šta je FECI?

Filmski edukativni centar “Interakcija” (FECI) je osmomesečni edukativni program namenjen srednjoškolcima i učenicima osmog razreda osnovnih škola sa teritorije Moravičkog i Zlatiborskog okruga koji žele da nauče kako se piše scenario, snima i montira film.

Kroz predavanja i praktične vežbe, tokom prvih pet meseci, članovi FECI biće upoznati sa osnovama pisanja scenarija, kao i osnovama jezika i gramatike filma (kadar, plan, pokreti kamere, rakursi, zvuk, montaža, scenografija, kostimografija, rad sa glumcima itd.).

Zatim, u naredna tri meseca članovi će, pod mentorstvom predavača, učestvovati u produkciji završnog, kratkometražnog igranog filma. 

Predаvаnjа će držati Dejаn Petrović, kao i gostujući predavači – afirmisani filmski autori i teoretičari filma.

Članovi FECI će raditi u malim grupama, a po završetku osmomesečnog programa, Filmart će im dodeliti Sertifikat o učešću.

FECI – kada i gde?

FECI će biti realizovan u periodu od 8. septembra 2018. do 13. aprila 2019. godine.

Radionice, u trajanju od 90 minuta, biće realizovane jednom nedeljno (vikendom):

  • u Užicu, u prostorijama Gradskog kulturnog centra Užice – za članove sa teritorije Užica, Bajine Bašte, Čajetine, Požege, Arilja, Nove Varoši i Kosjerića
  • u Čačku, u prostorijama Doma kulture Čačak – za članove sa teritorije Čačka, Gornjeg Milanovca, Lučana i Ivanjice

 

ko može biti član FECI?

Članovi FECI mogu biti srednjoškolci (učenici I, II i III godine), kao i učenici osmog razreda osnovnih škola koji su rođeni ili pohađaju školu na teritoriji Zlatiborskog ili Moravičkog okruga, a koji budu izabrani od strane selekcione komisije na konkursu za prijem novih članova.

Za članstvo u FECI nije potrebno predznanje o filmu.

Broj članova je ograničen.

članarina

Nakon intervjua sa kandidatima biće objavljene dve odvojene rang liste kandidata („Zlatiborski okrug“ i „Moravički okrug“), na osnovu kojih će biti ustanovljene liste članova koji:

  1. ne plaćaju članarinu

Ministarstvo kulture i informisanja RS, koje učestvuje u sufinansiranju troškova FECI, pokriva troškove članarine za 10 najtalentovanijih članova sa teritorije Zlatiborskog okruga, kao i  10 najtalentovanijih članova sa teritorije Moravičkog okruga.

  1. plaćaju članarinu

Ostali kandidati, koji po mišljenju selekcione komisije budu zadovoljili kriterijume za članstvo u FECI, imaju mogućnost upisa uz plaćanje članarine.

Mesečna članarina iznosi 3.000 dinara. Program traje 8 meseci.

prijavljivanje na konkurs

Da biste se prijavili na konkurs potrebno je da dostavite ispravno popunjen online prijavni obrazac.

Rok za prijavljivanje: 11. jun 2018.