španije, snimljen tokom 2. Međunarodnog studentskog filmskog kampa “Interakcija Zlatibor 2007”, prikazan je u takmičarskom programu Iranskog međunarodnog festivala dokumentarnog filma, koji je održan od 15. do 19. oktobra u Teheranu u Iranu.
 

                    

na vrh strane
 

 

16. septembar 2008. godine

U nedelju, 14. septembra, u okviru festivala KODRA Cinema u Solunu (Grčka), prikazani su filmovi snimljeni u produkciji Nezavisnog filmskog centra „Filmart“ iz Požege, a tokom održavanja kampa „Interakcija“.

Po pozivu, organizatora festivala KODRA Cinema (Balkan and Black Sea Short Film Festival), Kulturne organizacije opštine Kalamarija (Solun), odabrani najuspešniji filmovi snimljeni tokom prve, druge i nedavno završene treće „Interakcije“ predstavljeni  su na ovom festivalu.

Specijalni program „Interakcija Zlatibor“ na festivalu u Grčkoj činili su filmovi: CQ (Nikita Sutyrin), Čvor (Darko Soković), Sutra kad sam bio mali (Aleksandra Urošević), Druge boje (Georgy Molodtsov) i -He- Хелијум (Giuseppe Schettino). Pored filmova, članovi tima „Interakcija“ Jelena Ćuslović i Slađana Varagić, predstavile su projekat Međunarodni studentski filmski kamp „Interakcija Zlatibor“ koji se održava već treću godinu za redom.
 

                    

na vrh strane
 

 

12. septembar 2008. godine

Filmovi Helijum i Mali veliki ljudi, snimljeni tokom 3. Međunarodnog studentskog filmskog kampa „Interakcija – Zlatibor 08“ prikazani su u takmičarskom programu 2. Međunarodnog festivala dokumentarnog, kratkometražnog i animiranog filma „Prvi kadar“.

Na festivalu, koji je održan u Sarajevu od 8. do 11. septembra, prikazano je 45 dokumentarnih, animiranih, kratkometražnih igranih i eksperimentalnih filmova.
 

                    

na vrh strane
 

 

4. septembar 2008. godine

Dokumentarni film „Reka bola” osvojio je nagradu na 5. Međunarodnom filmskom festivalu „Balfest“, koji je održan od 1. do 3. septembra u Plovdivu (Bugarska).
Film „Reka bola“, snimljen je u Užicu, tokom 2. Međunarodnog studentskog filmskog kampa „Interakcija – Zlatibor 07“, u režiji Kaveha Gahremana (Iran).
Na festivalu, koji je odrzan pod sloganom „Umetnost – da, terorizam - ne!”, prikazano je sto dokumentarnih filmova u takmičarskom i revijalnom programu.
 

                   

na vrh strane
 

 

 21. avgust 2008. godine

U četvrtak, 21. avgusta, učesnici kampa su  posetili Arhiv Jugoslovenske kinoteke.
U popodnevnim satima, u prostorijama Fakulteta umetnosti Akademije umetnosti BK, održana je završna radionica, tokom koje je izvršena evaluacija rezultata projekta i interna analiza filmova. Profesor mr Dragan Elčić, supervizor režije na projektu, kroz razgovor sa studentima – učesnicima kampa, analizirao je filmove snimljene tokom „Interakcije“.
U Dvorani kulturnog centra Beograda, sa početkom u 18.30, održano je Svečano zatvaranje kampa. Tokom zatvaranja, u ime domaćina, prisutne je pozdravio Nebojša Popović, urednik filmskog programa Kulturnog centra Beograda.
Dejan Petrović, direktor Nezavisnog filmskog centra „Filmart“ predstavio je učesnike 3. „Interakcije“,  ali i filmove snimljene na kampu koji su prikazani tokom večeri.
 

