ko smo mi?

Nezavisni filmski centar „Filmart“ iz Požege u partnerstvu sa Gradskim kulturnim centrom Užice i Domom kulture Čačak, a uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije realizuje Filmski edukativni centar „Interakcija“ (FECI).

Kroz realizaciju svojih projekata (npr. Međunarodni studentski filmski kamp „Interakcija“) Filmart, od svog osnivanja 2006. godine, specijalizovao je misiju u cilju razvoja dokumenatarnog filma, filmske edukacije, podsticanja filmskog stvaralaštva mladih, promocije filma i razvoja publike u Zlatiborskom i Moravičkom okrugu.

Do danas Filmart je realizovao 39 projekata u oblasti filmske i vizuelne umetnosti, a u produkciji Filmarta snimljeno je 45 kratkometražnih dokumentarnih i 1 kratkometražni igrani film. Takođe, Filmart je učestvovao u produkciji 4 dokumentarne televizijske serije/emisije, 3 web serijala i brojnih muzičkih i reklamnih spotova, kao i korporativnih filmova.

Autori, za filmove snimljene u produkciji Filmarta, osvojili su 21 nagradu na filmskim festivalima u zemlji i inostranstvu.

šta je FECI?

FECI je osmomesečni edukativni program namenjen srednjoškolcima i učenicima osmog razreda osnovnih škola sa teritorije Moravičkog i Zlatiborskog okruga koji žele da nauče kako se piše scenario, snima i montira film. Predаvаnjа će držati Dejаn Petrović, kao i gostujući predavači – afirmisani filmski autori i teoretičari filma.

Radionice, u trajanju od 90 minuta, biće realizovane jednom nedeljno (vikendom) u periodu od 8. septembra 2018. do 13. aprila 2019. godine i to u:

 • u Užicu, u prostorijama Gradskog kulturnog centra Užice – za članove sa teritorije Užica, Bajine Bašte, Čajetine, Požege, Arilja, Nove Varoši i Kosjerića
 • u Čačku, u prostorijama Doma kulture Čačak – za članove sa teritorije Čačka, Gornjeg Milanovca, Lučana i Ivanjice

Članovi FECI mogu biti srednjoškolci (učenici I, II i III godine), kao i učenici osmog razreda osnovnih škola koji su rođeni ili pohađaju školu na teritoriji Zlatiborskog ili Moravičkog okruga, a koji budu izabrani od strane selekcione komisije na konkursu za prijem novih članova. Za članstvo u FECI nije potrebno predznanje o filmu.

Nakon intervjua sa kandidatima biće objavljene rang liste kandidata na osnovu kojih će biti ustanovljene liste članova koji ne plaćaju članarinu (20 najtalentovanijih članova) i onih koji plaćaju članarinu u iznosu od 3.000 dinara mesečno.

Da biste se prijavili na konkurs potrebno je da, najkasnije do 11. juna 2018. godine dostavite ispravno popunjen online prijavni obrazac.

FECI – korak po korak

U cilju stvaranja podsticajnog okruženja za unapređenje filmskog stvaralaštva mladih, odnosno podizanja nivoa znanja iz oblasti  filmskog stvaralaštva među mladima u ovom delu Srbije, krajem novembra 2011. godine, Filmart je pokrenuo Filmski edukativni centar „Interakcija“ (FECI) i upisao prvu generaciju polaznika. U naredne tri godine FECI je pohađalo oko 70 polaznika, mladih sa teritorije Zlatiborskog i Moravičkog okruga.

uspesi bivših članova FECI

Iz samo tri generacije, koliko je postojao FECI u periodu od 2011. do 2014, 16 članova FECI je upisalo režiju, glumu, kameru, montažu, produkciju na filmskim akademijama u Srbiji i inostranstvu. U međuvremenu, neki od njih su i diplomirali:

 • Marija Marković iz Čačka, diplomirala Filmsku i televizijsku produkciju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu
 • Tijana Marković iz Požege, diplomirala Filmsku i televizijsku produkciju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu
 • Aleksa Parezanović, iz Požege, diplomirao Montažu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu

Ali većina njih, još uvek su studenti:

 • Ana Melentijević, iz Užica, apsolventkinja Kamere na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu
 • Nikola Stanković, iz Čačka, apsolvent Glume na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu
 • Jovana Avramović, iz Požege, studentkinja IV godine Filmske i televizijske režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu
 • Matija Gluščević, iz Požege, student IV godine Filmske i televizijske režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu
 • Nađa Lapčević, iz Užica, studentkinja IV godine Filmske i televizijske produkcije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu
 • Marija Rajna Marinković, iz Gornjeg Milanovca, studentkinja III godine Montaže na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu
 • Srđan Marković, iz Užica, student III godine Filmske i televizijske režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu
 • Anđela Jevtović, iz Užica, studentkinja III godine Filmske i televizijske produkcije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu
 • Marko Džambić sa Zlatibora, student II godine Montaže na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu
 • Anđela Šutić, iz Čačka, studentkinja II godine Filmske i televizijske režije i montaže na Akademiji umetnosti u Beogradu
 • Mladen Teofilović, iz Užica, student II godine Kamere na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu
 • Ljubica Drndarević iz Požege, studentkinja II godine Glume na Fakultetu umetnosti u Prištini (sa sedištem u Zvečanu)
 • Lazar Vranić, iz Čačka, student I godine Filmske i televizijske režije i montaže na Akademiji umetnosti u Beogradu i II godine Filmske i televizijske režije na Narodnoj višoj školi filma, televizije i pozorišta „Leon Šiler“ u Lođu (Poljska).

Takođe, filmovi snimljeni u okviru FECI ostvarili su zapažene rezultate. Na 42. Reviji filmskog stvaralaštva dece i omladine Srbije u Muzeju jugoslovenske kinoteke, kratkometražni igrani film „Ožiljak“, Jovane Avramović osvojio je dve nagrade – Gran-pri i  Nagradu za najbolji zvuk.