Raspisan konkurs za FECI – filmske radionice za srednjoškolce i osnovce u Čačku i Užicu

U cilju pronalaženja i podsticanja darovitosti mladih iz oblasti filmskog stvaralaštva, Nezavisni filmski centar „Filmart“ iz Požege, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, realizuje Filmski edukativni centar „Interakcija“ (FECI).

FECI je osmomesečni edukativni program namenjen srednjoškolcima (I, II i III godina) i učenicima osmog razreda osnovnih škola sa teritorije Moravičkog i Zlatiborskog okruga za koje se testiranjem sklonosti i sposobnosti proceni darovitost za bavljenje filmom. Izabrani  polaznici će u periodu od 8. septembra 2018. do 13. aprila 2019. godine, kroz predavanja i praktične vežbe savladavati osnove pisanja filmskog scenarija, snimanja, montaže i filmske režije, ali i učestvovati u produkciji kratkometražnog filma.

Uz podršku partnera, Gradskog kulturnog centra Užice i Doma kulture Čačak, radionice će biti realizovane subotom u Užicu (za članove sa teritorije Užica, Bajine Bašte, Čajetine, Požege, Arilja, Nove Varoši i Kosjerića), odnosno u Čačku (za članove sa teritorije Čačka, Gornjeg Milanovca, Lučana i Ivanjice).

Za članstvo u FECI nije potrebno predznanje o filmu i selekciona komisija, prilikom intervjua sa kandidatima, neće razmatrati prethodno filmsko (ne)iskustvo kandidata, već će težiti da prepozna darovitost i motivaciju za učešće u FECI.

Ministarstvo kulture i informisanja, koje učestvuje u sufinansiranju troškova FECI, pokriva troškove članarine za 20 najtalentovanijih polaznika.

Iz prve tri generacije, 16 članova Filmskog edukativnog centra „Interakcija“  iz Zlatiborskog i Moravičkog okruga je upisalo režiju, glumu, kameru, montažu, produkciju na filmskim akademijama u Srbiji i inostranstvu.

Više o FECI, kao i uslovima konkursa možete pronaći ovde.