                    

na vrh strane

 

20. avgust 2008. godine

U utorak, 19. avgusta, premijernom projekcijom filmova snimljenih na ovogodišnjoj „Interakciji“, obeležen je završetak druge faze 3. Međunarodnog studentskog filmskog kampa „Interakcija - Zlatibor 08“. U prepunoj Sali Kongresnog centra „Srbija“ na Zlatiboru, premijerno su prikazani filmovi: U krug, U iščekivanju Godoa, Helijum i Mali veliki ljudi, snimljeni na ovogodišnjem kampu. Takođe, uz ova četiri dokumentarna filma, prikazan je i Film o kampu koji su ove godine radili učesnici „Interakcije“ - Fernando Munoz i William Whitwham, u kojem je publika uživala.

Po završetku druge faze kampa, 20. avgusta, na putu za Beograd, učesnici treće „Interakcije“ su posetili Ovčarsko-kablarsku klisuru. Turistička organizacija Čačak, u svojstvu domaćina, učesnike je upoznala sa manastirima na ovom području, ali i organizovala splavarenje Moravom.
 

                  

na vrh strane

 

19. avgust 2008.

Program INTERšator
Studentkinja iz Rumunije je predstavila svoju zemlju, dok su studenti iz Srbije predstavlili program pod nazivom “The Best of Serbia“.

Program INTERscreen
Prikazani su filmovi iz Programa CILECT PRIZE 2007 i filmovi studenata učesnika „Interakcije“ sa filmskih akademija iz Nemačke i Rumunije.
 

           

na vrh strane

 

18. avgust 2008.

Program INTERšator
Predstavljena kultura Irana (Negar Behbahani i Vahid Sadeghi), Italije (Giuseppe Schettino) i Bugarske (Metodi Petrov). Ambasada Bugarske i Kulturni centar Irana su učestvovali u prezentaciji svojih zemalja.

Program INTERscreen
Prikazani filmovi studenata Akademije umetnosti Novi Sad i filmovi učesnika „Interakcije“ studenata filmskih škola iz Irana, Italije i Bugarske. Gosti projekcije su bili profesor mr Mirko Štark i Kristina Kovač, šef Biroa za međunarodnu saradnju Akademije umetnosti Novi Sad.
 

          

na vrh strane

 

17. avgust 2008.

Program INTERšator
Juče je INTERšator bio u znaku Švajcarske, Turske, Rusije i Gruzije. Švajcarsku je predstavila Ivana Lalović, studentkinja režije iz Ciriha, kulturu Turske je prezentovala Bobbie Esra G. Pertan, Gruziju studentkinja Anna Cherkezishvili, a Rusiju Elena Titova. Ambasada Švajcarske i Ambasada Turske u Srbiji su učestvovale u realizaciji jučerašnjeg programa INTERšator.

Program INTERscreen
Prikazani su nagrađeni filmovi iz programa CILECT PRIZE 2007 i filmovi studenata učesnika „Interakcije“ sa filmskih akademija iz Švajcarske, Danske i Gruzije.
 

          

na vrh strane

 

16. avgust 2008.

Program INTERšator
NVO „Forca“ iz Požege prezentovala lokalne i regionalne omladinske projekte nevladinih organizacija, nakon čega je publika ispred INTERšatora imala priliku da čuje bend Focal Point iz Požege.

Program INTERscreen
U INTERscreen programu prikazani su filmovi studenata Fakulteta umetnosti, Akademije umetnosti BK (Paviljon br. 6, Suzana Purković, Između sna i sna Marija Stojnić, Tri priče, Igor Vuk Torbica, Boštjan Jerše), film Tiha proslava, Dane Komljena (Fakultet dramskih umetnosti) i film Ispod mosta, Nenada Tesle (Akademija lepih umetnosti). Gost projekcije je bio Dušan Đoković, direktor Fakulteta umetnosti, Akademije umetnosti BK.

Izlet učesnika „Interakcije“ na Mokru Goru
Učesnici „Interakcije“ su posetili Mećavnik, etno selo Emira Kusturice i Šargansku osmicu.
 

        

        

na vrh strane

 

15. avgust 2008.

Program INTERšator
Prezentovana kultura Kanade (William Whitwham) i Meksika (Fernando Garcia Muñoz). Prezentaciji Kanade je prisustvovala i Maja Medjesi, predstavnica kanadske ambasade u Beogradu, ispred Odeljenja za odnose sa akademskim i kulturnim institucijama.

Program INTERscreen
Prikazani filmovi studenata Fakulteta dramskih umetnosti i filmovi studenata učesnika „Interakcije“ - William Whitwham iz Kanade, studenta kamere iz Meksika, Fernando Garcia Muñoz i studentkinje zvuka sa VGIK-a, Elene Titove. Gost projekcije je bio profesor mr Radenko Ranković.
 

        

na vrh strane

 

14. avgust 2008.

Program INTERšator
Predstavljena kultura Čilea (Nicolás Superby Aguirre), Makedonije (Kiril Šentevski) i Finske (Tom Nevalainen).

Program INTERscreen
Prikazani nagrađeni filmovi iz Programa CILECT PRIZE 2007 i filmovi studenata učesnika „Interakcije“ sa filmskih akademija iz Čilea, Makedonije i Finske.
 

        

na vrh strane

 

13. avgust 2008.
“Interakcija - Zlatibor 08“ je svečano otvorena na Međunarodni dan mladih


Nakon snimanja materijala za 4 dokumentarna filma  na teritoriji opština Požega, Čačak, Užice i Čajetina,
  studenti učesnici kampa su se okupili na Zlatiboru. Na Medjunarodni dan mladih, 12. avgusta u 21h ovogodišnji kamp je i zvanično otvoren u Velikoj sali Kongresnog centra „Srbija“ HTT a.d. Palisad. Prisutnima se obratio Dejan Petrović, direktor NFC „Filmart”, koji je predstavio kamp i ovogodišnje učesnike. Nakon ceremonije svečanog otvaranja, prikazani su odabrani najbolji filmovi sa prethodna dva kampa.

Studenti produkcije, režije, kamere, zvuka i montaže iz 14 zemalja u narednih 7 dana će dovršiti filmove koje će publika na Zlatiboru premijerno videti u utorak, 19. avgusta. Beogradska premijera je zakazana za 21. avgust u Dvorani kulturnog centra Beograda. U TV sali Hotela „Palisad“ na Zlatiboru, počinje program INTERscreen, koji će trajati do ponedeljka, 18. avgusta.

Na Centralnom platou Zlatibora, počeo je program INTERšator u okviru koga učesnici kampa predstavljaju zemlju iz koje dolaze.
 

        

na vrh strane

 

4. avgust 2008.godine
Interakcija je počela!

Po dolasku učesnika ovogodišnje „Interakcije“ u Beograd, 4. avgusta 2008.godine u Kulturnom centru Beograda, održana je Uvodna radionica kampa. Dvadeset studenata produkcije, režije, kamere, zvuka i montaže iz 14 zemalja (Meksiko, Bugarska, Italija, Rusija, Kanada, Rumunija, Makedonija, Finska, Gruzija, Turska/Norveška, Švajcarska, Iran, Čile i Srbija), tokom radionice, upoznati su sa ciljevima, aktivnostima i dinamikom realizacije projekta. O projektu su govorili Dejan Petrović, direktor Nezavisnog filmskog centra „Filmart“, Slađana Varagić, koordinator programa i Predrag Živković, izvršni producent. Radionicu je moderirala Jelena Ćuslović.

Po završetku Uvodne radionice, profesor mr Dragan Elčić, održao je predavanje na temu „Autorski dokumentarni film“, a zatim i prve konsultacije sa studentima-učesnicima kampa. Profesor mr Elčić , kao supervizor režije, kroz konsultacije sa studentima učestvovaće u produkciji filmova, kroz sve faze - od istraživanja terena, pronalaženja teme do montaže i postprodukcije. Nakon radionica, učesnici su krenuli put Čačka, Požege, Užica i Zlatibora, gde će od 5. do 10. avgusta, podeljeni u 4 ekipe snimiti materijal za dokumentarne filmove na temu „Mladi“.
 

        

na vrh strane

 

31. jul 2008.godine
Konferencija za medije u Beogradu

 Nakon Zlatibora i Čačka, 31. jula 2008.godine, u Kulturnom centru Beograda, održana je konferencija za medije i u Beogradu. Glavni i odgovorni urednik Kulturnog centra Beograda, Vesna Danilović, pozdravila je prisutne i predstavila projekat, u čijoj realizaciji, u svojstvu partnera, Kulturni centar Beograda učestvuje od početka. O značaju učešća studenata filmskih škola iz dijaspore na kampu govorila je Tanja Garčević, predstavnik Ministarstva za dijasporu Republike Srbije. Nicolás Superby Aguirre, student kamere iz Čilea, izrazio je zadovoljstvo zbog učešća u „Interakciji“ i svoje utiske  o Beogradu i Srbiji. U ime organizatora novinarima je se obratio direktor kampa, Dejan Petrović. Konferanciju je vodila Slađana Vasiljević, koordinator Službe za odnose sa medijima Nezavisnog filmskog centra „Filmart“
 

   

na vrh strane

 

30. jul 2008.godine
Konferencija za medije u Čačku

Za predstavnike medija sa područja Čačka, 30. jula 2008.godine, u Domu kulture Čačak održana je konferencija za medije. Grad Čačak, kao pokrovitelj već treću godinu podržava realizaciju kampa. O učešću Čačka u „Interakciji“, govorio je Velimir Mitović, pomoćnik gradonačelnika, dok su Predrag Živković, izvršni producent i Dejan Petrović, direktor NFC „Filmart“-a u ime organizatora govorili o projektu.
 

   

na vrh strane

 

30.jul 2008. godine
Interakcija na Letnjem art film sajmu - Čačak

U okviru manifestacije Letnji art film sajam koji se tokom jula i avgusta održava u Umetničkoj galeriji "Nadežda Petrović" u Čačku, u utorak, 29. jula prikazan je izbor filmova sa prve i druge Interakcije. Manifestacija Letnji art film sajam predstavlja dokumentarne i igrane filmove koji su nastali u Čačku, ili su autori Čačani, kao deo proslave 600 godina od prvog pomena Čačka. Najavljena kao jedan od najznačajnijih projekata u kulturi Srbije, Interakciju su predstavili Dušan Darijević, autor projekta Letnji art film sajam i Predrag Živković, izvršni producent Interakcije. Prikazani su filmovi Unutar kruga, UP, Druge boje, CQ, Čvor i Sutra kad sam bio mali.

U utorak, 5. avgusta, u okviru ove manifestacije bice prikazani filmovi ucesnika ovogodišnje Interakcije koji će svoj film snimati u Čačku. Gosti projekcije biće učesnici Interakcije, članovi čačanske ekipe, Ivana Lalović  (Švajcarska ), Negar Behbahani (Iran), Esra G. Pertan (Turska/Norveška), Kiril Šentevski (Makedonija) i Peđa Ljubojević (Srbija).
 

   

na vrh strane

 

29. jul 2008.godine
Konferencija za medije na Zlatiboru

Povodom realizacije 3. Međunarodnog studentskog filmskog kampa Interakcija – Zlatibor ‘08.”  29. jula 2008.godine u hotelu „Palisad“ na Zlatiboru održana je konferencija za medije.
Dejan Petrović, direktor Nezavisnog filmskog centra „Filmart“, predstavio je aktivnosti, učesnike i partnere ovogodišnje „Interakcije“. U ime pokrovitelja novinarima su se obratili Bojana Božanić - PR Opštine Čajetina, Radovan Ristović – član opštinskog veća Užica i Jovan Pavlović – savetnik u Turističkoj organizaciji Zlatibor. Slavica Bogdanović - predstavnik hotela „Palisad“ u svojstvu domaćina i partnera na projektu pozdravila je prisutne. Konferanciju je vodila Slađana Vasiljević, koordinator Službe za odnose sa medijima Nezavisnog filmskog centra „Filmart“.
 

   

na vrh strane

 

21.jul 2008. godine
Okreni se, pokreni se!!! Interakcija počinje !

Treći Međunarodni studentski filmski kamp „Interakcija - Zlatibor '08“ biće održan od 4. do 21. avgusta u organizaciji Nezavisnog filmskog centra „Filmart“ iz Požege. Okupiće 20 studenata produkcije, režije, kamere, zvuka i montaže iz 14 zemalja (Čile, Rusija, Iran, Švajcarska, Gruzija, Italija, Finska, Makedonija, Norveška, Bugarska, Rumunija, Meksiko, Kanada i Srbija), koji će tokom trajanja kampa snimiti 4 kratka dokumentarna filma na teritoriji opština Čačak, Požega, Užice i Čajetina. Zajednička tema filmova je „Mladi.

Generalni pokrovitelji su Ministarstvo kulture Republike Srbije, Ministarstvo za dijasporu Republike Srbije i Kultur kontakt Austrija, a pokrovitelji Opština Čajetina, Opština Čačak i Opština Užice.

Filmovi će biti prikazani tokom zatvaranja kampa na Zlatiboru, 19.08.2008. u Velikoj sali Kongresnog centra „Srbija”,  21. avgusta u Dvorani Kulturnog centra Beograda, u septembru u gradovima domaćinima (Požega, Užice, Čačak) i na filmskim akademijama u zemlji i inostranstvu.

Pored produkcije filmova, „Interakcija“ obuhvata i program pod nazivom „Interscreen“ koji će se odrzavati u hotelu „Palisad”, a u okviru koga će biti prikazani dokumentarni i kratkometražni igrani i animirani filmovi iz zemlje i inostranstva. Filmovi snimljeni u produkciji Fakulteta dramskih umetnosti, Akademije umetnosti Novi Sad, Akademije umetnosti BK i program filmova nagrađenih na CILECT-ovom festivalu (Selektor: CILECT – Međunarodna asocijacija filmskih i TV škola), takođe će biti prikazani u okviru programa „Interscreen“.

Tokom kampa, u okviru programa „Interšator“ na originalan, inovativan i moderan  način, u saradnji sa učesnicima i ambasadama (odnosno kulturnim centrima) zemalja učesnica, predstaviće se kultura zemalja koje imaju predstavnike na kampu. Kroz muziku, ples, poeziju itd. u interakciji sa publikom (lokalnom zajednicom), učesnici će predstaviti sebe i zemlju iz koje dolaze. Program se realizuje na centralnom platou Zlatibora.

na vrh strane

 

25. jun 2008. godineNa 14. Međunarodnom festivalu "Golden Beggar" koji je održan od 18. do 21. juna u Košicama u Slovačkoj, filmovi sa II Interakcije imali su zapaženo učešće. Internacionalni žiri je u zvaničnu konkurenciju uvrstio 36 dokumentarnih filmova iz Evrope, Amerike i Australije, među kojima i filmove
"Reka bola" Kaveha Ghahremana i "Sutra kad sam bio mali" Aleksandre Urosević, snimljene tokom II Međunarodnog studentskog filmskog kampa "Interakcija-Zlatibor 2007." Prikazani filmovi, kao i projekat kampa izazvali su veliku pažnju prisutnih medijskih kuća, tako da će, pored festivalske projekcije, filmovi biti prikazani na programu Slovačke nacionalne televizije i na mreži regionalnih TV stanica širom Evrope.
 

na vrh strane

 

17. april 2008. godine


U četvrtak 17.aprila u prostorijama Ministarstva kulture Republike Srbije, potpisan je ugovor o sufinansiranju projekta 3. Međunarodnog studentskog filmskog kampa „Interakcija - Zlatibor 08“. Ugovor su potpisali Ministar Vojislav Brajović, u ime Ministarstva i Dejan Petrović, direktor Nezavisnog filmskog centra „Filmart“.

Kao generalni pokrovitelj, Ministarstvo kulture već treću godinu podržava realizaciju ovog projekta.

na vrh straneGeneralni pokrovitelji: